Megjelent a Nobel-díjas Czeslav Milosz irodalomtörténete magyarul

vl | 2011. szeptember 17. |

Magyarul is megjelent Czeslav Milosz lengyel költő, esszéíró A lengyel irodalom története című könyve. A kétkötetes irodalomtörténeti munkát a Nobel-díjas szerző születésének 100. évfordulóját ünneplő emlékév programjaként mutatják be a budapesti Lengyel Intézetben.

Pálfalvi Lajos műfordító, irodalmár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szlavisztika-Közép-Európa Intézetének vezetője a kötet csütörtöki bemutatója előtt az MTI-nek elmondta, hogy az 1980-ban Nobel-díjjal elismert Czeslav Milos irodalomtörténeti munkája a maga teljességében 2010-ben jelent meg Lengyelországban. A két kötetnyi anyagot az irodalmár diktálta le angol nyelven 1969-ben.

"Hagyományos értelemben vett irodalomtörténetről van szó, viszont mivel az amerikai diákjai számára készült, az avatatlanok számára is befogadható" - fogalmazott Pálfalvi Lajos, hozzátéve: az egyes fejezeteket például társadalomtörténeti bevezető nyitja.
Az irodalmár rámutatott: míg a legtöbb lengyel irodalomtörténész a 19. századot tartja a lengyel kultúra csúcspontjának, addig Czeslaw Milosz a 16-17. századot vélte az "aranykornak". "A lengyel romantika a messianista nemzeteszményen alapul, ami erős küldetéstudattal ruházta fel az alkotókat. Milosz azonban úgy vélte, mindez csupán egy válságideológia, az ország felosztására adott sajátos válasz" - magyarázta Pálfalvi Lajos, hozzátéve: Milosz erősen felértékelte a barokkot, amikor a lengyel kultúra a nyugat-európaihoz hasonló, szabad fejlődést mutatott.

A kötet az 1970-es évekig mutatja be a lengyel irodalmat, az Attraktor Kiadónál megjelent magyar kiadás érdekessége, hogy mintegy kilencszáz, eddig magyarul meg nem jelent lengyel verssor is olvasható benne.

Pálfalvi Lajos kitért arra is, hogy Czeslaw Miloszt a világ a Nobel-díj után ismerte meg, ugyanakkor a híre nagyobb lett, mint az ismertsége. Magyarországon az 1990-es évek elejétől került be a köztudatba, de csak 2004-es halála után került a figyelem középpontjába. "Ma már sok műve olvasható magyar nyelven, elnyerte az őt megillető helyet a világirodalomban" - vélekedett Pálfalvi Lajos.

Az író születésének 100. évfordulójára meghirdetett Milosz-év kapcsán Lengyelország és Litvánia mellett (ahol 1911-ben a költő született) Magyarországon is számos programot tartanak - mondta el Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese. Az év elején a Nagyvilág Kiadó jelentette meg Metafizikai pauza címmel az író vallási és metafizikai témájú esszéit, május végén az Európa Könyvkiadó újra kiadta a Rabul ejtett értelem című esszégyűjteményt.

"Június 30., Milosz születésnapja épp egybeesett a lengyel európai uniós elnökség kezdetével, a Bartók Rádióban egy műsorral emlékeztek meg a költőről" - idézte fel az igazgatóhelyettes.

Katarzyna Sitko elmondta, hogy a programsorozat szeptember 19-én a Czeslaw Milosz 1911-2004 című emlékkiállítással folytatódik az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK). A tárlatot a varsói Adam Mickiewicz Irodalmi Múzeum készítette a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével, a kiállítás kurátora Elzbieta Szymanska, a varsói intézmény oktatási osztályának vezetője. Az október 3-ig megtekinthető kiállítás az irodalmár életére koncentrál 13 tabló segítségével. A tárlat októberben a Petőfi Irodalmi Múzeumban, később Egerben és a tervek szerint Győrben is bemutatkozik.

Jövő héten pénteken a Kalligram Kiadó jelenteti meg Milosz Családias Európa című esszékötetét, a könyvet Pálfalvi Lajos, Takáts József irodalomkritikus és Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó szerkesztője mutatja be este hat órakor az OIK-ban.

"Az egyik legkiemelkedőbb eseménynek az a tudományos konferencia mutatkozik, amelyet október 11-én rendezünk a Nobel-díjas lengyel író munkásságának kiváló lengyel, magyar, illetve litván ismerőivel a Petőfi Irodalmi Múzeumban" - emelte ki az igazgatóhelyettes. A rendezvényre Lengyelországból hatan érkeznek, köztük Andrzej Franaszek Milosz-kutató, akinek az idén jelent meg mintegy ezer oldalas Milosz-életrajza.

Katarzyna Sitko a kínálatból kiemelte Márkos Albert zeneszerző Hang hangba hull és hangot kerget - Czeslaw Milosz a kortárs zene nyelvén című estjét, ami október 8-án este nyolc órakor lesz a budapesti Bakáts téri templomban. A koncert a Café Budapest - Kortárs Művészeti Fesztivál (korábbi nevén Budapesti Őszi Fesztivál) része lesz. A műsorban az Accord Quartet, Laborfalvi Soós Béla énekes és a Csoda Krakkóban című filmből is ismert Maciej Adamczyk színész működik közre. "Egy zenei-irodalmi produkcióról beszélünk, amelyet Milosz szövegei ihlettek. Az írások magyarul és lengyelül is elhangzanak" - magyarázta az igazgatóhelyettes.

A programsorozathoz kapcsolódik a Nagyvilág folyóirat őszi száma is, amelyet Czeslav Milosznak szentelnek - tette hozzá.

(MTI)