Az Orosz diszkó szerzője szerint Putyin a múltban él

Az Orosz diszkó szerzője szerint Putyin a múltban él

ro | 2022. március 01. |

Wladimir Kaminer 1967-ben született Moszkvában, de 1990 óta Berlinben él. Regényeiben és novelláiban az emigráns orosz lét tapasztalatait dolgozza fel. Magyarul az Orosz diszkó című elbeszéléskötete jelent meg, amellyel annak idején berobbant az irodalmi életbe, és amelyből 2012-ben film is készült.

A Deutsche Welle a napokban az Ukrajna elleni orosz agresszióról kérdezte; az interjúban Kaminer elmondta, hogy szerinte Putyin világdominanciára tör, és hatalmas veszélyt jelent a világbékére nézve. Szerinte az egész háborút Putyin tulajdonképpen nem is Ukrajna ellen indította, hiszen a fejében nem is létezik Ukrajna: „Egészen biztos vagyok abban, hogy ez a háború Európa és Amerika, a nyugati világ ellen folyik”. Arra a kérdésre, hogy vajon miről álmodhat most Putyin, Kaminer azt mondta, hogy nem akar a pszichoterapeutája lenni, de szerinte az elnök traumája egyértelmű. Fiatal állambiztonsági tisztként képtelen volt megmenteni az országát, amelynek a biztonságáért felelt, most pedig teljhatalmú diktátorként úgy véli, mindene megvan, hogy helyrehozza ezt a hibát. Kaminer szerint a másik álma még az lehet, hogy megváltoztassa a múltat. „A múltban él” – tette még hozzá az orosz elnökre utalva. Szerinte a nyugati politikusok azért sem jönnek ki vele, mert ők alapvetően a jövőben gondolkodnak, valamint azon, hogy 80 év múlva mi lesz mondjuk a klímaváltozással, ezek pedig nagyon eltérő világnézetek.

Kaminer elmondása szerint nem számított arra, hogy Putyin valaha „testvérháborút” kezd majd Európa közepén, ahogy valójában más sem. „De szerintem a nyugati világ bizonytalansága és nyilvánvaló gyengesége elhitette vele, hogy ezt a háborút könnyen megnyerheti” – vélte.

Az elmúlt napokban számos író felemelte szavát a háború ellen, köztük Vlagyimir Szorokin és Ljudmila Ulickaja, hosszabb cikket jegyzett Noah Yuval Harari történész, a Nemzetközi PEN tiltakozó levelét pedig több mint ezer író, művész aláírta már, köztük Margaret Atwood és Szvetlana Alekszijevics.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ungváry: Putyin ezt a háborút politikailag már most elvesztette

Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederben folynak tovább – írta Facebook-oldalán az orosz-ukrán háborúról Ungváry Krisztián.

...
Hírek

Harari: Putyin tévedett, mikor nem tekintette valódi nemzetnek Ukrajnát

Yuval Noah Harari izraeli történész hosszabb cikket írt a Guardianbe az orosz-ukrán háborúról, és úgy véli: Putyin egyvalamivel nem számolt a tervezéskor.

...
Hírek

Putyin omladozó hatalmi piramisáról ír Vlagyimir Szorokin

Az elmúlt napokban lehullott Vlagyimir Putyin álarca – szögezi le  a Guardianben megjelent cikkében Vlagyimir Szorokin orosz író.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét