Lovecraft is akart egyet a 7 méteres tekercsből, amin 6000 év történetét ábrázolták (videó)

Lovecraft is akart egyet a 7 méteres tekercsből, amin 6000 év történetét ábrázolták (videó)

Izgalmas videó mutatja be az ősi és modern módszert vegyítő, hatalmas méretű, színes 19. századi kronológiát, ami erősen Európa-centrikus és a keresztény kozmológia határozza meg a szemléletét.

vn | 2024. április 30. |

A 19. században élt, lelkészként, íróként, tanárként és politikusként is tevékeny Sebastian C. Adams Synchronological Chart of Universal History című műve hatezer év történetét foglalja össze egyetlen idővonalon. Bemutatja az ókori világ hét csodáját is, de amint az alábbi videóból is kiderül, maga is csodálatos.

A John Alsop Paine térképrészleteivel is illusztrált, hét méter hosszú szalag Ádámnál és Évánál veszi fel a fonalat, aztán

bemutatja az első emberpár vérvonalát Ábeltől Salamonon át egészen Jézusig.

A rajzok megjelenítik a kő- majd a vaskorszak eszközeit, ábrázolják az ókori filozófusok mellszobrait, de elképzelik Nabukodonozor álmát is. Szép sorban és átgondolt színkódok szerint ágazik szét a tekercsen a Római Birodalom bukása után az európai államok története, és a legfontosabb csaták mellett Adams nem feledkezik meg a találmányokról sem.

Újító taneszköz és korának lenyomata

A presbiteriánus családban, Ohióban felnőtt Adams az oregoni Salemben kezdett tanítani. Az órái színesítése érdekében készített Synchronological Chart of Universal History egyszerre innovatív taneszköz és korának tükörképe is.

A tekercs nyomtatásával Adams azt a Strobridge & Co. nevű litográfiai céget bízta meg, amely főleg polgárháborús jelenetek, térképek és cirkuszi plakátok kiadásával foglalkozott.

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt
A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

Tovább olvasok

Persze az alkotó rádöbbent, hogy műve nem csak a diákjai számára érdekes. Így aztán kezdetben saját szakállára kereskedett a térkép másolataival, de amint még nagyobb körben híre ment, több amerikai és brit nyomda is készített nyomatokat. Még H.P. Lovecraft birtokában is volt egy kópia.

Ha alaposabban megismerkednénk vele

A Synchronological Chart of Universal Historynak több példánya is fennmaradt. Szerencsére nem kell a Smithsonian National Museum of American History-ba utaznunk, hogy böngészhessük a legapróbb részleteit. David Rumsey online elérhető térképgyűjteménye ugyanis tartalmaz egy nagyítható változatot.

Smith idővonala az Egyesült Államok elnökeinek, illetve „a másutt nem említett jeles férfiak” portréinak ábrázolásával zárul. Ebből is megsejthető, hogy

magán viseli a keletkezése idejének világszemléletét.

Forrás: National Museum of American History, Open Culture

Nyitókép: David Rumsay Map Collection

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Hírek

Ilyen, amikor egy Tolkien-rajongó elkészíti hazája mesebeli lényekkel teli térképét

Chris Birse célja, hogy az általa megrajzolt részletek egy Tolkien előtt tisztelgő fantasy-atlasszá álljanak össze.

...
Hírek

Petőfi versei interaktív térképen böngészhetőek

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából interaktív térképet készítettek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai. A térképeken a költő verseinek keletkezési helyei, illetve a Petőfiről elnevezett utcák és intézmények is láthatóak.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.