Aegon-díj jelöltek: Márton László M.L., a gyilkos (Kalligram)

Valuska László | 2013. április 09. |

Márton László: M. L., a gyilkos

Kalligram, 192 oldal, 2012, 2210 HUF

AEGON KONYVES.jpg

A nettó 3 millió forintos irodalmi díj nyertesét tavasszal jelenti be a díjalapító Aegon Magyarország biztosító valamint ekkor válnak ismertté a zsűritagok. Az Aegon Művészeti Díj 10 jelöltjét mutatjuk be. Második: Fehér Béla Kossuthkifli.

Márton László Aegon-díjra jelölt könyve, az M.L., a gyilkos egy sokrétegű, Magyarországot a hetvenes évek végétől a kilencvenes évek elejéig három izgalmas történettel bemutató "majdnem -regény". A könyv alcíme szerint történeteket olvasunk egy regényből, ami talán nem is túlzás. Egy interjúban Márton László azt mondta, jobb vagy más időkben talán az M.L., a gyilkos is egy regénnyé állt volna össze. A végeredmény most egy hosszú elbeszélés és két kisregény lett, amelyek több szálon is összefutnak. Egy katonatörténet, egy családi utazás és az egyetemi világ is megidéződik Márton nagyon szórakoztató, mégis izgalmas prózájában.

"Molnárnak hívták az illetőt, Molnár Lajosnak. Harmincnégy évvel ezelőtt tanúja voltam szavainak és tetteinek. Azóta nem láttam. Nem tudom, mi lett vele. Azt sem tudom, egyáltalán él-e még. Tudtuk róla, hogy embert ölt, ő maga mesélte. Többször mesélte, mindig másképp" - kezd bele mondandójába a remek katonatörténet elbeszélője, aki kellő humorral és távolságtartással kezeli történetét a gyilkosságot elkövetó katonatársról, aki néhány hétig csoportvezetője volt. A katonaság Mártonnál nem nosztalgiát keltő, szerethető beavatástörténet, hanem egy érthetetlen, a saját logikáját is sokszor áthágó elnyomó rendszer, amibe fiatal felvett egyetemistaként bekerülni nem romantikus bolondozás, hanem súlyos és elfelejthetetlen börtönélmény.

Az Izgalmas Romokban is megjelenik a háborúhoz és a katonákhoz való viszony bemutatása. A délszláv háború időszakában utazik egy öttagú pesti család a jugoszláv tengerparta nyaralni. A talán mindannyiunk számára ismerős történetben egy Ladával vágtatnak át a háború sújtotta területeken, ami sok feszültséget teremt. Az M.L., a gyilkos után ez a kitérő kis megnyugvást hagy az olvasónak.

"Ebben az országban három dolgot lehet példamutatóan csinálni: viccet mesélni, feljelentést írni, öngyilkosságot elkövetni" - hangzik a kötet záró darabjában a Kádár-korszakról szóló legkeményebb és legreménytelenebb összegzés. A Közepes fogorvost, amelyben egyes szám első személyben mesél az elbeszélő egy vietnami diákról, Bao Dang Cangról, akit a Párt folyamatosan egyik helyről a másikra helyez. Az idegen egyszerűen nem érti, miért nincsenek háborúk errefelé. Viszont nagyon színes és jó részleteket ismerhetünk meg a rendszerről, a párttitkárokról, a KISZ-ről vagy a kétforintosról."

---------------------------------------------------

Az ajánló megjelent az Aegon Művészeti Díj Facebook-oldalán.

Első: Kemény István A királynál

Második: Fehér Béla Kossuthkifli

Harmadik: Végel László Bűnhődés

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.