A házilag készült ételeknél nincs is jobb. Miért ne kényeztethetnénk hát ezzel kutyusunkat? Ha mi főzzük meg négylábú kedvencünk napi eledelét, saját magunk választhatjuk ki az alapanyagok forrását és minőségét, így sokkal változatosabban, egészségesebben, és legfőképpen kutyánk igényeire szabva tudjuk táplálni őt. Legyen válogatós, falánk, vagy energiabomba, esetleg idősebb kedvencünk, ebben a könyvben igazi csemegéket találhatunk neki: többek között leveseket, ragukat, rizottókat, gombócokat, és persze nem maradhatnak el a jól megérdemelt jutalomfalatok sem.
Vékony Blanka, Dr. Mák Erzsébet, Balogh Lívia: Kutya jó étrend (részlet)
A különböző testméretű kutyáknál az öregedés folyamata nem azonos életkorban indul. (A természetes öregedési folyamatok tudományágát gerontológiának nevezik.) Amíg egy 9 éves tacskó még középkorúnak, addig egy 9 éves bernáthegyi öregecskének számít.
Az öregedésnek vannak látható, érezhető jelei, mint például az őszülés, főleg a pofánál, a csökkent játékkedv, a megszokásokhoz, rigolyákhoz való ragaszkodás, a rosszabb hallás vagy látás. Sajnos a belső szerveken is nyomot hagy az idő, gyengülhet a teljesítményük.
Ezek a változások nem kifejezetten betegségek, hanem az életkor velejárói.
Az öregedés magyarázatát a telomerelmélet adja: egy idő után a kromoszómák végei (a telomerek) osztódáskor, a sejtmegújulás részeként már nem másolódnak tökéletesen, sőt egy idő után akár hibásan vagy egyáltalán nem újulnak meg. Ennek valós megjelenése az öregedés folyamata. A szervezetben megszaporodnak a szabad gyökök, amelyek tovább rongálják a sejtfalakat, kromoszómákat. Ezért nagyon fontos ellenük az anti oxidáns hatású anyagok fogyasztása.
Milyen változások mehetnek végbe a kutyák szervezetében ilyenkor? Sokfélék:
- csökken a fizikai aktivitás, az állóképesség, a tempó;
- romlik az érzékszervek működése: látás, hallás, szaglás;
- a szív teherbíró képessége csökken, kevesebbet és gyengébben pumpál;
- a légzés volumene is mérséklődik;
- a vese működése, kiválasztótevékenysége beszűkül;
- a hormonrendszeri változások miatt nő a testsúly;
- gyengül az emésztés és felszívódás;
- csökken a bélmozgás, hajlamos lesz székrekedésre.
Mindezek ellenére még egészséges kutyáról beszélünk. Ahogy erről korábban írtunk, a testméret részben megszabja az öregedés kezdetét. Általában a kistestű, 10 kg alatti kutyák 11,5 évesen nevezhetők öregnek, a 11–25 kg-os társaik már 10 évesen, a 26–45 kg tömegűek 9 éves életkortól, míg az óriások, a 45 kg felettiek bizony már 7,5 évesen idősnek számítanak.
Ha általánosságban jellemezzük az idős kutyák diétáját, akkor azt mondhatjuk: energiaszegény, jó minőségű, kissé fehérje- és nátriumszegény, magas vitamin-, ásványianyag-, valamint rosttartalmú, fokozottan immunerősítő. Vegyük sorra, hogy ezekre miért van szükség.
Az energiaigény az idős életszakaszban kb. 20-25%-kal csökken, hiszen kevesebbet mozog a kutya, a szervezete jobban képes raktározni, felhalmozni a zsírokat, vagyis hajlamosabb lesz az elhízásra. Ez pedig számos betegség kiindulópontja lehet, amelyeket alig vagy csak nehezen lehet kezelni. Az elhízás hajlamosít a cukorbetegségre, a légzési problémákra, az ízületi és mozgásszervi bajokra, az epekövességre, a magas vérnyomásra és szívgyengeségre, de sorolhatnánk még. Nagyon sok kutyánál megfi gyelhető a vesék csökkent működése. Mivel a veséken keresztül ürülnek ki a fehérje-anyagcsere végtermékei, ezért enyhén mérsékelni kell a fehérjebevitelt.
A másik ok, hogy a felépítő folyamatok (asszimiláció) túlsúlyát a lebontó folyamatok (disszimiláció) teszik ki, így a fehérjére már kevesebb szükség van. Viszont annak a kevésnek jó minőségűnek kell lennie, hogy a kissé csökkentebb emésztőrendszeri hatásosság mellett is elegendő fehérje jusson a kutya szervezetébe. Javasolt ilyenkor tejtermékeket, tojást, sovány, fiatal állatok húsát adni.
Nem célszerű már a nehezen emészthető marha-, birka-, kacsa-, vadhúsokat erőltetni.
A kutya a fehérjével együtt szokta a napi sóadagját is megenni, még akkor is, ha külön nem sózzuk az ételt, csak az alapanyag eredeti sótartalmát számítjuk. A veseműködés, illetve a szív-érrendszer védelmében érdemes a kézi sózást teljesen mellőzni, és sószegényebb alapanyagokat választani a főzéshez.
A mozgásszegénység és az idegi változások miatt gyakrabban fordul elő idős kutyánál a bélsárpangás, vagyis a székrekedés. Ennek kivédésére magasabb rosttartalmú eledelt kell biztosítani. Elegendő, ha a napi gabonaadagját teljes kiőrlésű alapanyagból fedezzük, vagy a táplálékhoz keverünk 1 evőkanál korpát. Az is jó megoldás lehet, ha a húsmennyiség rovására több zöldséget keverünk az ételbe, megfelelő, ha ez 10–15%-ban változik. Persze jó, ha a zöldséget aprítva, darálva vagy pépként keverjük kedvencünk ételébe, hiszen az öreg kutya egyben finnyás kutya is, és nem biztos, hogy szívesen fogyasztja az új dolgokat.
Nagyon sok kutyánál a kor előrehaladtával megfigyelhető a szénhidrátháztartás labilitása, amely elsősorban a glükózintoleranciában fog megnyilvánulni. Ez abból adódik, hogy a sejtek felületén található inzulinreceptorok érzéketlenebbé válnak, vagy egyszerűen lecsökken a számuk. Eddig is helytelen volt a kutyának cukrot vagy édességet adni, de most egyenesen tilos. A tartósan vagy gyakran jelentkező magas vércukorszint jelentősen károsítja a kisebb ereket a vesében, a szemben és az ujjvégeken. Így könnyen látásromláshoz, vesebetegséghez vezethet a dolog.
Az idős kutyáknál változik a zsírfeldolgozás üteme is,
ez magával hozza a gyulladásos folyamatokra való hajlamot, és a gyulladásos sejtek táptalajt nyújtanak a daganatos elfajulásokhoz. Éppen ezért nagyon, de nagyon fontos az idős kutyákat gyulladáscsökkentő, immunerősítő táplálékkal etetni. Erre megfelelő a hal, halolaj, piros, zöld, mélysárga növények, a kék és lila gyümölcsök, zöldségek. Jók a C-vitaminban gazdag friss gyümölcsök, a bogyós gyümölcsök, az E-vitamin-tartalmú növényi olajok, de ilyenkor az étrend-kiegészítés is szóba jöhet.
Ha megfelelően tápláljuk idős barátunkat, akkor a betegségek megelőzése érdekében is teszünk valamit. A kiegyensúlyozott életmóddal hosszú, vitális életet tudunk biztosítani számára − persze a saját boldogságunkra.
Omlós májas
Hozzávalók (kb. 40-45 db 15 g-os jutifalathoz):
300 g búzaliszt
7 g sütőpor
200 g vaj
100 g májkrém
2 tojássárgája
ízlés szerint: kevés só, szárított majoránna
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a hideg vajjal összemorzsoljuk (ezt a műveletet hideg kézzel végezzük). A májkrémet és a tojássárgáját hozzáadjuk, sóval, majoránnával ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk, és 20 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Ezt követően téglalap alakúra nyújtjuk, és derelyevágóval, tetszőleges formájú kiszúrókkal vagy felmelegített éles késsel hosszúkás, ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle. Az így kapott tésztacsíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200 fokon megsütjük. Akkor adjuk a kutyának, ha teljesen kihűlt.