Hírek diktatúra

Mit olvas egy diktátor?

.konyvesblog. | 2014. január 13. |

Augusto-Pinochet-2265266.jpgPinochet ezen a képen épp nem olvas

Augusto Pinochet nemcsak a kézjegyét hagyta Chilén, de egy ötvenezer darabból álló könyvtárat is. A rengeteg könyv ellenére a diktátort nem az intelligenciájáért csodálták – egyszer összekeverte például Washington államot Washington D. C.-vel. A könyvtár összeállításában a The Secret Literary Life of Augusto Pinochet című könyv írója, Cristóbal Peña szerint kisebbségi komplexusa is közrejátszott. Polcain alig találtunk volna fikciós írásokat vagy költészetet, - egyetlen kivétel Arturo Givovich 19. századi chilei katonai életről szóló regénye, a The Rigor of the Bugle. Pinochet inkább az országa történetéről szóló non-fictionökért rajongott, például a 19. századi politikus, Benjamín Vicuña Mackenna börtönnaplójáért, az olasz filozófus, Antonio Gramsci marxista írásaiért, vagy bármiért, ami hőséről, Napóleonról szólt. De mit olvastak a többiek? Kevésbé kedvelt férfiak kedvelt könyvei.

Hitler nemcsak égette, de olvasta is a könyveket. Magánkönyvtárába tizenhatezer kötet tartozott, melyek között megtaláljuk például a Peer Gyntöt, vagy James Fennimore Cooper indiánregényét, Az utolsó mohikánt. A Führer Karl May könyveit is imádta, sőt a II. világháború alatt még a tábornokainak is ajánlotta őket elolvasásra, hogy fellobbantsa bennük a harci szellemet. Don Quijote, Robinson Crusoe és Guliver is a helyet kapott a polcain, a világ legjelentősebb munkájának pedig a Bibliát tartotta. Rajongott Shakespeare-ért, a kedvenc idézetéről érdeklődő kérdésre pedig a Lenni vagy nem lennit válaszolta volna.

Sztálin előszeretettel olvasott Bulgakovot. Kedvence könyve állítólag A fehér gárda volt, de lengyel Bolesław Prus regénye, A fáraó, és Alekszandr Fagyejev írása, Az ifjú gárda is pályázhatott volna a címre.

Bart Jones Hugo Chavez-életrajza szerint a venezuelai diktátorra a helyi föderalista és katona, Ezequiel Zamora életének története volt nagy hatással. Chavez még fiatal katonaként, egy szocialista gerillák által hátrahagyott rozsdás autóban  bukkant rá a kötet egyik példányára, Lenin, Marx, és Mao művei mellett.

Ali Khamenei ajatollah, Irán vezetője 2004-ben még a helyi televízióban is kijelentette, hogy szerinte minden idők legjobb regénye A nyomorultak. A francia romantikus mellett Lev Tolsztojt és Honoré de Balzac-ot is gyakran olvasott, a legtragikusabb regénynek pedig Harriet Beecher Stowe 1852-es kötetét, a Tamás bátyja kunyhóját tartotta.

Kit is olvashatna a 21. század legifjabb diktátora, ha nem egyik nagy elődjét? Észak-Korea Voldemortja, Kim Dzsongun tavaly állítólag Hitler eladási listákat meghódító könyvét, a Mein Kampfját adta magas rangú tisztviselőinek. Egyes szakértők szerint nem azért, hogy személyes könyvtárukat gyarapítsa, aokkalin inkább hogy megfélemlítse őket.

Forrás: Mashable

.