Lapozz bele Virginia Woolf első regényének saját megjegyzéseivel kiegészített példányába

Lapozz bele Virginia Woolf első regényének saját megjegyzéseivel kiegészített példányába

Ahogy mi is beszámoltunk róla, nemrégiben újból ‒ és ezúttal vágatlanul ‒ kiadták Virginia Woolf 1915 és 1941 között írt naplóit, most pedig újabb remek hírrel szolgálhatunk a szerző rajongóinak. A Sydney-i Egyetemen ugyanis megtalálták, és digitálisan hozzáférhetővé tették Messzeség című, 1915-ben megjelent bemutatkozó regényének egy példányát, amelybe Woolf saját kézzel írt jegyzeteket.

Vass Norbert | 2023. július 24. |

A szerző, aki előszeretettel dolgozta át a műveit

A kötet az intézmény könyvritkaságokat őrző gyűjteményének tudományos részlegében bukkant fel, ahová alighanem tévedésből került. Feltehetően a Messzeség azon két munkapéldányának egyike a nemrég újra felfedezett kópia, amelyekben Woolf a regény első kiadásának átdolgozására vonatkozó javaslatait tüntette fel, amikor az 1920-as amerikai kiadást készítette elő.

Virginia Woolf 1907-ben, 25 évesen kezdett bele első regényének munkálataiba, és nyolc hosszú éven át dolgozott az epikus utazást elbeszélő Messzeség fejezetein – ez idő alatt többször alaposan átírta a kötetet, és ő maga is rengeteget változott.

A regény első kiadásának Woolf kézzel írott jegyzeteit és módosítási javaslatait tartalmazó, saját példánya izgalmas bepillantást enged a kötettel kapcsolatos feszült viszonyába,

és az írás folyamatáról alkotott elképzeléseibe is betekintést kínál.

A kötet, amelyen keresztül bekukkanthatunk Virginia Woolf szerzői boszorkánykonyhájába

Roppant izgalmas, hogy a könyvben több olyan, kézzel írt átdolgozás is található, amelyeket nem hajtottak végre a tengerentúli megjelenés előtt. Ezek közül ‒ tudjuk meg az ausztrál ABC News a felfedezésről beszámoló riportjából ‒ különösen érdekes a hősnő lázas elméjében játszódó jelenet törlésére vonatkozó szerzői felvetés, hiszen ez emlékeztet Woolf mentális betegséggel kapcsolatos, a regény írásának idején szerzett tapasztalataira.

Mark Byron, a Sydney-i Egyetem modern- és kortárs irodalom professzora szerint ez a ritka, ám a nagyközönség számára is elérhetővé tett lelet

„egy kicsit olyan, mintha az Virginia Woolf szerzői laboratóriumára nyitna ablakot nekünk, hiszen követhetők benne a 20. század egyik legjelentősebb regényírójának stiláris fejlődésének nyomai”.

Hogy került a Messzeség Sydney-be?

A kérdés már csak az, hogy miként került vajon Virginia Woolf saját példánya a Sydney-i Egyetem könyvtárába, illetve, hogy miért csak most hallunk arról, hogy ott őrzik a nagy becsben tartott kötetet? Nos, úgy fest, az intézmény több mint negyven éve vásárolta meg a szóban forgó példányt az angliai Bow Windows könyvesboltban, ezután pedig a ritka könyveit őrző gyűjteménybe került, csakhogy – a legnagyobb valószínűség szerint amiatt, mert a könyvek rendszerezésére használt osztályozási rendszerben nagyon hasonló számok jelölik a helyüket‒ a tudományos könyvek közé sorolták be véletlenül.

-

Virginia Woolf aláírása a Messzeség című kötetének első előzékoldalán. Fotó: The University of Sydney/Stefanie Zingsheim

A nem mindennapi Messzeségre az egyetem könyvtárának metaadat-szolgáltatási munkatársa, Simon Cooper bukkant rá egy tudományos gyűjtemény katalogizálási munkálatai közben, két évvel ezelőtt. Woolf kézzel, az első előzéklapra írt neve egyből feltűnt neki, de szokatlannak találta a kötetbe illesztett, egyes szövegrészek fölé ragasztott, gépelt, de itt-ott kézzel írt megjegyzésekkel is kiegészített cédulákat is. Cooper összehasonlította a kötetben talált kézírást Virginia Woolféval, és megdöbbenten tapasztalta, hogy az bizony egyezik.

A Sydney-i Egyetem ekkor az újra felfedezett kötet digitalizálásáról döntött, melynek eredményeként Virginia Woolf saját jegyzeteit és javaslatait található példánya felkerült az intézmény honlapjára, és bárki belelapozhat ITT.

Forrás: ABC News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Virginia Woolf regényéhez is figyelmeztetést mellékelnek

Virginia Woolf A világítótorony című regényéhez is figyelmeztetést mellékelnek az új amerikai kiadások esetében. 

...
Nagy

Végre olvashatók Virginia Woolf naplóinak korábban nem ismert részei

Nemrég öt vaskos kötetben jelentek Virginia Woolf 1915 és 1941 között írt naplói. Ezúttal vágatlanul. Az írónő háborús nyarait megörökítő részletek minden bizonnyal az utolsó fennmaradt önéletrajzi töredéket jelentik, amely korábban nem volt hozzáférhető. 

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Szerzőink

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját