Tíz szuper könyv, amit ingyen el tudsz olvasni

Tíz szuper könyv, amit ingyen el tudsz olvasni

.konyvesblog. | 2018. október 05. |

 

via GIPHY

Nemrég készítettünk egy összeállítást arról, hogy milyen magyar honlapokról lehet ingyenesen könyveket, cikkeket, kiadványokat letölteni. Most a MEK és a DIA oldalairól gyűjtöttünk össze nektek tíz szerintünk nagyon jó könyvet, ami online bárki számára hozzáférhető. 

1. Szerb Antal: Utas és holdvilág

Szerb Antal Utas és holdvilágát igazi kultusz övezi, rengetegen rajonganak érte. Készült már belőle színdarab, film, rádiójáték, hangoskönyv, ráadásul több nyelvre is lefordították. Egy fiatal párról szól, akik olaszországi nászútra indulnak, ám a férjben, Mihályban a velencei sikátorok ellenállhatatlan vágyat ébresztenek elvesztett kamaszkora iránt. Megszökik feleségétől, és sorra felkeresi ifjúsága még életben lévő szereplőit. Közben mégis leginkább halott barátja, Ulpius Tamás foglalkoztatja. Tamás húga, Éva segítségével Mihály is majdnem öngyilkos lesz, ám végül mégis az életet választja, hiszen „ha az ember él, még mindig történhet valami”.

Olvasd el ITT. 

2. Kosztolányi Dezső: Édes Anna

edes_anna.jpg

Törőcsik Mari Édes Anna szerepében Fábri Zoltán 1958-as adaptációjában

Az Édes Anna Kosztolányi egyik legnépszerűbb regénye, amit állítólag felesége ötlete nyomán írt. Anna, a vidékről származó cselédlány a magas rangú Vizy család szolgálatába kerül. Az új helyen nem bánnak vele kifejezetten kegyetlenül, de nem is kedvesek vele. Bár remekül végzi munkáját, sokszor megalázó módon kezeli őt Vizyné, illetve a család más vendégei. A lakástól undorodik, és eléggé szegényes körülmények közt szállásolják el a konyhában. Ráadásul, amikor a család rokona, Jancsi is betoppan az életébe, lelkében teljesen felborul minden.

Olvasd el ITT.

3. Anne Frank naplója

Anne Frank a második világháború alatt, 1942-ben kezdte el írni naplóját, amit ma már az egész világ ismer. Akkor még csak tizenhárom éves volt, és csak magának írogatott családjáról, barátairól, érzéseiről. Később azonban azt is elhatározta, hogy író lesz, és hogy a naplója alapján majd könyvet ír a háborúról és a német megszállás alatt álló Hollandiáról. Családjával hosszú ideig bujkált Amszterdamban a nácik elől, de egy nap valaki elárulta a rejtekhelyüket. Anna nem sokkal a tizenhatodik születésnapja előtt veszítette el életét Bergen-Belsen-i koncentrációs táborban. Naplója a holokauszt egyik szomorú dokumentuma. 

Olvasd el ITT. 

4. Szabó Magda: Abigél

Szabó Magdának nagyon sok sikeres regénye van, de az egyik legnépszerűbb kétségtelenül az Abigél, amiből tévésorozat, hangoskönyv és musical is készült már. Főszereplője a tizenöt éves, kissé elkényeztetett Vitay Georgina, akit édesapja egy nap váratlanul és minden magyarázat nélkül beírat egy vidéki református internátusba. A Matula zárt és szigorú világát nagyon nehezen szokja meg, ráadásul a beilleszkedéssel is komoly problémái vannak, az osztálytársai kiközösítik. Szökéssel próbálkozik, de a kísérlet nem sikerül. Apja ezután kénytelen elárulni neki, hogy a háború miatt kellett „száműznie” ebbe az iskolába. Gina egy pillanat alatt átlátja a helyzetet és felnő a feladatához. Ráadásul az ő életében is felbukkan az a titkos jótevő, aki mindenkinek segít, Abigél. 

Olvasd el ITT. 

5. Csukás István: Keménykalap és krumpliorr

kemenykalap.jpg

Az 1978-ban készült filmet Bácskai Lauró istván rendezte

A Keménykalap és krumpliorr Csukás István egyik legnépszerűbb története, amiből a hetvenes években készítettek nagyon sikeres televíziós sorozatot. A történet főhősei a Vadliba őrs tagjai, akik elhatározzák, hogy felvidítják beteg osztálytársukat, Péterkét, ezért szerveznek neki egy cirkuszi előadást. A feladat nem könnyű, az oroszlánbőgést például az állatkertben kell felvenni, ott azonban más kalandba keverednek, mert kiderül, hogy nyoma veszett az egyik majomnak. Az eltűnt állatért nagy jutalmat tűznek ki, de a pénz nem csak az ő fantáziájukat mozgatja meg, hanem Bagamériét is, így ezután kénytelenek versenyt futni az elátkozott fagylaltossal. 

Olvasd eI ITT. 

6. Örkény István: Válogatott egyperces novellák

Örkény tulajdonképpen műfajt teremtett egyperces novelláival, hiszen hatására később más írók is kedvet kaptak a rövid történetekhez. Írásainak groteszk humora elég időtálló, amit jól mutat, hogy ma is mennyire sokan szeretik. Örkény maga így írt az egypercesekről a Használati utasításban, ami lényegében az Egyperces novellák előszavának tekinthető: „A mellékelt novellák rövidségük ellenére is teljes értékű írások. Előnyük, hogy az ember időt spórol velük, mert nem igényelnek hosszú hetekre-hónapokra terjedő figyelmet. [...] Fontos, hogy a címekre ügyeljünk. A szerző rövidségre törekedett, nem adhatott hát semmitmondó föliratokat, Mielőtt villamosra szállnánk, megnézzük, milyen jelzésű a kocsi. E novelláknak éppily fontos tartozékuk a cím."

Olvasd el ITT. 

7. Jane Austen: Büszkeség és balítélet

buszkeseg.jpg

Colin Firth és Jennifer Ehle A kilencvenes években készült filmsorozatban

Austen második regénye életművének egyik legismertebb darabja. valódi romantikus történet, sok-sok reménnyel, csalódással és váratlan fordulattal. Mr. Benett igazi lányos apuka, ami sok pénzügyi gondot okoz számára, hiszen öt nőt kiházasítani kész anyagi csőd, hacsak nem találnak igazán tehetős férjet. Egyik legkedvesebb lánya,Elizabeth egy nap megismerkedik a jóképű, de távolságtartó Mr. Darcyval, de még mielőtt még igazán mélyen kiismerhetné, mások rossz hírét terjesztik a férfinak. Félreértés félreértést követ, majd amikor Mr. Darcy végre megkéri Elizabeth kezét, ő számonkéréssel válaszol. Ám a bűnök egy része alaptalannak, más része pedig teljesen érthetőnek mutatkozik, Lizzy pedig észrevétlenül azon kapja magát, hogy nem csak megbocsájtott, de szerelmes is a férfiba. 

Olvasd el ITT. 

8. Karl May: Winnetou

Karl May indián hősének neve ma már fogalom, de sokan ismerik névről a könyv sápadtarcú főszereplőit is, például Old Shatterhandet vagy Old Firehandet. A német író indiánregénye igazi klasszikus. A történetben az indiánok rossz szemmel nézik a vasútvonalak nyugati terjeszkedését, mert a fehérek földrablásának tekintik. Winnetou apjával és idős tanítómesterével ezért ellátogat a földmérők táborába, hogy munkájuk abbahagyására és távozásra szólítsa fel őket. Szóváltás közben azonban az egyik részeg lelövi a tanítót. A fehérek az apacsok bosszújától félve szövetkeznek azok ősi ellenségével, a kajovákkal. Könyörtelen indián háború alakul ki. A drámai események után azonban Old Shatterhand és Winnetou igaz barátságot kötnek. 

Olvasd el ITT. 

9. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő

Lázár Ervin klasszikus meséje Mikkamakka, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Szigfrid, Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, Vacskamati, na és persze Dömdödöm közös életéről szól a Négyszögletű Kerek Erdőben. Ha úgy tartja kedvük, költői versenyt rendeznek. Együtt találják meg a gyógymódot Szörnyeteg Lajos álmosságára vagy Bruckner Szigfrid kilyukadt szemfogára. Amikor pedig a gonosz Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon betiltja a bukfencezést, majd a pomogácsokkal riogatja az erdőlakókat, közös erővel túljárnak az eszén.

Olvasd el ITT. 

10. Rejtő Jenő: A szőke ciklon

A szőke ciklon éppúgy Rejtő nagyon egyedi stílusa és fergeteges humora miatt jó, mint a többi könyve (a MEK oldalán egyébként több is fönn van). Ebben a történetben az indítja be az őrült ámokfutást, hogy kiderül: Jim Hogan, az életfogytiglanra ítélt fegyenc végrendeletében egymillió font sterling értékű, dió nagyságú gyémántot hagyományozott Miss Emily Westonra, az ifjú londoni bölcsészhallgatóra, aki egyetlen látogatója volt börtönévei során. Emilynek „csak” annyi a dolga, hogy meg kell találnia a tizenöt évvel korábban készült Buddha-szobrocskát, amelyben a gyémánt rejtőzik. A végrendeletről azonban természetesen mások is tudnak. 

Olvasd el ITT. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.