Harari: Putyin tévedett, mikor nem tekintette valódi nemzetnek Ukrajnát

Harari: Putyin tévedett, mikor nem tekintette valódi nemzetnek Ukrajnát

Az elmúlt napokban egyre több író, történész osztotta meg gondolatait az orosz-ukrán háborúról - Ljudmila Ulickaja éppúgy, mint Stephen King vagy Vlagyimir Szorokin. Yuval Noah Harari izraeli történész (aki olyan könyvek szerzője, mint a Sapiens, a Homo Deus, vagy a 21 lecke a 21. századra) pár napja a Facebookon fejtette ki röviden, hogy mit gondol a kialakult helyzetről, most pedig a Guardianben írt hosszabb véleménycikket.

ro | 2022. február 28. |

Alig egy héttel a háború kezdete után, egyre valószínűbb, hogy Vlagyimir Putyin történelmi vereség felé tart – kezdi Yuval Noah Harari izraeli történész a Guardianen megjelent cikkét. Szerinte az orosz elnök megnyerheti a csatákat, de elveszíti a háborút. Putyinnak az orosz birodalom újraépítéséről szőtt álmai ugyanis azon a hazugságon alapultak, hogy Ukrajna nem valódi nemzet, az ukránok nem valódi nép, és Kijev, Harkiv és Lviv lakói Moszkva uralma után sóvárognak. Harari szerint ez egy komplett hazugság, de az orosz despota annyiszor ismételgette, hogy szemlátomást már el is hiszi.

Az Ukrajna elleni invázió megtervezésekor sok ismert ténnyel számolhatott az orosz elnök: tudta, hogy az orosz sereg katonailag fölényben van az ukránnal szemben, tudta, hogy a NATO nem fog nyíltan alakulatokat küldeni Ukrajna megsegítésére, ahogy azt is, hogy Európa függősége az orosz olajtól és gáztól elbizonytalanít majd olyan államokat, mint például Németország, attól, hogy szigorú szankciókat vessenek ki. Mindezek alapján úgy tervezte, hogy gyorsan és keményen odacsap Ukrajnának, lefejezi az ukrán kormányt és egy bábrezsimet állít fel Kijevben.

Csakhogy volt egy nagy ismeretlen ebben a képletben.

Már az amerikaiak is megtanulták Irakban, ahogy a szovjetek is Afganisztánban, hogy könnyebb egy országot elfoglalni, mint megtartani. Putyin azzal számolt, hogy az ukránok majd elfogadják Moszkva bábkormányát, és úgy kalkulált, ha 2014-ben a krímiek alig álltak ellen az orosz megszállóknak, akkor miért történne másként 2022-ben? Csakhogy minden egyes nappal bebizonyosodik, hogy Putyinnak nem jött be a számítása, és az ukránok teljes szívvel ellenállnak, amivel kivívják a világ csodálatát – és megnyerik a háborút. Harari szerint sötét napok állnak előttünk, és még az is lehet, hogy az oroszok elfoglalják egész Ukrajnát – ám ahhoz, hogy megnyerjék a háborút, meg is kellene tartaniuk az országot, ez pedig csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép ezt engedi. Harari szerint egyre valószínűtlenebb, hogy ez megtörténik.

Azzal, hogy egyre több ukrán vért ont, Putyin csak azt éri el, hogy sosem teljesül majd az álma. Harari szerint nem Mihail Gorbacsov nevét írják majd rá az orosz birodalom halotti bizonyítványára, hanem Putyinét. Gorbacsov azt az érzetet keltette az oroszokban és az ukránokban, hogy testvérek, Putyin viszont szembefordította őket egymással, így pedig azt érte el, hogy az ukrán nép Oroszországgal szemben határozza meg magát. Sajnos valószínű, hogy elhúzódó háborúra kell számítanunk, de a legfontosabb dolog már eldőlt – véli Harari. Az elmúlt napok ugyanis bebizonyították az egész világnak, hogy Ukrajna egy valódi nemzet, hogy az ukránok egy valódi nép, ahogy azt is, hogy egészen biztosan nem akarnak az új orosz birodalomban élni. A legfőbb kérdés most már csak az, hogy meddig tart,

míg ez az üzenet áthatol a Kreml vastag falain

– zárja írását az izraeli történész.

Nyitókép: Németh Dániel

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Putyin omladozó hatalmi piramisáról ír Vlagyimir Szorokin

Az elmúlt napokban lehullott Vlagyimir Putyin álarca – szögezi le  a Guardianben megjelent cikkében Vlagyimir Szorokin orosz író.

...
Hírek

Nobel-díjasok, írók, művészek ítélik el az Ukrajna elleni orosz inváziót

Több mint ezren írták már alá azt a Nemzetközi PEN által kiadott levelet, amely szolidaritását fejezi ki az ukrán írókkal, újságírókkal, művészekkel és általában az ukrán emberekkel szemben, egyúttal elítéli az orosz inváziót és a vérontás azonnali befejezésére szólít fel.

...
Hírek

Ulickaja: A mai nap történéseiért viselt felelősségben mi, kortárs szemtanúk is osztozunk

Az orosz író üzenetében azt írta, egyetlen ember és hű cinkosainak őrülete irányítja az ország sorsát. Csak találgatnunk lehet, mit írnak majd erről ötven év múlva a történelemkönyvek. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.