Novák Katalin kitüntette Jordan B. Petersont

Novák Katalin kitüntette Jordan B. Petersont

ro | 2022. június 15. |

Magyar állami kitüntetést kapott Jordan B. Peterson kanadai pszichológus és sikerkönyvszerző – írja a Magyar Közlönyre hivatkozva a Telex. Novák Katalin köztársasági elnök „a klinikai pszichológia területén végzett kiemelkedő tudományos munkája, valamint az alkotói szabadság megvédése és az ifjúság nevelése iránt kivételesen elhivatott és nagy hatású tevékenysége elismeréseként” adományozta Petersonnak, a Torontói Egyetem professor emeritusának a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát.

Jordan B. Peterson második könyvével 2018-ban robbant be a köztudatba, a 12 szabály az élethez hónapokig listavezető volt az Amazonon, a kiadási jogokat pedig vagy 40 ország megvásárolta, egy év alatt világszerte több millió példány kelt el belőle. Egyik kulcstétele nem más, minthogy a legfontosabb tennivalónk elkerülni a káoszt, azaz elérni, hogy rend legyen az életben és a fejekben. A 12 szabály megihlette Orbán Viktort is, aki májusban az amerikai jobboldal Budapesten rendezett konferenciáján sorolt fel 12 számára iránymutató pontot - ezek között akadt olyan, amelyik kifejezetten az olvasásról szólt.

Peterson amúgy kimondottan ellentmondásos személyiség. Hívei felszabadultan üdvözlik benne, hogy végre kimondja a dolgokat, és elutasítja a politikai korrektséget. A kritikusai viszont elmarasztalják mint kártékony kultúrharcost, aki lábbal tiporja az emberi jogi mozgalmak nehezen elért eredményeit, és feltüzelte a hímsoviniszta szélsőségeseket. Portrénkat ITT olvashatod róla.

A Telex azt írja, hogy Peterson pár napja személyesen adott elő a köztársasági elnök hivatalában, Novák Katalin így fogalmazott a pszichológus látogatása kapcsán: „a Sándor-palota több, mint egy hivatal, egy szimbolikus hely, ami teret ad a gondolkodásnak, az egymást értő és megértő közösség építésének is”.

Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Jordan B. Peterson: A nőgyűlölők prófétája és tömegek pótapja?

Súlyos egészségügyi válsága után új könyvvel tért vissza Jordan B. Peterson, aki az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb megmondóemberévé vált. Portrénkban összegezzük, ki ő, mit tanít, miért válhatott olyan népszerűvé, és hogyan reagáltak rá.

...
Hírek

Jordan B. Petersont figurázza ki az új Amerika kapitány képregény?

A népszerű, egyúttal megosztó kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson kiakadt, mivel szerinte az Amerika kapitány képregény legújabb száma gúnyt űz belőle, és kijelentéseit a náci főgonosz, Vörös Koponya szájába adja.

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

Az amerikai jobboldal Budapesten rendezett konferenciáján a magyar miniszterelnök felsorolt 12 számára iránymutató pontot, melyek között akad olyan, amelyik kifejezetten az olvasásról szól.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...

Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?

...

Jane Goodall új könyve létfontosságú üzenet a reményről

...

Kemenesi Gábor: Jöhetett volna egy olyan vírus, amiről tényleg semmit sem tudunk

...
A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.