Putyin omladozó hatalmi piramisáról ír Vlagyimir Szorokin

Putyin omladozó hatalmi piramisáról ír Vlagyimir Szorokin

Az elmúlt napokban lehullott Vlagyimir Putyin álarca – szögezi le  a Guardianben megjelent cikkében Vlagyimir Szorokin. Az orosz író történelmi példákat hoz, leírja, mit tart Oroszország legnagyobb tragédiájának, és kifejti, szerinte miért van bukásra ítélve a jelenlegi orosz vezetés.

ro | 2022. február 28. |

Február 24-én (azaz az Ukrajna elleni invázió első napján – a szerk.) megrepedezett és darabjaira hullott a Vlagyimir Putyint az elmúlt húsz évben fedő „felvilágosult autokrata” páncélzata – írja Vlagyimir Szorokin orosz író a Guardianben megjelent Vlagyimir Putyin a hatalom omladozó piramisán ül című cikkében. A világ szerinte ennek következtében egy szörnyeteget pillanthatott meg, egy olyan szörnyet, amely évről évre növekedett és erősödött, közben „a saját abszolút tekintélyében, birodalmi agressziójában, a nyugati demokrácia iránti gyűlöletében” pácolódott, valamint abban a rosszindulatban, amelyet a Szovjetunió bukása által kiváltott neheztelés táplált. 

Szerinte Európának most egy új Putyinnal kell tárgyalnia, aki már levetette az „üzleti partnerség” és a „békés együttműködés” álarcát, vele pedig soha többé nem lesz béke – tette hozzá Szorokin. Az író felidézte azt az időszakot, amikor Putyin a betegeskedő Borisz Jelcint váltotta a hatalom élén, ahogy azt is, hogy sokaknak akkor úgy tűnt, az orosz hatalmi piramis csúcsára egy büszkeségtől és arroganciától mentes ember került, „egy modern egyéniség, aki megértette, hogy a posztszovjet Oroszországnak egyetlen lehetséges útja vezethet a jövőbe: a demokrácia”. Szorokin a cikkben A Gyűrűk Urával húzott párhuzamot, és azt írja, hogy bár kezdetben sokan hittek neki és sokan támogatták, köztük politikusok és értelmiségiek, de „az orosz hatalom végzetes gyűrűje” akkor már Putyin ujján volt, és elkezdte alattomos munkáját kifejteni.

Szorokin szerint

Oroszországban a hatalom egy piramis,

melyet még Rettegett Iván épített ki a 16. században. Személyes hadserege révén kegyetlenül és véresen megosztotta Oroszországot - hatalomra és népre, barátra és ellenségre. „Az Arany Hordával való barátsága meggyőzte arról, hogy a hatalmas Oroszországot csak úgy irányíthatja, ha megszállja ezt az óriási területet. A megszálló hatalomnak erősnek, kegyetlennek, kiszámíthatatlannak és az emberek számára felfoghatatlannak kellett lennie.” Szorokin szerint a népnek nem volt más választása, minthogy engedelmeskedjen, a sötét piramis csúcsán pedig egyetlen ember ült, az ő kezében volt az abszolút hatalom, és a jog arra, hogy bármit megtegyen.

„Paradox módon az orosz hatalom elve fikarcnyit sem változott az elmúlt ötszáz évben. Ezt tartom

országunk legnagyobb tragédiájának”

– írta Szorokin. Több mint húsz éve Putyin ül a csúcsán, és korábbi ígéretét megszegve teljes erejéből a székébe kapaszkodik. A hatalom piramisa pedig az abszolút tekintély révén mérgezi uralkodóját. A közelmúlt eseményeiből Szorokin arra következtet, hogy Putyint teljesen hatalmába kerítette az Orosz Birodalom helyreállításának gondolata.

Szorokin hosszú cikkében kifejtette azt is, hogy „Putyin belső szörnyetegét” nemcsak a hatalmi piramis és a korrupt orosz elit hozta elő, hanem kellett hozzá a felelőtlen nyugati politikusok, cinikus üzletemberek, korrupt újságírók és politológusok jóváhagyása is. Ugyanakkor ezzel a háborúval Putyin átlépett egy vörös vonalat. Lehullott az álarca, és „felvilágosult autokrata” páncélzata megrepedt. Azoknak a nyugatiaknak, akik eddig rokonszenveztek „az erős orosz cárral”, el kell hallgatniuk és rá kell jönniük, hogy egy széles körű háború robbant ki a 21. század Európájában, az agresszor pedig nem más, mint Putyin Oroszországa. Szorokin szerint ezt a háborút egy olyan ember robbantotta ki, akit

megrontott az abszolút hatalom,

és „aki őrületében úgy döntött, hogy újrarajzolja világunk térképét”.

Szorokin ugyanakkor úgy vélte, a putyinizmus sorsa meg van pecsételve, mivel a szabadság és demokrácia ellensége, és az emberek végre megértették ezt. „Pontosan azért támadott meg egy szabad és demokratikus országot, mert az egy szabad és demokratikus ország” – tette hozzá, de szerinte Putyin bukásra van ítélve, mert „új középkort akar, korrupciót, hazugságot és az emberi szabadságjogok lábbal tiprását. Mert ő a múlt”. Szorokin szerint minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy „ez a szörnyeteg mindörökké ott maradjon – a múltban –, a hatalom piramisával együtt”.

Az elmúlt napokban számos író, művész tiltakozott Ukrajna orosz lerohanása miatt. A Nemzetközi PEN levelét több Nobel-díjas is aláírta, de szót emelt már Ljudmila Ulickaja, és elmondta véleményét Yuval Noah Harari világhírű izraeli történész is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King is felszólalt az oroszok inváziója ellen

Az író Twitter-oldalán posztolt arról, hogy kötelességünk megvédeni azt, akit bántanak. Bejegyzését több ezren osztották meg. 

...
Hírek

Nobel-díjasok, írók, művészek ítélik el az Ukrajna elleni orosz inváziót

Több mint ezren írták már alá azt a Nemzetközi PEN által kiadott levelet, amely szolidaritását fejezi ki az ukrán írókkal, újságírókkal, művészekkel és általában az ukrán emberekkel szemben, egyúttal elítéli az orosz inváziót és a vérontás azonnali befejezésére szólít fel.

...
Hírek

Ulickaja: A mai nap történéseiért viselt felelősségben mi, kortárs szemtanúk is osztozunk

Az orosz író üzenetében azt írta, egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát. Csak találgatnunk lehet, mit írnak majd erről ötven év múlva a történelemkönyvek. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét