Ezek Murakami Haruki kedvenc könyvei

Ezek Murakami Haruki kedvenc könyvei

ro | 2022. február 16. |

Murakami Haruki nevét legutóbb az Oscar-jelölésekkel kapcsolatban lehetett hallani, hiszen a Hamaguchi Ryūsuke rendezte Drive My Car négy jelölést kapott - nem mellesleg pedig a japán író egyik novelláján alapul. A Far Out Magazine legutóbb viszont a japán szerző kedvenc könyveiről cikkezett.

Ezen nem túl meglepő módon helyet kapott F. Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című klasszikusa, amelyet Murakami fordított le japánra. Egyszer azt mondta, ha arra kényszerítenék, hogy kiválasszon egyetlen könyvet, akkor gondolkodás nélkül erre esne a választása. Ha ugyanis nem lenne ez a regény, akkor szerinte ő sem így írna - sőt, még az is lehet, hogy nem is írna egyáltalán.

Szintén előkelő helyet foglal el a listáján Raymond Chandler Hosszú búcsú címú noirja, amelyet már legalább ötször vagy hatszor olvasott, és nagyon szereti a stílusát. A kedvencei közé tartozik Franz Kafka A kastély című műve, amelyet 15 évesen olvasott először, és Dosztojevszkijtől A Karamazov testvérek. A listán megtalálható még J.D. Salinger Zabhegyezője, amely a magyar újrafordításban Rozsban a fogó címmel is elérhető. Ezt 17 évesen olvasta először a japán író, és úgy emlékezett rá, hogy egy vicces könyv, ma már viszont egy felkavaró, sötét történetként jellemzi.

Murakami rajongói sem maradnak idén új könyv nélkül, hiszen idén várhatóan megjelenik új esszékötete, amelyben az írással, irodalommal kapcsolatos ismereteit, tapasztalatait osztja meg a világgal. A 2022-es várható külföldi megjelenésekről ITT írtunk bővebben.

Forrás: Far Out, LitHub

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nézd meg videón, milyen lett a Murakami Könyvtár!

Október elején megnyílt a tokiói Murakami Könyvtár az író személyes archívumát, lemezgyűjteményét és kéziratait is megnézhetik a látogatók. 

...
Hírek

Könyvesblokk: King, Knausgard, Murakami

Három rendkívüli világirodalmi újdonságot ajánlunk a friss Könyvesblokkban. Stephen King, Murakami Haruki és Karl Ove Knausgard új könyvének magyar fordítása is megjelent a napokban.  

...
Hírek

Murakami Haruki a pólógyűjteményéről ad ki könyvet

A japán sztáríró otthonában hegyekben állnak a különleges pólók. Most egy nagyon személyes könyvben mutatja meg gyűjteményét a világnak. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott