Független orosz könyvkiadók tiltakoznak a háború ellen

sa | 2022. március 07. |

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az elmúlt héten nemcsak gazdasági szankciókat vetettek ki Oroszországra az Ukrajna elleni invázió miatt, de a kulturális élet több szereplője is korlátozással tiltakozott az agresszió ellen. Ezek mellett az Ukrán Könyvintézet, a Lvivi Nemzetközi Könyv Fórum és az ukrán PEN az orosz kiadású könyvek globális bojkottjára szólított fel, nyílt levelükben azt írták, az orosz propaganda átszövi a könyveket, azok így fegyverekké válnak, mivel ezeket a könyveket aztán állami támogatással az egész világon terjesztik.

A tiltakozások Oroszországon belül is folynak. A moszkvai székhelyű, független orosz ifjúsági könyvkiadó, a KompasGuide más független orosz kiadókkal együtt követeli a háború azonnali leállítását. A KompasGuide alapító vezetője, Vitali Ziusko szerkesztőségünkhöz eljutott levelében azt írja, hogy Ukrajnával és az ukrán emberekkel vannak.

Ziusko arról is ír, hogy a kiadója 2008 óta az emberi jogokat és a demokratikus, békés értékeket védelmezi. A kiadó könyvei lehetővé tették, hogy az orosz gyerekek és kamaszok őszintén beszélhessenek az ország múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a kiadványok pedig a legnehezebb témákat is érintették. 2018-ban például megjelent a Vovka, aki meglovagolta a bombát (Vovka Who Rode the Bomb) című könyv, ami arról szól, hogyan vet véget a 2014-es krími háború és a halál két ukrán barátságának. A skorpiórúgásban (The Scorpion Kick) pedig egy ukrán tinédzser elveszíti az apját és a lábát egy bombázás során.

A levél végén Ziusko azt írja, nem tudja, meddig tudják folytatni a harcukat a szabadságért. Ehhez kapcsolódva érdemes tudni, hogy pénteken Putyin aláírta azt a törvényt, ami alapján akár 15 év börtönt is kaphat az, aki háborúnak nevezi az ukrán háborút. Február 24-e óta több mint tízezer embert vettek őrizetbe Oroszországban, mert a háború ellen tüntettek.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az írók arra kérik az oroszul beszélőket, mondják el az igazságot a háborúról

Használjatok minden lehetséges kommunikációs eszközt az orosz polgárok elérésére – sürgeti írók egy csoportja azokat, akik tudnak oroszul beszélni, éljenek a világ bármely pontján.

...
Hírek

Szöllősi Mátyás: Kárpátalján rendkívül kritikus a helyzet

Szöllősi Mátyás Kárpátalján fotózott a napokban, bejegyzéséből az derül ki, hogy tragikus sorsokkal találkozott.

...
Hírek

Patti Smith az ukrán himnuszt énekelte el egy fellépésén

Ukrajnáért énekelt Patti Smith egy pár nappal ezelőtti fellépésén: az ukrán himnusz angol verzióját adta elő New Yorkban.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Hírek
...
Hírek

III. Károly a Dame lovagi előnevet adományozta Jacinda Ardernnek

...
Nagy

Az okos csajok meg a Kádár-kor „márciusi ifjai” – kilenc történelmi non-fiction a Könyvhéten 

...
Hírek

Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

...
Hírek

Betiltották a Bibliát erőszak és vulgaritás miatt utahi iskolákban

...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten