Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

Amanda Gorman költő írt előszót Martin Luther King híres Van egy álmom című beszédét tartalmazó kötethez.

ro | 2022. május 19. |

Június közepén jelenik meg angolul az a kötet, amely Martin Luther King Jr. polgárjogi harcos és aktivista Van egy álmom című beszédét tartalmazza. Utóbbi 1963. augusztus 28-án az úgynevezett washingtoni menetelésen hangzott el először, és azóta is az egyik leghíresebb amerikai beszédként tartják számon. A kötethez Amanda Gorman írt előszót, aki azzal vált világhírűvé, hogy ő volt a legfiatalabb költő, aki elnöki beiktatáson valaha verset mondhatott - ő történetesen Joe Biden mellett.

A versei azóta kötetben is megjelentek, a külföldi megjelenéseknél viszont néhány országban az eredetileg kiszemelt helyett végül más műfordítót kértek fel annak érdekében, hogy egy fiatal fekete nő kötetét például ne egy fehér férfi fordítsa le. Magyarországon a kötet az Open Booksnál fog megjelenni, a verseket pedig a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják magyarra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Amanda Gorman (@amandascgorman) által megosztott bejegyzés

Gorman az Instagramon azt írta, megtisztelőnek tartja, hogy előszót írhatott a Martin Luther King beszédét tartalmazó kötethez. Az előszóban pedig azt hangsúlyozta, hogy King beszéde saját jogán vált emlékművé, noha azt mondatokból, nem pedig kövekből építették. King szerinte briliánsan kezelte a nyelvet, ezzel pedig - így Gorman - a történelem egyik legjelentősebb amerikai szövegét vethette papírra.

Forrás: Kirkus

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az Amanda Gormant fordító roma fiatalokról közölt riportot az amerikai rádió

A Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják magyarra Amanda Gorman verseskötetét. Az amerikai NPR riportjában megszólal mások mellett több fordító és a mentoruk, Bódis Kriszta is.

...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman katalán fordítójának is vissza kellett lépnie

A holland fordítás körüli botrány után Amanda Gorman katalán fordítóját is visszaléptették, hogy fiatal, női, és ha lehet, fekete fordítót keressenek helyette.  

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Egy varázslatos, boszorkányos helyről mesél az író, aki mindig az árral szemben úszik

...

A gyógyítás szókimondó története gyerekeknek

...

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

...

Nagy Ervin és Péterfy Gergely könyve segíthet a kiskamaszoknak eligazodni a digitális mocsárban

...
A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.