Novák Katalin kitüntette Jordan B. Petersont

Novák Katalin kitüntette Jordan B. Petersont

ro | 2022. június 15. |

Magyar állami kitüntetést kapott Jordan B. Peterson kanadai pszichológus és sikerkönyvszerző – írja a Magyar Közlönyre hivatkozva a Telex. Novák Katalin köztársasági elnök „a klinikai pszichológia területén végzett kiemelkedő tudományos munkája, valamint az alkotói szabadság megvédése és az ifjúság nevelése iránt kivételesen elhivatott és nagy hatású tevékenysége elismeréseként” adományozta Petersonnak, a Torontói Egyetem professor emeritusának a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát.

Jordan B. Peterson második könyvével 2018-ban robbant be a köztudatba, a 12 szabály az élethez hónapokig listavezető volt az Amazonon, a kiadási jogokat pedig vagy 40 ország megvásárolta, egy év alatt világszerte több millió példány kelt el belőle. Egyik kulcstétele nem más, minthogy a legfontosabb tennivalónk elkerülni a káoszt, azaz elérni, hogy rend legyen az életben és a fejekben. A 12 szabály megihlette Orbán Viktort is, aki májusban az amerikai jobboldal Budapesten rendezett konferenciáján sorolt fel 12 számára iránymutató pontot - ezek között akadt olyan, amelyik kifejezetten az olvasásról szólt.

Peterson amúgy kimondottan ellentmondásos személyiség. Hívei felszabadultan üdvözlik benne, hogy végre kimondja a dolgokat, és elutasítja a politikai korrektséget. A kritikusai viszont elmarasztalják mint kártékony kultúrharcost, aki lábbal tiporja az emberi jogi mozgalmak nehezen elért eredményeit, és feltüzelte a hímsoviniszta szélsőségeseket. Portrénkat ITT olvashatod róla.

A Telex azt írja, hogy Peterson pár napja személyesen adott elő a köztársasági elnök hivatalában, Novák Katalin így fogalmazott a pszichológus látogatása kapcsán: „a Sándor-palota több, mint egy hivatal, egy szimbolikus hely, ami teret ad a gondolkodásnak, az egymást értő és megértő közösség építésének is”.

Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Jordan B. Peterson: A nőgyűlölők prófétája és tömegek pótapja?

Súlyos egészségügyi válsága után új könyvvel tért vissza Jordan B. Peterson, aki az elmúlt évek egyik legellentmondásosabb megmondóemberévé vált. Portrénkban összegezzük, ki ő, mit tanít, miért válhatott olyan népszerűvé, és hogyan reagáltak rá.

...
Hírek

Jordan B. Petersont figurázza ki az új Amerika kapitány képregény?

A népszerű, egyúttal megosztó kanadai pszichológus, Jordan B. Peterson kiakadt, mivel szerinte az Amerika kapitány képregény legújabb száma gúnyt űz belőle, és kijelentéseit a náci főgonosz, Vörös Koponya szájába adja.

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

Az amerikai jobboldal Budapesten rendezett konferenciáján a magyar miniszterelnök felsorolt 12 számára iránymutató pontot, melyek között akad olyan, amelyik kifejezetten az olvasásról szól.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet

...

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...

Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?

...

Kemenesi Gábor: Jöhetett volna egy olyan vírus, amiről tényleg semmit sem tudunk

...
A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója.