Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

Új regénnyel jelentkezett a 85 éves Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa. A Harsh Times, azaz Vad idők a hatalom és a korrupció veszélyeire hívja fel a figyelmet.

fk | 2021. december 01. |

Mario Vargas Llosa legújabb regénye, a Vad idők részben történelmi, részben fikciós. A könyv cselekménye az 1950-es években játszódik és Jacobo Árbenz történetét követi végig, aki katonatiszt és politikus, és akit Guatemala elnökévé választanak. Árbenz egy reformprogramba kezd, amelynek részeként a parasztoknak és a farmereknek a New Orleans-i United Fruit Company tulajdonában lévő, de használaton kívüli földeket ad oda.

MARIO VARGAS LLOSA
Vad idők
Ford.: Eöry Zsófia, Helikon Kiadó, 2021, 

Vargas Llosa most egy interjúban hosszabban beszélt a könyv hátteréről. Saját bevallása szerint jól emlékszik még arra az időszakra. Ő akkor Peruban volt, onnan követte nagy lelkesedéssel, hogy mi történik Guatemalában, ahol a demokratikus, törvénytisztelő rezsim megpróbálta elintézni, hogy földet kaphassanak a parasztok. 1954-ben azonban a CIA egy tábornokot, Carlos Castillo Armast támogatott, aki puccsot vezetett Guatemala demokratikusan megválasztott kormányának megdöntésére. A szálak egészen a United Fruit New York-i PR-cégéig vezettek vissza, amely egy hamis történetet terjesztett, amely szerint Árbenz elnök valamilyen módon a kommunizmus híve volt.

Vargas Llosa szerint azonban a valóság nem ez volt, hiszen Árbenz az Egyesült Államok nagy csodálója volt és eszébe sem jutott, hogy a Szovjetunióhoz közeledjen. Éppen ezért nagyon össze volt zavarodva, amikor kiderült, hogy az USA inkább az ellenfelét, Carlos Castillo Armast támogatja az ellene indított puccs során. Az író szerint a guatemalai államcsíny amerikai támogatása nem kívánt következmények sorozatát idézte elő. Úgy fogalmazott, hirtelen kiábrándító lett számukra az amerikai beavatkozás. Szerinte Latin-Amerikában ezt követően egy új korszak kezdődött. Arbenz bukása miatt sok fiatal döntött úgy, hogy szembemegy a demokráciával Kuba példáját követve. „Ebben az értelemben Guatemala tragédiája egész Latin-Amerika tragédiája volt” – mondta.

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit
A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők valós eseményeken alapuló fikció, izgalmas háttértörténettel: hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt? Olvass bele a Vad időkbe, amit Eöry Zsófia fordított!

Tovább olvasok

A könyv már magyarul is megjelent Eöry Zsófia fordításában. Olvass bele ITT! 

Vargas Llosa pedig közben már az új könyvén dolgozik. 

Forrás: NPR

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Hírek

Az ELTE díszdoktora lett Mario Vargas Llosa

...
Nagy

Mario Vargas Llosa kapta az irodalmi Nobel-díjat

...

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.