Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

Egy új tanulmányból kiderül, hogy a legtöbben csak nyaralás alatt olvasnak

ko | 2023. március 22. |

Egy ötezer résztvevővel készült angol felmérésen négyből egy felnőtt elismerte, hogy csak nyaraláson vesz könyvet a kezébe, és ilyenkor átlagosan 2,3 könyvet olvas el.

A kutatás azt is kiderítette, hogy vannak kedvenc zsánerek és témák, melyeket az emberek a szabadidejükben olvasnak: harminc százalék krimit olvas, míg huszonkilenc százalék a thrillereket kedveli, a férfiak pedig inkább olvasnak nyaralás alatt, mint a nők. Huszonkét százalék ellenben azt állította, hogy a szokásostól eltérő könyveket olvas a nyaralása alatt, hogy tágítsa a horizontját.

Az is kiderült, hogy míg 29 százalék szégyelli, ha romantikus könyvvel látják a tömegközlekedésen, addig 17 százalék úgy érzi, sokkal bátrabban választ könyvet a nyaralásra, olyasmit is elolvas, amit a hétköznapokban, otthon inkább takargatna. A romantikus regények az angolok legbűnösebb örömei közé tartoznak a nyaraláson.

A felmérést megrendelő TUI Blue utazási központ szóvivője elmondta: "Nagyon fontos megtalálni az időt a pihenésre, és elmerülni egy jó könyvben a legjobb mód a töltekezésre és a kikapcsolódásra.

A hétköznapok taposómalmában könnyű belefásulni abba, amit csinálunk, és nehéz időt szakítani arra, hogy igazán elidőzzünk egy könyv világában.

És mikor van több időnk ellazulni és olvasni, ha nem éppen a nyaraláson? Akár az odaúton a repülőn, akár a napozóágyon a medence mellett egy italt kortyolgatva. A nyaraláson megteremtődhet az az én-idő, ami a hétköznapi rohanásban nem."

A kutatás szerint az emberek 51 százalékát annyira lefoglalja a családja, hogy keveset vagy egyáltalán nem olvas, 31 százalék inkább mással tölti a szabadidejét, 26 százalék pedig a munkája miatt túl elfoglalt a könyvekhez.

Amikor elutaznak, és mégis olvasnak, akkor 56 százalék a medence partján, 45 százalék a szobájában, 42 százalék pedig az erkélyen teszi ezt. Ahhoz, hogy mit válasszanak, általában a közösségi oldalakról vagy podcastekből szereznek információt. A többség (68%) még mindig ragaszkodik a régi, jól bevált papír alapú könyvhöz, kevesebben vannak (17%), akik az e-bookra szavaznak.

Viszont szinte mindenki szívesen ajándékozza el a könyvet, amely örömet szerzett neki. A TUI Blue szóvivője hozzátette: "A könyvkölcsönzés határozottan egy fejlődő trend, ezt a saját hoteleinkben is tapasztaljuk, a vendégeink szívesen hagynak itt olvasmányokat más nyaralók örömére."

Forrás: Independent

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az olvasás évszázadokon át közösségi tevékenység volt

Az olvasásra manapság magányos, csendes tevékenységként tekintünk, de ez nem volt mindig így. 

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

A Bookline három éve indította el könyvklubját, ahol elkötelezett olvasók osztják meg nap mint nap egymással olvasási élményeiket, könyvajánlásaikat. A Facebookon működő közösség több mint 22 000 taggal bír. A Bookline ősszel indított kutatásában a Bookline Könyvklub tagok olvasási szokásait kérdezte.

 

...
Hírek

Jobbak az olvasási készségei azoknak, akik ebook helyett papíron olvasnak

Egy új kutatás szerint nem mindegy, hogy ebookon vagy kézzelfogható könyvként olvasunk irodalmat.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.