Aegon-díj jelöltek: Kemény István: A királynál (Magvető)

Valuska László | 2013. április 05. |

Kemény István: A királynál

Magvető, 72 oldal, 2012.

AEGON KONYVES.jpg

A nettó 3 millió forintos irodalmi díj nyertesét tavasszal jelenti be a díjalapító Aegon Magyarország biztosító valamint ekkor válnak ismertté a zsűritagok. Az Aegon Művészeti Díj 10 jelöltjét mutatjuk be. Első: Kemény István A királynál.

Amíg Petőfi annyira belelkesített, hogy a versmondásnak forradalom lett a vége, addig Kemény István hasonló súlyú költeménye után végtelen szomorúsággal és csalódottsággal ülünk egymagunk. A kettő közti időszakban Magyarország sokat veszített, keveset nyert, pedig nyerhetett volna.

Milyen magyarnak lenni? Milyen egy kettéosztott, megcsalt ország polgárának lenni? Az Aegon-díjra jelölt Kemény István szerint ritka huszonhárom éven vagyunk túl, mert a költészet alig-alig foglalkozott a politikával és közélettel, ahogy egyébként mi magunk sem foglalkoztunk vele, mert leginkább csak kommunistáztunk és fideszeztünk, nem is maradt másra erőnk. Az idei év fontos, kritikai vitát is hozó megjelenése volt A királynál című verseskötet, amiben egy borongós, szomorú költői hang búcsúzik talán mindentől, ami valaha fontos volt számára, szerelemtől, Istentől, fiatalságtól és hazától.

Kemény visszahozta az országért és népért felelős költő már rég elveszettnek tűnő alakját, akinek reményvesztettsége, csalódottsága kétségbeejtő, sorai viszont fájóan pontosak: "Édes hazám, szerettelek,/ úgy tettél te is, mint aki szeret:/ a tankönyveid és a költőid is/ azt mondták, hű fiad legyek.// Hű is voltam, fel is nőttem,/ cinikus ember se lett belőlem,/ csak depressziós, nehéz és elárult,/ bezárt cukorgyár a ködben.// Őzek fáznak a szántáson/ vagy egy kisváros, alig látom./ Ígértél nekem egy titkot, hazám, hogy/ mi a fontos a világon.// Hogyha néha belekezdtél,/ az se volt baj, hogy nem szerettél, / majd szeretsz mást vagy magadat, nem baj,/ de egyszer csak öreg lettél.// Gonosz lettél, vak és régi,/ egy elbutult idegen néni,/ aki gyűlöletbe burkolózva még/ ezer évig akar élni. A kötet talán legfontosabb verse a 2011. februári Holmiban megjelent, előbb idézett Búcsúlevél. A vers jelentőségét mutatja rendkívüli utóélete is: válaszverset írt Térey János, majd előbb az Élet és Irodalomban indult el vita a témáról, később Édes hazám címmel közéleti verseket összegyűjtő kötet is megjelent. A királynál vékony, de fontos kötet, nem minden verse különleges, de néhány kiemelkedő alkotás versbe szedve magyarázza el, miért nem működik az ország, miért csalódottak és reményvesztettek a magyarok. Ideje újra verseket olvasni!

---------------------------

Az ajánló megjelent az Aegon Művészeti Díj Facebook-oldalán.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.