Találkozunk St. Louis-ban

Boszorkányos szerelem és a püspök felesége - 9 karácsonyi film Hollywood aranykorából

Végtelen sokszor láttuk már az ünnepek alatt a Reszkessetek, betörőket, a Grincset és a többi ‘90-es, 2000-es évekbeli karácsonyi filmet, ezért arra gondoltunk, idén előkeresünk néhány igazán régi, de könnyen hozzáférhető filmklasszikust. Ráadásul mindegyik novellák, regények vagy színdarabok adaptációja, sőt az egyikben még magyar szál is van.

ki | 2023. december 21. |

Az élet csodaszép (It’s a Wonderful Life)

Sokak szerint ez nemcsak a legnagyobb karácsonyi klasszikus, hanem a világ egyik legjobb filmje is. Frank Capra filmjének sztorija Philip Van Doren Stern The Greatest Gift című novelláján alapul, ami eleve Dickens Karácsonyi énekének átdolgozása. (Arról, hogy Dickens műve mekkora hatással volt a popkultúrára, itt írtunk.) A sztori szerint George Bailey karácsony éjjelén öngyilkosságra készül, ám ekkor megjelenik az őrangyala, hogy megmutassa, mennyi jót tett másokkal életében, és rávezesse, van miért élni.

Hol nézhető: Apple TV

Saroküzlet (The Shop Around the Corner)

Ernst Lubitsch filmjének forgatókönyvét Miklós László Illatszertár című színművéből írták. A történet szerint Matuschek úr üzletének két eladója, Králik Alfréd és Novák Klára ki nem állhatja egymást, miközben nem is sejtik, hogy egymással állnak névtelen és egyre bensőségesebb levelezésben. Közeledik a karácsony, amikor a titokzatos levelezőtársak személyes találkozót beszélnek meg, de természetesen nem alakul minden bonyodalmak nélkül. Külön vicces, hogy magyar feliratok vannak a filmbeli üzletben. Ennek a filmnek a későbbi változata A szerelem hálójában, Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével.

Hol nézhető: Archive.org

Az oroszlán télen (The Lion in Winter)

A James Goldman színdarabjából adaptált történelmi dráma 1183 karácsonya körül játszódik . II. Henrik (Peter O’Toole) angol király és a börtönből ideiglenesen kiengedett felesége, Aquitániai Eleonóra (Katharine Hepburn) csatároznak azon, hogy ki örökölje a trónt három fiuk közül (egyiküket, Richárdot a fiatal Anthony Hopkins játssza). A helyzetet bonyolítja, hogy Henrik udvarában vendégeskedik Eleonóra első férjének fia, II. Fülöp francia király is, akivel az angol uralkodó különalkut szeretne kötni. Anthony Harvey rendező filmje három Oscar-díjat nyert. 

Hol nézhető: Netflix

The Man Who Came to Dinner

Az 1942-es komédia egy balesettel indul: Sheridan Whiteside rádiós műsorvezető ohiói turnéján megcsúszik a jégen és eltöri a csípőjét a befolyásos Stanley család háza előtt. A nehéz természetű uraság ragaszkodik hozzá, hogy a családnál lábadozhasson az ünnepek alatt. Whiteside mindenkit elkezd ugráltatni a házban, és azt sem nézi jó szemmel, hogy asszisztense, Maggie (Bette Davis) elkezd összemelegedni egy helyi újságíróval, Berttel. Így a karosszékében ülve akcióba lendül.

Hol nézhető: Archive.org

A püspök felesége (The Bishop’s Wife)

A romantikus vígjáték Robert Nathan azonos című, 1928-as regénye alapján készült. Henry Brougham püspök egy új templomot szeretne építtetni, de nincs rá elég pénz, ezért isteni útmutatásért imádkozik. Ez meg is érkezik egy Dudley nevű angyal képében (Cary Grant), csakhogy neki inkább az a célja, hogy az építkezés megszállotjává vált püspököt visszaterelje a családjához és a híveihez, akiket a szentnek vélt cél érdekében elhanyagolt. Közben viszont Dudley-nak megtetszik a püspök felesége…

Hol nézhető: YouTube

Christmas Holiday

Ha valaki sötétebb hangulatra vágyik, azoknak ezt a W. Somerset Maugham regényéből adaptált film noirt ajánljuk. Karácsony estéjén egy magát Jackie-nek nevező énekesnő elmeséli szerencsétlen sorsát egy bárban az éppen ott időző katonának. Férje (Gene Kelly), a gazdag, de kiszámíthatatlan Robert Manette véletlenül megöl egy embert, amit az anyja megpróbál eltussolni. A férfit elkapják és börtönre ítélik, ekkor a fiatal nő elmenekül gonosz anyósa elől New Orleansba. Csakhogy Robert megszökik a börtönből.

Hol nézhető: Archive.org

Találkozunk St. Louis-ban (Meet Me in St. Louis)

Megkerülhetetlen ilyenkor Vincente Minnelli musicalje, amelynek a Have Yourself A Merry Little Christmas című betétdala is világszerte ismertté vált. A film alapjául szolgáló novellákat Sally Benson írta a New Yorkerbe, majd regényben is kiadta. A világvásárra készülő St. Louis-ban élő Smith családot követjük nyomon, a nagyobb lányok – köztük a Judy Garland által alakított Esther – közben szerelmesek és mindenféle kalandokba keverednek. A tél csúcspontja a karácsonyi bál, ahol akad némi kavarodás a táncrendek körül.

Hol nézhető: Apple TV

Desk Set 

Még egy Katharine Hepburn-film, ám ez egy 1955-ben játszódó vígjáték William Marchant színdarabja nyomán. Bunny Watson (Hepburn) és Mike Cutler évek óta randevúznak, de a férfi csak nem kéri meg a nő kezét. Mindketten egy műsorszolgáltató cégnél dolgoznak, Bunny a könyvtárban, ahol egyszer csak megjelenik Richard Sumner (Spencer Tracy), az „elektromos agy” nevű masina feltalálója. A könyvtárosok közt kitör a pánik, hogy a gép miatt ki akarják rúgni őket, de közben Richardot lenyűgözi Bunny intelligenciája. Mit lép erre a régi hódoló?

Hol nézhető: Archive.org

Boszorkányos szerelem (Bell, Book and Candle)

A komédia John Van Druten azonos című Broadway-darabjának feldolgozása, olyan szereplőkkel, mint James Stewart, Kim Novak és Jack Lemmon. Gillian Holroydnak (Novak), aki titokban boszorkány, van egy kis ezoterikus boltja New Yorkban. Megtetszik neki új szomszédja, Shep Henderson (Stewart), és a nő nagynénje, a szintén boszorkány Queenie karácsonykor úgy intézi a dolgokat, hogy Gil és Shep beszélgetésbe elegyedjen. Csakhogy Shepnek menyasszonya van, de egy kis varázslat talán segít a dolgon…

Hol nézhető: YouTube

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az ember, aki feltalálta a szeretet ünnepét – Charles Dickens Karácsonyi éneke

Egyetlen irodalmi mű sem volt akkora hatással az ünnepi időszakra, mint Dickens Karácsonyi éneke. Ebenezer Scrooge kísérteties megváltozástörténete rajta hagyta a nyomát a popkultúrán, a karácsonyi ünnepkörön és bennünket, olvasókat is megváltoztatott.

...
Könyves Advent

Tolsztoj klasszikusa, argentin szellemek, '68 káosza – 9 világirodalmi kötet karácsonyra

Orosz, szlovák, angol, francia, japán, holland, örmény és svájci regények, novelláskötetek közül válogattunk. Még nem késő beszerezni őket ajándékba. 

...
Nagy

Mautner Zsófi: Tudni akarom, hogy mi van a valóságban, mi van vidéken

Mautner Zsófi új könyve, A falusi konyhám megjelenése kapcsán ízemlékekről, a magyar konyha lélektanáról, illetve arról is beszélgettünk, milyen sok mindenről mesél a falusi konyha és a régi hagyományok, rítusok. Interjú.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.