Aegon-díj jelöltek: Karafiáth Orsolya Kicsi Lili (Scolar)

Valuska László | 2013. április 10. |

Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili

Scolar, 268 oldal, 2013, 2763 HUF

AEGON KONYVES.jpg

“Nem kívántam soha Lilike halálát, de tény, hogy egy idő után azért sem szurkoltam teljes szívemből, hogy éljen” - ilyen erősen kezdi az Aegon-díjra jelölt Karafiáth Orsolya tragikus, drámai regényét, a Kicsi Lilit. 

A regényt megtörtént esetből kiindulva írta a rendszeresen különböző szerepekben megjelenő szerző: egy középiskolás lányt, a 14 éves Liát a Karády Katalinért rajongó, 20 évvel idősebb osztályfőnöke rontja meg és kényszeríti egy elég hosszú kapcsolatba, amiben bár testi molesztálás nincs, de lelki annál több. A könyv másik történetsíkján Lia már 30 évesen keveredik folyamatos harcba és abúzusba az Amerikából hazatérő leszbikus főnöknőjével, ami ráébreszti a középiskolai időszak szörnyűségeire. A két történet párhuzamosan fut egymás mellett, miközben Lia mindkét játszmájában, a Mari nevű osztályfőnökkel és Lili nevű főnökével szemben is alárendelt szerepet játszik, és ebből a szempontból nézve mindegy, hogy nők szeretik egymást. Lélektani dráma ez, kevés, de nagyon erős karakterrel, szorongató jelenetekkel, nyomasztó történetvezetéssel, olykor szórakoztató leírásokkal. 

A szerelmi-nyomozós Maffia-klub után izgalmas, súlyos témája ellenére magával ragadó, titkokat és hazugságokat ügyesen adagoló regényt írt Karafiáth egy összezavarodott lányról, aki mindig csak a biztonságot keresi, ha már a helyét nem találja a világban. 

Az író egyre mélyebbre és sötétebbe ráncigálja a történetben az olvasót, hogy egy pillanatra ne eressze. A sokszor sérült lány a főnöknőjével vívott mindennapi harcában szembesül azzal a fiatalkori történetével, amivel addig egyáltalán nem mert szembenézni. A Kicsi Lili a felnöttéválásról ugyanannyira szól, mint az elhallgatásról, a traumáról vagy a párkapcsolatok működéséről, az alá-fölé rendelt viszonyokról, a hatalmi harcokról.

Karafiáth Orsolya a regénybeli összes szereplőjét eljátszotta a Merényi Dávid rendezte könyvelőzetesért. Mi Karády Katalinnak öltöztettük be: megjelent a stúdiólakásban reggel egy gurulós bőrönddel, azt mondta, hogy bocs, majd 20 perccel később Karádyként jött elő a mosdóból. A Kicsi Lili talán azért is működik, mert mindegyik karakterbe bele tudott helyezkedni.

---------------------------------------------------

Az ajánló megjelent az Aegon Művészeti Díj Facebook-oldalán.

Első: Kemény István A királynál

Második: Fehér Béla Kossuthkifli

Harmadik: Végel László Bűnhődés

Negyedik: Márton László M. L., a gyilkos

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.