Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

Amanda Gorman költő írt előszót Martin Luther King híres Van egy álmom című beszédét tartalmazó kötethez.

ro | 2022. május 19. |

Június közepén jelenik meg angolul az a kötet, amely Martin Luther King Jr. polgárjogi harcos és aktivista Van egy álmom című beszédét tartalmazza. Utóbbi 1963. augusztus 28-án az úgynevezett washingtoni menetelésen hangzott el először, és azóta is az egyik leghíresebb amerikai beszédként tartják számon. A kötethez Amanda Gorman írt előszót, aki azzal vált világhírűvé, hogy ő volt a legfiatalabb költő, aki elnöki beiktatáson valaha verset mondhatott - ő történetesen Joe Biden mellett.

A versei azóta kötetben is megjelentek, a külföldi megjelenéseknél viszont néhány országban az eredetileg kiszemelt helyett végül más műfordítót kértek fel annak érdekében, hogy egy fiatal fekete nő kötetét például ne egy fehér férfi fordítsa le. Magyarországon a kötet az Open Booksnál fog megjelenni, a verseket pedig a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják magyarra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amanda Gorman (@amandascgorman) által megosztott bejegyzés

Gorman az Instagramon azt írta, megtisztelőnek tartja, hogy előszót írhatott a Martin Luther King beszédét tartalmazó kötethez. Az előszóban pedig azt hangsúlyozta, hogy King beszéde saját jogán vált emlékművé, noha azt mondatokból, nem pedig kövekből építették. King szerinte briliánsan kezelte a nyelvet, ezzel pedig - így Gorman - a történelem egyik legjelentősebb amerikai szövegét vethette papírra.

Forrás: Kirkus

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az Amanda Gormant fordító roma fiatalokról közölt riportot az amerikai rádió

A Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják magyarra Amanda Gorman verseskötetét. Az amerikai NPR riportjában megszólal mások mellett több fordító és a mentoruk, Bódis Kriszta is.

...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman katalán fordítójának is vissza kellett lépnie

A holland fordítás körüli botrány után Amanda Gorman katalán fordítóját is visszaléptették, hogy fiatal, női, és ha lehet, fekete fordítót keressenek helyette.  

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A kolozsvári némafilmgyártás korába csöppennek vissza Zágoni Balázs szereplői

...

A tudatos jelenlét megélését tanítja a gyerekeknek Shona Innes könyve

...

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

...
A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.