Romhányi-rajongók, erről a lehetőségről kár lenne lemaradnotok

Romhányi-rajongók, erről a lehetőségről kár lenne lemaradnotok

Május 16-án Romhányi-tárlat nyílik a Csili Művelődési Központ könyvtárgalériájában. A kiállítást a költő lánya, Romhányi Ágnes nyitja meg és október 4-ig bárki ingyenesen megtekintheti.

vn | 2024. május 15. |

„Sokféle halhatatlanság létezik, az övé csendes és tapintatos” ‒ írta Romhányi Józsefről a Magyar Hírlap 1991. szeptember 3-i számában Rigó Béla. Az íróként, költőként és műfordítóként is tevékeny Romhányi szövegeit máig idézzük, az életéről azonban keveset tudunk.

Muzsikusból „rímhányó”

„Itt van ez a fiú, bravúrosan versel, nagyszerűen ért a muzsikához és a magyar prozódiához” – Dalos László állítólag ezekkel a szavakkal mutatta be a Magyar Rádióban a fiatal Romhányit. Aki egyébként zenésznek készült és a Székesfővárosi Felsőbb Zenei Iskolában brácsázni tanult.

Három év szovjet hadifogság után került a rádióhoz, ahol 1951-től dramaturgként dolgozott, aztán egy rövid televíziós kitérőt követően a Zenei Főosztály munkatársa lett. Tagja volt a Sanzonbizottságnak is, akik a magyar dalszövegeket bírálták el,

mielőtt engedélyezték volna azok rögzítését.

A Szamárfül és a kőkorszaki szakik

Írt operaszövegkönyveket, fordított opera- és operett-librettókat, a leginkább azonban az animációs filmek tették népszerűvé, amelyekhez páratlanul szellemes párbeszédeket írt. Olyan, nemzedékek számára feledhetetlen darabok, mint a Mézga család, a Kérem a következőt!, a Mekk mester, a Hófehér, a Ludas Matyi vagy a Flintstone család.

Romhányi ismert gyerekkönyvek szerzőjeként is. A Mese az egér farkincájáról 1966-ban jelent meg, 1974-ben nyomtatott formában is napvilágot láttak Mézga Aladár különleges kalandjai, 1979-ben pedig Doktor Bubó történetei. Állatversei halála után jelentek meg, Szamárfül címmel.

romhányi józsef
Szamárfül
Móra, 2016, 101 oldal
-

Hatvankét évesen, 1983. május 7-én, Budapesten halt meg. Az életét és az életművét bemutató tárlat május 16-ától tekinthető meg a Pesterzsébeti Csili Művelődési Központban.

Nyitókép: Wikipedia

Forrás: Múlt-kor, Kultúra.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

100 éve született a zseniális Rímhányó [Romhányi100]

Száz éve született Romhányi József, akit elsősorban verses humoráról ismer mindenki. Nyelvi leleményben tobzódó szövegei ikonikus rajzilmek révén váltak szállóigévé, de fordított musicaleket is, versei pedig a mai napig nagyon népszerűek.

...
Beleolvasó

A maszkviselés és a bezártság is megjelenik Krusovszky Dénes gyerekverseiben

Krusovszky Dénes ezúttal gyerekversekkel jelentkezett - a kötetben olyan témákat is érint, mint az iskolai maszkviselés, a gyerekszobai rendrakás vagy épp a középsőgyerek-lét. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Grecsó Krisztián gyerekverseket ír a karantén alatt

Mit csinálnak az írók a karantén alatt, mit olvasnak, és min dolgoznak éppen? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Nyáry Krisztián új beszélgetéssorozata, amelynek Grecsó Krisztián volt az első vendége.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.