Független orosz könyvkiadók tiltakoznak a háború ellen

sa | 2022. március 07. |

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az elmúlt héten nemcsak gazdasági szankciókat vetettek ki Oroszországra az Ukrajna elleni invázió miatt, de a kulturális élet több szereplője is korlátozással tiltakozott az agresszió ellen. Ezek mellett az Ukrán Könyvintézet, a Lvivi Nemzetközi Könyv Fórum és az ukrán PEN az orosz kiadású könyvek globális bojkottjára szólított fel, nyílt levelükben azt írták, az orosz propaganda átszövi a könyveket, azok így fegyverekké válnak, mivel ezeket a könyveket aztán állami támogatással az egész világon terjesztik.

A tiltakozások Oroszországon belül is folynak. A moszkvai székhelyű, független orosz ifjúsági könyvkiadó, a KompasGuide más független orosz kiadókkal együtt követeli a háború azonnali leállítását. A KompasGuide alapító vezetője, Vitali Ziusko szerkesztőségünkhöz eljutott levelében azt írja, hogy Ukrajnával és az ukrán emberekkel vannak.

Ziusko arról is ír, hogy a kiadója 2008 óta az emberi jogokat és a demokratikus, békés értékeket védelmezi. A kiadó könyvei lehetővé tették, hogy az orosz gyerekek és kamaszok őszintén beszélhessenek az ország múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a kiadványok pedig a legnehezebb témákat is érintették. 2018-ban például megjelent a Vovka, aki meglovagolta a bombát (Vovka Who Rode the Bomb) című könyv, ami arról szól, hogyan vet véget a 2014-es krími háború és a halál két ukrán barátságának. A skorpiórúgásban (The Scorpion Kick) pedig egy ukrán tinédzser elveszíti az apját és a lábát egy bombázás során.

A levél végén Ziusko azt írja, nem tudja, meddig tudják folytatni a harcukat a szabadságért. Ehhez kapcsolódva érdemes tudni, hogy pénteken Putyin aláírta azt a törvényt, ami alapján akár 15 év börtönt is kaphat az, aki háborúnak nevezi az ukrán háborút. Február 24-e óta több mint tízezer embert vettek őrizetbe Oroszországban, mert a háború ellen tüntettek.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az írók arra kérik az oroszul beszélőket, mondják el az igazságot a háborúról

Használjatok minden lehetséges kommunikációs eszközt az orosz polgárok elérésére – sürgeti írók egy csoportja azokat, akik tudnak oroszul beszélni, éljenek a világ bármely pontján.

...
Hírek

Szöllősi Mátyás: Kárpátalján rendkívül kritikus a helyzet

Szöllősi Mátyás Kárpátalján fotózott a napokban, bejegyzéséből az derül ki, hogy tragikus sorsokkal találkozott.

...
Hírek

Patti Smith az ukrán himnuszt énekelte el egy fellépésén

Ukrajnáért énekelt Patti Smith egy pár nappal ezelőtti fellépésén: az ukrán himnusz angol verzióját adta elő New Yorkban.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét