Az Orosz diszkó szerzője szerint Putyin a múltban él

Az Orosz diszkó szerzője szerint Putyin a múltban él

ro | 2022. március 01. |

Wladimir Kaminer 1967-ben született Moszkvában, de 1990 óta Berlinben él. Regényeiben és novelláiban az emigráns orosz lét tapasztalatait dolgozza fel. Magyarul az Orosz diszkó című elbeszéléskötete jelent meg, amellyel annak idején berobbant az irodalmi életbe, és amelyből 2012-ben film is készült.

A Deutsche Welle a napokban az Ukrajna elleni orosz agresszióról kérdezte; az interjúban Kaminer elmondta, hogy szerinte Putyin világdominanciára tör, és hatalmas veszélyt jelent a világbékére nézve. Szerinte az egész háborút Putyin tulajdonképpen nem is Ukrajna ellen indította, hiszen a fejében nem is létezik Ukrajna: „Egészen biztos vagyok abban, hogy ez a háború Európa és Amerika, a nyugati világ ellen folyik”. Arra a kérdésre, hogy vajon miről álmodhat most Putyin, Kaminer azt mondta, hogy nem akar a pszichoterapeutája lenni, de szerinte az elnök traumája egyértelmű. Fiatal állambiztonsági tisztként képtelen volt megmenteni az országát, amelynek a biztonságáért felelt, most pedig teljhatalmú diktátorként úgy véli, mindene megvan, hogy helyrehozza ezt a hibát. Kaminer szerint a másik álma még az lehet, hogy megváltoztassa a múltat. „A múltban él” – tette még hozzá az orosz elnökre utalva. Szerinte a nyugati politikusok azért sem jönnek ki vele, mert ők alapvetően a jövőben gondolkodnak, valamint azon, hogy 80 év múlva mi lesz mondjuk a klímaváltozással, ezek pedig nagyon eltérő világnézetek.

Kaminer elmondása szerint nem számított arra, hogy Putyin valaha „testvérháborút” kezd majd Európa közepén, ahogy valójában más sem. „De szerintem a nyugati világ bizonytalansága és nyilvánvaló gyengesége elhitette vele, hogy ezt a háborút könnyen megnyerheti” – vélte.

Az elmúlt napokban számos író felemelte szavát a háború ellen, köztük Vlagyimir Szorokin és Ljudmila Ulickaja, hosszabb cikket jegyzett Noah Yuval Harari történész, a Nemzetközi PEN tiltakozó levelét pedig több mint ezer író, művész aláírta már, köztük Margaret Atwood és Szvetlana Alekszijevics.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ungváry: Putyin ezt a háborút politikailag már most elvesztette

Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederben folynak tovább – írta Facebook-oldalán az orosz-ukrán háborúról Ungváry Krisztián.

...
Hírek

Harari: Putyin tévedett, mikor nem tekintette valódi nemzetnek Ukrajnát

Yuval Noah Harari izraeli történész hosszabb cikket írt a Guardianbe az orosz-ukrán háborúról, és úgy véli: Putyin egyvalamivel nem számolt a tervezéskor.

...
Hírek

Putyin omladozó hatalmi piramisáról ír Vlagyimir Szorokin

Az elmúlt napokban lehullott Vlagyimir Putyin álarca – szögezi le  a Guardianben megjelent cikkében Vlagyimir Szorokin orosz író.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Hírek
...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menni kellene?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról

...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon