Világörökséggé nyilváníthatják a skót lápvidéket

Világörökséggé nyilváníthatják a skót lápvidéket

Már csak hetek kérdése, és eldől, hogy az UNESCO felveszi-e a skót Flow Countryt a világörökségi területek közé. A hír mellé 6 Skóciában játszódó könyvet is ajánlunk.

hhz | 2024. június 04. |

A skót táj nyers és titokzatos végtelenje évszázadok óta szolgál ihletforrásként az írók, költők számára. Itt található például az örökké ködbe borkolózó Flow Country, a világ legnagyobb összefüggő láptakarója.

Több mint egy év tanácskozás után eljött az ideje, hogy az UNESCO eldöntse, felkerülhet-e ez a varázslatos táj a „kulturális, történelmi vagy tudományos jelentőséggel bíró” világörökségi területek közé.

A hír mellé ajánlunk hat nagyszerű könyvet is. Lapjaikat titokzatos földönkívüliek, ifjú varázslók és hataloméhes urak népesítik be, akik egytől egyig Skóciában próbálnak szerencsét.

Négyezer négyzetkilométernyi láp

A Flow Country Nagy-Britannia legészakibb vidékén, Caithness és Sutherland között terül el. Négyezer négyzetkilométeres kiterjedésével ez a világ legnagyobb összefüggő láptakarója. Állatvilága rendkívül változatos: többek között megtalálható itt a sarki búvár, az aranylile, a szürke cankó, a szirti sas, a kis sólyom, a réti fülesbagoly, valamint különböző vízipockok és vidrák is.

A láp mélyén akár tíz méterig is lenyúló tőzegréteg lapul

– „egy emeletes buszt is képes lenne elnyelni” – szól a Guardian hamisíthatatlanul brit leírása –, amit tőzegmohaszőnyeg fed. A mohában pedig harmatfű bújik meg, ami ragadós csápjaival vadászik rovarokra.

Mocsárpaplan

„A világon máshol is találhatunk ingólápot, ami még a Flow Countrynál is nagyobb területet fed le. Szibériában, például. De a skót láptakaró különleges” – magyarázza Roxane Anderson, az ingólápok professzora, aki maga is részt vett a felvételi kérelem megírásában.

„A lápoknak ez a típusa képes a kifejezetten meredek felületek befedésére is.

Ráadásul egy nagyon sűrű, összetett szövetről beszélünk – nem is annyira takaró, mint egy jó vastag paplan.”

És hogy mi tartja a lápot életben? „Az eső és a köd – mondja Anderson. – Ha meleg és száraz az idő, a tőzeg kiszárad és darabokra törik, különösen a meredek területeken. De itt sosincs meleg, a mocsár pedig sértetlen marad.”

A Caithless és Sutherland közötti láptakaró lenyűgözően hosszú történelemmel rendelkezik: az utolsó gleccserek visszahúzódásával egyidőben,

úgy tízezer évvel ezelőtt kezdett nőni.

Azóta rendkívül fontos szerepet játszik a szén megkötésében is: a Flow Country a tudósok számítása alapján mintegy négyszázmillió tonna szén tárolásáért felel.

Lápos kitérő

Továbbra is nyitott kérdés, hogy milyen előnyökkel jár a Flow Country számára, ha megkapja az áhított világörökség-státuszt.

„Jelen pillanatban a turisták elsősorban a North Coast 500 (Északi part 500) mentén haladnak. Ez egy nyolcszáz kilométer hosszú útvonal Észak-Skócia körül, ami teljesen elkerüli a Flow Countryt” – magyarázza Frances Gunn, a Flow Country Világörökség Projekt elnöke.

„Abban reménykedünk, hogy a jövőben, ha az erre járók látják, hogy egy világörökségi terület közelében vannak, tesznek egy kitérőt, és meglátogatnak minket.”

Gunn egész életét a lápvidék környékén töltötte. Gyerekkorában a nyár érkeztével

 a családok együtt vonultak ki a Flow Country szélére, hogy tőzeget gyűjtsenek.

„Nagyszerű közösségi program volt, és számunkra a tőzeg kulcsfontosságú energiaforrást jelentett” – emlékszik vissza.

Ha pár órára szeretnél te is elveszni Skócia tájain, ezt a hat könyvet ajánljuk:

Michel Faber: A felszín alatt

Michel faber
A felszín alatt
Ford. Palkó Ágnes, Gabo, 2003, 289 oldal

A Felszín alatt nem igazán horror, nem igazán sci-fi, mégis mind a kettő. Főszereplője, Isserley egy másik világból érkezett Földünkre, és fáradhatatlanul járja Skócia útjait, „megfelelő” stopposokra vadászva.

Faber lépésről lépésre bontja ki a jellemeket s mire képet kapunk Isserleyről, már el is pusztult. A stopposok kidolgozott, tipikusnak nevezhető jellemek, pszichológiailag megalapozott önálló kis történetet képvisel mindegyik. Örök irodalmi témát fejt ki: az emberi lét paradoxonját. Felveti a kérdést, mi is teszi igazán emberré az embert?

Diana Gabaldon: Outlander – Az idegen

diana gabaldon
Outlander - Az idegen
Ford. Farkas Veronika, Könyvmolyképző, 2015, 907 oldal

1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. „Sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön… Urunk 1743. évében. 

Miután általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek között találja magát, amelyekre élete is rámehet… és a szívét is összetörhetik. Találkozik ugyanis Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

William Shakespeare: Macbeth

William shakespeare
Macbeth – Julius Caesar
Ford. Szász Károly, Scolar, 2021, 296

William Shakespeare egyik legnagyobb műve a Macbeth, a hatalomvágytól megszállott gyenge ember drámája. Macbethnek egyszer azt jövendölik, hogy király lesz. Felesége ösztönzésére és segítségével, hogy beteljesedjék a jóslat, álmában megölik a náluk vendégeskedő királyt. Tettüket a leitatott őrökre fogják, akiknek nincs is idejük tiltakozásra a hamis vád ellen, mert Macbeth szörnyű „felindultságában” megöli őket. Az így megszerzett hatalmat azonban képtelenek élvezni…

 J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

J. K. Rowling
Harry Potter és a bölcsek köve
Ford. Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2023, 332 oldal

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára. Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz.

Lucy Foley: Vadászparti

Lucy Foley
Vadászparti
Ford. Illés Róbert, 21. század, 2022, 335 oldal

Az isten háta mögötti vadászlakban, Skócia erdőségeinek mélyén összegyűlnek a régi barátok egy fergeteges szilveszteri partira: a szépség, a tökéletes pár, a rapszodikus alkat, az újdonsült szülők, a hallgatag, a belvárosi srác, a kívülálló. És az áldozat. Nem baleset volt – gyilkosság történt… méghozzá barátok között. 

Virginia Woolf: A világítótorony

Virginia Woolf
A világítótorony
Ford. Tandori Dezső, Európa, 2021, 288 oldal

Woolf A világítótorony című regényében egy angol polgárcsalád nyárról nyárra visszatér egy skóciai szigetre. Mr. Ramsay, a zsarnoki apa pihenés közben is a karrierjén rágódik, a környezetét terrorizálja. Kisfiának, Jamesnek egyetlen vágya, hogy kivitorlázhassanak a közeli világítótoronyhoz, az út azonban rendre elmarad, mert apja kinyilvánítja: nincs és nem is lesz ahhoz való időjárás. Mrs. Ramsay, a konvencionális feleség és anya, a hétköznapi élet zavartalanságára ügyelő asszony, a férj, a gyerekek, a barátok érzékenységének villámhárítója, úgy tetszik, hiába próbál harmóniát teremteni.

A világítorony elérhetetlen álomként ködlik a tengeren. Múlik az idő. Felnőnek a gyerekek, megfogyatkozik a társaság. S amikor hosszú évek után ismét visszatérnek, már minden más. 

Nyitókép: Andrew Tryon / Geograph

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Hírek

Ősi rúnákkal telefaragott követ talált a kertjében egy tanár

Archeológusok szerint a kövön található rúnák akár 1600 évesek is lehetnek.

...
Hírek

J.K. Rowling kiakadt Skócia új gyűlöletbeszéd-törvényén: „Tartóztassanak le!”

Mivel Edinburghban él, az új szabályozás miatt J.K. Rowlingot is felelősségre vonhatnák azért, ha például transznemű emberekre a biológiai nemük szerint hivatkozik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.