Aegon-díj jelöltek: Bán Zsófia (Magvető)

Valuska László | 2013. április 13. |

Bán Zsófia: Amikor még csak az állatok éltek

Magvető, 216 oldal, 2012, 2287 HUF

AEGON KONYVES.jpg

A Facebookon nem kell magyarázni senkinek, milyen fontosak a képekből kibontakozó történetek: a sugdolózva csetelő ismerősök, a féltékeny képelemző szeretők, a kommentben viccelődők világa ez. Látni valamit, és rögtön történetet alkotni hozzá. Hogy lesz a különlegesből banális, az egyszeriből megkerülhetetlen? "A kép: az élet császára. Múltja, jelene, jövője, története és emlékezete, egyszóval mindene van. Egy képnek, kell-e mondani, saját emlékezete van, amely hol keresztezi a nézőét, hol nem, gyakran csak elmennek egymás mellett, integetünk az ablakból, hogy hé, hova mész, de hiába, már elment” - írja Bán Zsófia Aegon-díjra jelölt elbeszéléskötetében, az Amikor még csak az állatok éltekben.

Rögtön az első történetében a röntgensugár történetét vezeti le egy egyszerű és szép szerelmi történettel: Wilhelm Röntgen X-sugárral készít felvételt szerelme kezéről. Egyben kísérletet tesz annak megfejtésére, "mi is ez a titokzatos sugárzás, ami egyik testtől a másikig hatol". Bán Zsófia jó sok képet keresett és talált a fotótól, a festményen és a dokumentumfilmen át a 8mm-es családi filmig, mindegyikben úgymond benne van az élet lényege, még ha csak kisebb darabjai is, de benne. Egy röntgenképtől az Antarktiszig nyúlik az elbeszélések fesztávja, a kettő közé pedig az emberi kapcsolatokról szóló tudását sűrűsíti be a szerző. A két, egymástól távol eső kép között találkozhatunk meglopott öregasszonnyal, Karády Katalinnal Brazíliában, a fotográfia rövid történetével, izgalmas taxis jelenettel, rengeteg dél-amerikai hangulattal, végül egy biológusnővel. A történetekben több helyszín és szereplő ismétlődik, így valamelyest összekapcsolódnak a történetek.

"Mert a kép az olyan, hogy elárul. Beléd vágja a konyhakést, mikor nyúlsz a hagymáért" - írja egy másik helyen, A fotográfia rövid történetében Bán Zsófia. Mi egyfelől a könyv olvasására buzdítunk mindenkit, másfelől a Facebook-képek nézegetésére. "Csak a kép tud mindent", és Bán ebből a tudásból sok mindent megmutat remek elbeszéléskötetében.

---------------------------------------------------

Az ajánló megjelent az Aegon Művészeti Díj Facebook-oldalán.

Első: Kemény István A királynál

Második: Fehér Béla Kossuthkifli

Harmadik: Végel László Bűnhődés

Negyedik: Márton László M. L., a gyilkos

Ötödik: Karafiáth Orsolya Kicsi Lili