Aegon-díj jelöltek: Fehér Béla Kossuthkifli (Magvető Kiadó)

Valuska László | 2013. április 06. |

Fehér Béla: Kossuthkifli

Magvető, 340 oldal, 2012, 2967 HUF

AEGON KONYVES.jpg

A nettó 3 millió forintos irodalmi díj nyertesét tavasszal jelenti be a díjalapító Aegon Magyarország biztosító valamint ekkor válnak ismertté a zsűritagok. Az Aegon Művészeti Díj 10 jelöltjét mutatjuk be. Második: Fehér Béla Kossuthkifli.

Fehér Béla az utóbbi év legszórakoztatóbb regényét írta meg, amelynek az alapsztorija roppant egyszerű: Schwappach Amádé őrnagynak 15 diós és ugyanannyi mákos beiglit kell Eliper Kőszál részére születésnapjára eljuttatnia Pozsonyból Debrecenbe az 1848-49-es szabadságharc zavaros díszletében. Az inkább őrülten színes, mint sodró lendületű road movie-ban kiderül, mi a baj a szabadságharccal. Kossuth- vagy Császár-párti a magyar? Mit kezdenek a magyarok a szabadsággal? Ezért nevezi hazafias regénynek könyvét Fehér.

"Eszem ágában sem volt Jókait parodizálni" - állította egy interjúban Fehér Béla, mégsem tudunk attól elvonatkoztatni, hogy a nehézkes Jókai-regényeket milyen könnyen idézi meg és karikírozza a szerző. A Monthy Python ehhez hasonló történetekből forgatta a Brian életét vagy a Gyalog galoppot: egy fontos történelmi korszak kifordítása történik meg a Kossuthkifliben. Az írótól egyáltalán nem idegen az olvasó utaztatása, korábbi regényeivel már jártunk a jövőben, a középkorban vagy a Rákóczi-szabadságharcban például.

A Kossuthkifliben az utazási és történelmi regény elemeitől, a népmesei hagyományon át a Jókai-paródiáig minden megtalálható: olykor szellemek vagy állatok szólalnak meg, néha varázsládák vagy óriások kerülnek a főszereplő útjába ebben a mágikus realista történetben. Mindez a sokszínűség ijesztő is lehet elsőre, de Fehér Béla erős és sokrétegzettségű nyelvezete összetartja.

A Kossuth-kifli nem mellesleg egy finom és egyszerű mandulás sütemény, a nevét arról kapta, hogy Kossuth Lajos kedvenc édessége volt. Pozsonyban, Palugyay Jakab vendéglőjében, a Zöldfa Fogadóban mindig ezt ette. 1848. március 17-én a vendéglő erkélyéről jelentette be Kossuth Magyarország újjászületését, itt mutatta be Batthyány Lajost is. Auguszt Elemér szerint a következő hozzávalók szükségesek: 20 dkg egész tojás (4 db tojás), 12 dkg sárgája (4 db sárgája), 24 dkg cukor, 16 dkg fehérje (4 fehérje), 27 dkg liszt, 1 dkg sütőpor, 1 db citrom reszelt héja, 10 dkg vaj."

---------------------------

Az ajánló megjelent az Aegon Művészeti Díj Facebook-oldalán.

Első: Kemény István A királynál