Kortárs női szerzők műveiből olvasnak fel a Radnóti művészei

ro | 2022. április 11. |

A Hangzó női irodalom című projektben a Radnóti Színház művészei olvasnak fel kortárs női szerzők műveiből. A SZÍN (Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma) által kezdeményezett videókampány a kortárs női szerzők láthatóságát kívánja erősíteni a médiában. A projektben partnerként résztvevő Radnóti Színház pedig régóta pártolja a kortárs magyar irodalmat, így az intézmény vezetője, Kováts Adél örömmel mondott igent a SZÍN ötletére.

A projekt célja elsősorban az, hogy a költészet napja alkalmából (amely dátum - emlékeztet közleményében a szervezet - tudva levően egy férfi szerző születésnapját jelöli) a női szerzőkre is ráirányítsa a figyelmet. A SZÍN fontosnak tartja erősíteni a szolidaritást a női művészek között, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy minél erőteljesebben fel lehessen hívni az olvasók és a szakma figyelmét a nők által írt értékes művekre. A Radnóti Színház művészeinek felkészülését és munkáját Kelemen Kristóf, a színház dramaturgja és rendezője segítette.

Az első videóban, április 11-én Kováts Adél olvassa fel Tóth Kinga Fóliaágy című versét. A továbbiakban látható lesz még Martin Márta, aki Zilahi Anna Fata morgana című versét, Martinovics Dorina, aki Hidas Judit Neonfény című szövegének egy részletét, Mészáros Blanka, aki Papp-Zakor Ilka Károly és Kariha című novelláját, valamint Sodró Eliza, aki Szendi Nóra készülő regényének egy részletét olvassa fel.

A további videókat a SZÍN Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők a következő hetekben.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Szabó T. Anna: Nem tudnék könyvek nélkül élni

Nincs nap, hogy ne kerüljön be új könyv Szabó T. Anna és Dragomán György házi könyvtárába – derül ki a Mutasd a könyvespolcod! legújabb adásából.

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Ginkgo biloba [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek kilencedik darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Podcast

Terézia Mora a techbuborék magányát írta meg [Ms. Columbo Olvas]

Idén újra megjelent magyarul Terézia Mora Darius Kopp-trilógiája, amely annak ellenére, hogy több mint egy évtizede adták ki először, húsbavágóan aktuálisnak érződik. A Ms. Columbo Olvas legújabb adásában a trilógia első kötete, Az egyetlen ember a kontinensen volt a téma. Podcast. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől