A Karácsony a szeretetről szó, de azért a hasunkat sem szoktuk ilyenkor elfelejteni. A családi ebédeken mindig jobbnál jobb fogások várnak, és utána alig bírjuk magunkba tömni a bejglit. Viszont ha nem csak karácsonykor akartok jót enni, vagy éppen egy ajándékot kerestek a barátotoknak, akinek hobbija a főzés, akkor érdemes megnéznetek ezt a szakácskönyv listát.
A Harry Potter ételei, erdély ízei, a klasszikus vegán konyha, de még a koreai különlegességek várnak rátok ezekben a könyvekben. Csak legyen időtök mindent megfőzni!
A hivatalos Harry Potter szakácskönyv
Ha karácsonykor nálatok is beindul a Harry Potter láz, és sorozatban végignézitek az összes filmet, vagy talán a könyveket lapozgatjátok, akkor izgalmas kiegészítő lehet ehhez a szokáshoz az új Harry Potter szakácskönyv. Izgalmas és varázslatos receptekben nem lesz hiány, ugyanis megfőzhetitek a fúriafűzlevest, a párszaszájúak sajtos sütijét, Hagrid hatalmas húsos raguját vagy akár a Szükség Szobája mentolos mámor koktélját. Ha gyerekként ti is arról álmodoztatok, hogy a nagy roxforti vacsorán ültök, akkor ezt otthonról is átélhetitek.
A fotókkal teletűzdelt szakácskönyvben vegetáriánus, vega és gluténmentes fogásokat is találtok, sőt még tippeket is, ha kezdők lennétek a konyhában.
Boromisza István: Csengetett, Mylord? A szakácskönyv – Ízek Mrs. Lipton konyhájából
A Csengetett, Mylord? sorozat Magyarországon nagy sikert futott be, és még ma is hatalmas rajongótáborral rendelkezik. Az angol, kosztümös sorozathoz most készült egy szakácskönyv is, amiről írtunk is egy hónappal ezelőtt. A könyv úgy épül fel mint egy kiadós angol vacsora, találunk benne előételeket, leveseket, salátákat, főételeket, desszerteket, de akár még piknikételeket is, azoknak akik szeretnek kimozdulni. Persze, mind a sorozat ikonikus ételeivel.
Ez a könyv viszont több mint egy hétköznapi sorozatnosztalgia pár recepttel. Boromisza István, a könyv készítője, tudatosan belecsempészte az V. György korabeli Anglia kulturális és gasztronómiai hagyományait is.
Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve – Irodalmi szakácskönyv
Az Erdélyi lakoma története már magában is elég izgalmas. Kövi Pál, a könyv írója, a második világháború után Olaszországba megy, ahol a Roma focicsapat játékosa lesz, és egy olasz éttermet is vezet, pár évvel később viszont Amerikába utazik, ahol egy barátjával megvásárolják a Four Season-t, és közel 30 évig vezetik. A nagy sikerű étteremtulajdonos viszont a ’80-as években váratlanul úgy dönt, hogy hazatér Erdélybe, az otthonába.
Kövi Pál ekkor összegyűjti a korabeli magyar, román, szász, zsidó, örmény recepteket, és kiegészítette több korabeli erdélyi író esszéjével. Ez a kiadás viszont már egy újragondolás, a Helikon kiadó tavaly gondolt egyet, és több olyan kortárs író esszéjét illesztették bele, mint Cserna-Szabó András, Esterházy Péter, Nyáry Krisztián, Szederkényi Olga, Ugorn Zsolna, Saly Noémi. És persze az ételek között találtok itt puliszkát, vargabélest, zakuszkát és flekkent, meg mindenféle más finomságot.
Váncsa István: Lakoma 1.
A Lakoma Váncsa István hatalmas szakácskönyvsorozatának első, bővített kiadása, amelyben csaknem 800 recept és 42 esszét találtok. A könyv görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyha legjobb fogásaiból válogat. A profi szakácsok, alkalmi konyhabűvészek és hétköznapi irodalomkedvelők is könnyen találnak benne szellemi és fizikai étket. A francia délnyugati konyha sóletjétől, Dante és a chili találkozásáig minden megismerhetünk az irodalom és gasztronómia szubjektív és élvezetes találkozásában.
Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv
Talán a Csengetett, Mylord? és az angol humor kevéssé a ti világotok, és inkább más után néznétek? A Downton Abbey szakácskönyv hasonlóan az angol kultúra és konyha szerelmeseinek lett kitalálva. Ebben a kötetben közel 100 receptet találtok, mind a Crowley-háztartás legjavából lett válogatva. Az ételek a korszak eredeti receptjei alapján készültek, és az ínycsiklandó ételek mellé egy hivatalos ételtörténész jegyzeteit is láthatjuk, amiből megtudhatjuk miért is éppen ezek voltak a legnépszerűbb fogások a korszakban. A sorozat rajongóinak pedig külön izgalmas lehet, hogy a könyv képei a forgatáson és az eredeti díszletek között készültek, de több kulisszatitkot is tartalmaz a könyv, szereplőktől vett idézetekkel együtt.
F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve
F. Nagy Angéla sokaknak onnan lehet ismerős, hogy Örkény István felesége volt, de receptjei nagy sikert futottak be a 80-as években, a Nők lapjának 25 éven át írt különböző recepteket, majd később 16 éven át volt a Magyar Konyha Magazin főszerkesztője. Kezdeti írásait még Örkény szerkesztette, de az író hamar lendületet kapott, és ma már a magyar gasztrotörténelem megkerülhetetlen alakja.
A család szakácskönyve ennek a nagy életműnek a klasszikusa, eredetileg 1973-ban jelent meg, és azóta majdnem 15 újrakiadást élt meg. Rengeteg recept között találunk ünnepi, különleges alkalomra szánt ételeket, de egészen egyszerű, könnyen elkészíthető fogásokat is.
Niki Webster: Világjáró vegán szakácskönyv
Ha esetleg jobban szeretitek a hősmentes étrendet, vagy valamilyen ételérzékenységetek van, akkor érdemes kipróbálnotok pár receptet a Világjáró vegán szakácskönyvből. A világ összes részéről megismerhettek különböző újragondolt és klasszikus receptet, ami csak is növényi hozzávalókkal készül. A lencsés bolognaitól egészen a klasszikus ugandai zöldségtekercsig mindent megtaláltok itt. Néha pedig sokkal egyszerűbb növényi hozzávalókkal főzni, mintha hússal tennénk ugyanezt, így kezdő szakácsoknak is jó választás lehet.
Robin Ha: Főzz koreait! – Képregényes szakácskönyv
Ha már a klasszikus szakácskönyveken is túlvagytok, se az irodalmi, se a sorozatos nem mozgat már meg, akkor lehet ki kell próbálnotok egy képregényes szakácskönyvet. A Főzz koreait! egy egzotikus konyha világát mutatja be, méghozzá egy egyedi médium formájában. Színes és vicces rajzokkal ismerhettek meg 60 tradicionális koreai receptet, így szinte pár lépés alatt tökéletes kimcshit, dopbapot vagy reteklevest készíthettek majd.
Fotó: Pexels