Egy német lap szerint a centenárium alkalmat adhat Mészöly újrafelfedezésére

Egy német lap szerint a centenárium alkalmat adhat Mészöly újrafelfedezésére

Egerek és emberek címmel emlékezett meg a 100 éve született Mészöly Miklósról a német Der Tagesspiegel.

ro | 2021. február 12. |

A világháború utáni magyar irodalom megújítójaként említette a 100 éve született Mészöly Miklóst a német cikk szerzője, Gregor Dotzauer, igaz, megjegyezte azt is, hogy Mészöly sosem volt ténylegesen népszerű író, leszámítva a vele hasonlóan gondolkodók körét. A magyar gimnáziumokban ugyanakkor a mai napig tanítják a Jelentés öt egérről című novelláját, amelyet a cikkíró a 20. századi totalitárius megsemmisítési szándék allegorikus ábrázolásának nevez. Prózájának megújító erejéről csak halovány benyomásaink lehetnek, ám a centenáriumi év szerzőként esélyt kínálhat neki egy második életre. A cikkíró szerint legalábbis még sosem voltak ilyen kiválóak a feltételek ahhoz, hogy Mészöly kristálykeménységű, metsző írásművészetét és titokzatos személyiségét megértsük.

A lap megemlíti, hogy húsz évvel Mészöly halála után Szolláth Dávid irodalomtörténész folytatta tanára, Thomka Beáta munkáját, és monográfiát szentelt az életműnek (szekszárdi riportfilmünket, amelyben megszólal Szolláth Dávid is, ITT tudjátok megnézni), emellett kitér arra is, hogy Mészöly olyan írókra volt nagy hatással – mint a Németországban is ismert és népszerű – Esterházy Péter, Krasznahorkai László és Nádas Péter.

A cikk megjegyzi, hogy Berlinben keletkezett Mészöly Film (németül: Rückblenden) című regénye, amely egy idős házaspár, az Öregasszony és az Öregember útját követi nyomon Budapesten. Németországban a Hanser Verlag adta ki, amely sokáig reménykedett abban – ma már tudjuk, hasztalan –, hogy Mészöly Miklós egyszer Nobel-díjat kap. Mindenesetre német olvasói reménykedhetnek, mert az osztrák Thanhäuser kiadó azt tervezi, hogy 2022 elején Mészöly-elbeszéléskötettel jelentkezik.

Mészöly Miklós születésének 100. évfordulójára cikksorozattal emlékeztünk - ha kimaradt volna, kattintsátok végig:

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Mészöly Miklós egyszerűen volt. Vagyis Van.

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Felolvasószínházban elevenedik meg Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezése

Csákányi Eszter és Trill Zsolt előadásában elevenedik meg Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése.

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

„Valahányszor visszautasították egy novellámat, önvigasztalásul írtam egy mesét” – jegyezte fel egyszer Mészöly Miklós, akinek a kényszerű szilencium éveiben gyakran a gyerekirodalom volt az egyetlen írói menekülőút. Így aztán írt mesét, bábjátékot, ifjúsági regényt, számolatlanul. Szolláth Dávid új monográfiája és az Arcanum adatbázisa segítségével annak jártunk utána, milyen erők vezették gyerekirodalmi pályára a száz éve született Mészöly Miklóst, és mit gondolt vajon a meséről és a bábról.

...
Nagy

Mészöly Miklós egyszerűen volt. Vagyis Van.

Száz éve született Mészöly Miklós a magyar próza megkerülhetetlen alakja. A Jelenkor Kiadóval 20 perces riportfilmet forgattunk Szekszárdon az íróról, aki több nemzedékre volt óriási hatással, és akinek prózája a mai napig hatással van irodalmunkra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.