Putyin omladozó hatalmi piramisáról ír Vlagyimir Szorokin

Putyin omladozó hatalmi piramisáról ír Vlagyimir Szorokin

Az elmúlt napokban lehullott Vlagyimir Putyin álarca – szögezi le  a Guardianben megjelent cikkében Vlagyimir Szorokin. Az orosz író történelmi példákat hoz, leírja, mit tart Oroszország legnagyobb tragédiájának, és kifejti, szerinte miért van bukásra ítélve a jelenlegi orosz vezetés.

ro | 2022. február 28. |

Február 24-én (azaz az Ukrajna elleni invázió első napján – a szerk.) megrepedezett és darabjaira hullott a Vlagyimir Putyint az elmúlt húsz évben fedő „felvilágosult autokrata” páncélzata – írja Vlagyimir Szorokin orosz író a Guardianben megjelent Vlagyimir Putyin a hatalom omladozó piramisán ül című cikkében. A világ szerinte ennek következtében egy szörnyeteget pillanthatott meg, egy olyan szörnyet, amely évről évre növekedett és erősödött, közben „a saját abszolút tekintélyében, birodalmi agressziójában, a nyugati demokrácia iránti gyűlöletében” pácolódott, valamint abban a rosszindulatban, amelyet a Szovjetunió bukása által kiváltott neheztelés táplált. 

Szerinte Európának most egy új Putyinnal kell tárgyalnia, aki már levetette az „üzleti partnerség” és a „békés együttműködés” álarcát, vele pedig soha többé nem lesz béke – tette hozzá Szorokin. Az író felidézte azt az időszakot, amikor Putyin a betegeskedő Borisz Jelcint váltotta a hatalom élén, ahogy azt is, hogy sokaknak akkor úgy tűnt, az orosz hatalmi piramis csúcsára egy büszkeségtől és arroganciától mentes ember került, „egy modern egyéniség, aki megértette, hogy a posztszovjet Oroszországnak egyetlen lehetséges útja vezethet a jövőbe: a demokrácia”. Szorokin a cikkben A Gyűrűk Urával húzott párhuzamot, és azt írja, hogy bár kezdetben sokan hittek neki és sokan támogatták, köztük politikusok és értelmiségiek, de „az orosz hatalom végzetes gyűrűje” akkor már Putyin ujján volt, és elkezdte alattomos munkáját kifejteni.

Szorokin szerint

Oroszországban a hatalom egy piramis,

melyet még Rettegett Iván épített ki a 16. században. Személyes hadserege révén kegyetlenül és véresen megosztotta Oroszországot - hatalomra és népre, barátra és ellenségre. „Az Arany Hordával való barátsága meggyőzte arról, hogy a hatalmas Oroszországot csak úgy irányíthatja, ha megszállja ezt az óriási területet. A megszálló hatalomnak erősnek, kegyetlennek, kiszámíthatatlannak és az emberek számára felfoghatatlannak kellett lennie.” Szorokin szerint a népnek nem volt más választása, minthogy engedelmeskedjen, a sötét piramis csúcsán pedig egyetlen ember ült, az ő kezében volt az abszolút hatalom, és a jog arra, hogy bármit megtegyen.

„Paradox módon az orosz hatalom elve fikarcnyit sem változott az elmúlt ötszáz évben. Ezt tartom

országunk legnagyobb tragédiájának”

– írta Szorokin. Több mint húsz éve Putyin ül a csúcsán, és korábbi ígéretét megszegve teljes erejéből a székébe kapaszkodik. A hatalom piramisa pedig az abszolút tekintély révén mérgezi uralkodóját. A közelmúlt eseményeiből Szorokin arra következtet, hogy Putyint teljesen hatalmába kerítette az Orosz Birodalom helyreállításának gondolata.

Szorokin hosszú cikkében kifejtette azt is, hogy „Putyin belső szörnyetegét” nemcsak a hatalmi piramis és a korrupt orosz elit hozta elő, hanem kellett hozzá a felelőtlen nyugati politikusok, cinikus üzletemberek, korrupt újságírók és politológusok jóváhagyása is. Ugyanakkor ezzel a háborúval Putyin átlépett egy vörös vonalat. Lehullott az álarca, és „felvilágosult autokrata” páncélzata megrepedt. Azoknak a nyugatiaknak, akik eddig rokonszenveztek „az erős orosz cárral”, el kell hallgatniuk és rá kell jönniük, hogy egy széles körű háború robbant ki a 21. század Európájában, az agresszor pedig nem más, mint Putyin Oroszországa. Szorokin szerint ezt a háborút egy olyan ember robbantotta ki, akit

megrontott az abszolút hatalom,

és „aki őrületében úgy döntött, hogy újrarajzolja világunk térképét”.

Szorokin ugyanakkor úgy vélte, a putyinizmus sorsa meg van pecsételve, mivel a szabadság és demokrácia ellensége, és az emberek végre megértették ezt. „Pontosan azért támadott meg egy szabad és demokratikus országot, mert az egy szabad és demokratikus ország” – tette hozzá, de szerinte Putyin bukásra van ítélve, mert „új középkort akar, korrupciót, hazugságot és az emberi szabadságjogok lábbal tiprását. Mert ő a múlt”. Szorokin szerint minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy „ez a szörnyeteg mindörökké ott maradjon – a múltban –, a hatalom piramisával együtt”.

Az elmúlt napokban számos író, művész tiltakozott Ukrajna orosz lerohanása miatt. A Nemzetközi PEN levelét több Nobel-díjas is aláírta, de szót emelt már Ljudmila Ulickaja, és elmondta véleményét Yuval Noah Harari világhírű izraeli történész is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King is felszólalt az oroszok inváziója ellen

Az író Twitter-oldalán posztolt arról, hogy kötelességünk megvédeni azt, akit bántanak. Bejegyzését több ezren osztották meg. 

...
Hírek

Nobel-díjasok, írók, művészek ítélik el az Ukrajna elleni orosz inváziót

Több mint ezren írták már alá azt a Nemzetközi PEN által kiadott levelet, amely szolidaritását fejezi ki az ukrán írókkal, újságírókkal, művészekkel és általában az ukrán emberekkel szemben, egyúttal elítéli az orosz inváziót és a vérontás azonnali befejezésére szólít fel.

...
Hírek

Ulickaja: A mai nap történéseiért viselt felelősségben mi, kortárs szemtanúk is osztozunk

Az orosz író üzenetében azt írta, egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát. Csak találgatnunk lehet, mit írnak majd erről ötven év múlva a történelemkönyvek. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

...
Szórakozás

Ferencvárosi barátságok, foci, klánok ‒ ilyen volt az első pesti Sántakutya-est

A zalai Margófeszt egyik népszerű programja, a Sántakutya megérkezett Budapestre is. Az első storytelling-est, a Ferencvárosi koktélsztorik során Bezerics Dániel vendéglátós, Nagy József újságíró és Gerzsenyi Bettika improvizációs színész, ex-videotékás mesélt arról, mi minden köti őket a IX. kerülethez.

...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd újabb öt évig a Petőfi Irodalmi múzeum főigazgatója lesz

...
Hírek

Déry-díjat kapott Ilma Rakusa, Ladik Katalin, Nagy Gabriella és a Mohácsi-testvérek

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

...
Hírek

A Horthy család hagyatéka a Magyar Nemzeti Levéltárhoz kerül

...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni