Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

Új regénnyel jelentkezett a 85 éves Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa. A Harsh Times, azaz Vad idők a hatalom és a korrupció veszélyeire hívja fel a figyelmet.

fk | 2021. december 01. |

Mario Vargas Llosa legújabb regénye, a Vad idők részben történelmi, részben fikciós. A könyv cselekménye az 1950-es években játszódik és Jacobo Árbenz történetét követi végig, aki katonatiszt és politikus, és akit Guatemala elnökévé választanak. Árbenz egy reformprogramba kezd, amelynek részeként a parasztoknak és a farmereknek a New Orleans-i United Fruit Company tulajdonában lévő, de használaton kívüli földeket ad oda.

MARIO VARGAS LLOSA
Vad idők
Ford.: Eöry Zsófia, Helikon Kiadó, 2021, 

Vargas Llosa most egy interjúban hosszabban beszélt a könyv hátteréről. Saját bevallása szerint jól emlékszik még arra az időszakra. Ő akkor Peruban volt, onnan követte nagy lelkesedéssel, hogy mi történik Guatemalában, ahol a demokratikus, törvénytisztelő rezsim megpróbálta elintézni, hogy földet kaphassanak a parasztok. 1954-ben azonban a CIA egy tábornokot, Carlos Castillo Armast támogatott, aki puccsot vezetett Guatemala demokratikusan megválasztott kormányának megdöntésére. A szálak egészen a United Fruit New York-i PR-cégéig vezettek vissza, amely egy hamis történetet terjesztett, amely szerint Árbenz elnök valamilyen módon a kommunizmus híve volt.

Vargas Llosa szerint azonban a valóság nem ez volt, hiszen Árbenz az Egyesült Államok nagy csodálója volt és eszébe sem jutott, hogy a Szovjetunióhoz közeledjen. Éppen ezért nagyon össze volt zavarodva, amikor kiderült, hogy az USA inkább az ellenfelét, Carlos Castillo Armast támogatja az ellene indított puccs során. Az író szerint a guatemalai államcsíny amerikai támogatása nem kívánt következmények sorozatát idézte elő. Úgy fogalmazott, hirtelen kiábrándító lett számukra az amerikai beavatkozás. Szerinte Latin-Amerikában ezt követően egy új korszak kezdődött. Arbenz bukása miatt sok fiatal döntött úgy, hogy szembemegy a demokráciával Kuba példáját követve. „Ebben az értelemben Guatemala tragédiája egész Latin-Amerika tragédiája volt” – mondta.

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit
A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők valós eseményeken alapuló fikció, izgalmas háttértörténettel: hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt? Olvass bele a Vad időkbe, amit Eöry Zsófia fordított!

Tovább olvasok

A könyv már magyarul is megjelent Eöry Zsófia fordításában. Olvass bele ITT! 

Vargas Llosa pedig közben már az új könyvén dolgozik. 

Forrás: NPR

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Hírek

Az ELTE díszdoktora lett Mario Vargas Llosa

...
Nagy

Mario Vargas Llosa kapta az irodalmi Nobel-díjat

...

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

...

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Gyerekirodalom
...
Szórakozás

Sorozat lesz Percy Jackson és az olimposzi hősök kalandjaiból

A Disney+ sorozatot forgat a a Percy Jackson és az olimposziak című regényszériából. A hírt az író, Rick Riordan jelentette be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa látlelet egy olyan társadalomról, amelyben a nő gyakran nem több használati tárgynál. Birtokba vehető. Kihasználható. Eldobható. Clement regényéből Imádság az elraboltakért címmel készült adaptáció, ami a Netflixen látható.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez.