Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

ko | 2023. március 22. |

Egy ötezer résztvevővel készült angol felmérésen négyből egy felnőtt elismerte, hogy csak nyaraláson vesz könyvet a kezébe, és ilyenkor átlagosan 2,3 könyvet olvas el.

A kutatás azt is kiderítette, hogy vannak kedvenc zsánerek és témák, melyeket az emberek a szabadidejükben olvasnak: harminc százalék krimit olvas, míg huszonkilenc százalék a thrillereket kedveli, a férfiak pedig inkább olvasnak nyaralás alatt, mint a nők. Huszonkét százalék ellenben azt állította, hogy a szokásostól eltérő könyveket olvas a nyaralása alatt, hogy tágítsa a horizontját.

Az is kiderült, hogy míg 29 százalék szégyelli, ha romantikus könyvvel látják a tömegközlekedésen, addig 17 százalék úgy érzi, sokkal bátrabban választ könyvet a nyaralásra, olyasmit is elolvas, amit a hétköznapokban, otthon inkább takargatna. A romantikus regények az angolok legbűnösebb örömei közé tartoznak a nyaraláson.

A felmérést megrendelő TUI Blue utazási központ szóvivője elmondta: "Nagyon fontos megtalálni az időt a pihenésre, és elmerülni egy jó könyvben a legjobb mód a töltekezésre és a kikapcsolódásra.

A hétköznapok taposómalmában könnyű belefásulni abba, amit csinálunk, és nehéz időt szakítani arra, hogy igazán elidőzzünk egy könyv világában.

És mikor van több időnk ellazulni és olvasni, ha nem éppen a nyaraláson? Akár az odaúton a repülőn, akár a napozóágyon a medence mellett egy italt kortyolgatva. A nyaraláson megteremtődhet az az én-idő, ami a hétköznapi rohanásban nem."

A kutatás szerint az emberek 51 százalékát annyira lefoglalja a családja, hogy keveset vagy egyáltalán nem olvas, 31 százalék inkább mással tölti a szabadidejét, 26 százalék pedig a munkája miatt túl elfoglalt a könyvekhez.

Amikor elutaznak, és mégis olvasnak, akkor 56 százalék a medence partján, 45 százalék a szobájában, 42 százalék pedig az erkélyen teszi ezt. Ahhoz, hogy mit válasszanak, általában a közösségi oldalakról vagy podcastekből szereznek információt. A többség (68%) még mindig ragaszkodik a régi, jól bevált papír alapú könyvhöz, kevesebben vannak (17%), akik az e-bookra szavaznak.

Viszont szinte mindenki szívesen ajándékozza el a könyvet, amely örömet szerzett neki. A TUI Blue szóvivője hozzátette: "A könyvkölcsönzés határozottan egy fejlődő trend, ezt a saját hoteleinkben is tapasztaljuk, a vendégeink szívesen hagynak itt olvasmányokat más nyaralók örömére."

Forrás: Independent

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra manapság magányos, csendes tevékenységként tekintünk, de ez nem volt mindig így. 

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Hírek

Jobbak az olvasási készségei azoknak, akik ebook helyett papíron olvasnak

Egy új kutatás szerint nem mindegy, hogy ebookon vagy kézzelfogható könyvként olvasunk irodalmat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvdesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Szerzőink

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Hírek
...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.