Nádas, Mattern, Bator az őszi Margón!

.konyvesblog. | 2016. szeptember 23. |


Díjazott francia, lengyel, olasz, szlovén és román szerzők mutatják be személyesen köteteiket az október 12-16. között megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén ősszel könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg.

Dragomán György lesz a beszélgetőtársa a francia Jean Matternnek, akinek negyedik, magyar nyelven a harmadik megjelent regénye a Szeptember. Az 1972 szeptemberének tragikus müncheni olimpiai eseményeit egy hajdani tudósító szemszögéből bemutató kötet nem csupán személyes hangvételű beszámoló a szerencsétlen izraeli sportolókról, hanem egy megdöbbentő és felkavaró kaland története is, amelybe az elbeszélő a túszdráma közepette sodródik egy ismeretlennel. Az 1965-ban született Mattern a Sorbonne-on tanult összehasonlító irodalmat, majd a nagy múltú Gallimard kiadó szerkesztőjeként kortárs világirodalommal foglalkozott, a Margóra pedig a Balassi Intézet fellowship programjának keretében érkezik.


Jean Mattern

Itt lesz a Margón Drago Jančar, a legismertebb és magyarra a legtöbbet fordított szlovén író is. 2010-ben megjelent regénye, a Ma éjszaka láttam őt a II. világháború alatt nyomtalanul eltűnt és legyilkolt szép fiatalasszony sorsát öt elbeszélő szemszögéből mutatja be. Az olvasmányos könyv olyan emberekről szól, akik a háború idején az események peremén éltek, nem is értették a történteket, viszont a békeidők törvényei szerint akartak élni: Beethovent hallgatni, társas életet élni, lovagolni. A regény 2011 tavaszán az év könyve lett Szlovéniában, és Jančar harmadszor vehette át érte a Kresnik-díjat, 2014 őszén pedig Franciaországban elnyerte a Prix du meilleure livre étranger-t – a legjobb külföldi könyv díját.

A román sikerszerző, Radu Ţuculescu a Margón bemutatandó kötetében egy kalotaszegi magyar falu múltja, buja titkai és a kötődések keszekusza szálai elevenednek fel. Az Öregmama történetei szerzője jellegzetesen erdélyi író, regényeiben gyerekkorának vidéki és ifjúságának kolozsvári színtereit idézi fel, szereplői életszerű figurák, prózavilága a mágikus realizmus mestereinek világával rokon.

alessandro_mari.jpeg
Alessando Mari

Milánóból érkezik a Margóra Alessando Mari, aki nagyívű regényt írt a test, az elme és egy nemzet fiatalságáról, Túlságosan is emberi remény címmel. Az 1840-es évek Olaszországában négy fiatal keresi a boldogabb jövőt: egy árva fiú, egy kifinomult nő, egy festő, valamint Garibaldi ezredes, az érzéki Aninha szerelmes tekintetével láttatva. A 36 éves szerzőnek ez az első regénye, amellyel más fontos díjak mellett 2011-ben elnyerte a Viareggio Rèpaci-díjat, illetve kedvező fogadtatásra talált a kritikusok és a közönség körében egyaránt.

Az őszi Margó pénteki napján lép fel Joanna Bator, generációjának egyik legizgalmasabb lengyel szerzője, aki korábbi regényeihez (Homokhegy; Homokfelhő) hasonlóan ismét a sziléziai Wałbrzych városába kalauzolja olvasóit. A Szinte éjsötét című regényben egy varsói újságírónő visszatér szülővárosába, hogy tényfeltáró riportot készítsen a városban rejtélyes módon eltűnt gyerekekről. A helybéliek elképesztő történeteinek mozaikdarabkái alapján a nő számára a bűntény-sorozat mellett lassanként összeáll saját tragikus gyermekkorának mozaikképe is. A regényért Bator 2013-ban megkapta a lengyel irodalmi élet legrangosabb díját, a Nikét.


Joanna Bator

A külföldi írók bemutatkozása mellett nemzetközi beszélgetések is lesznek: Kulturális Schengen címmel például Rafaël Lewandowski, francia-lengyel filmrendező és forgatókönyvíró, Anne Weber, német-francia író és műfordító és Barbara Sieroslawski német-lengyel színházi rendező és forgatókönyvíró beszélgetnek a mindennapi európai valóságról, arról, hogyan érzik magukat otthon lengyelként, franciaként, németként Európa más országaiban.
Bár személyesen nem, de Spiró György bemutatása által megismerheti a közönség az egyik legjelentősebb kortárs orosz írót, Ljudmila Petrusevszkaját, aki műveiben egyedi stílusban ötvözi a különböző posztmodern irodalmi tendenciákat, az analizáló lélektani leírásokat, valamint a humort.

Ami a magyar szerzőket illeti, új kötettel jelentkezik az őszi Margón például Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli az irodalmi fesztivál. 1956-ra szintén emlékezik a Margó, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával és Grecsó Krisztiánnal.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.