Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

Új regénnyel jelentkezett a 85 éves Nobel-díjas író, Mario Vargas Llosa. A Harsh Times, azaz Vad idők a hatalom és a korrupció veszélyeire hívja fel a figyelmet.

fk | 2021. december 01. |

Mario Vargas Llosa legújabb regénye, a Vad idők részben történelmi, részben fikciós. A könyv cselekménye az 1950-es években játszódik és Jacobo Árbenz történetét követi végig, aki katonatiszt és politikus, és akit Guatemala elnökévé választanak. Árbenz egy reformprogramba kezd, amelynek részeként a parasztoknak és a farmereknek a New Orleans-i United Fruit Company tulajdonában lévő, de használaton kívüli földeket ad oda.

MARIO VARGAS LLOSA
Vad idők
Ford.: Eöry Zsófia, Helikon Kiadó, 2021, 

Vargas Llosa most egy interjúban hosszabban beszélt a könyv hátteréről. Saját bevallása szerint jól emlékszik még arra az időszakra. Ő akkor Peruban volt, onnan követte nagy lelkesedéssel, hogy mi történik Guatemalában, ahol a demokratikus, törvénytisztelő rezsim megpróbálta elintézni, hogy földet kaphassanak a parasztok. 1954-ben azonban a CIA egy tábornokot, Carlos Castillo Armast támogatott, aki puccsot vezetett Guatemala demokratikusan megválasztott kormányának megdöntésére. A szálak egészen a United Fruit New York-i PR-cégéig vezettek vissza, amely egy hamis történetet terjesztett, amely szerint Árbenz elnök valamilyen módon a kommunizmus híve volt.

Vargas Llosa szerint azonban a valóság nem ez volt, hiszen Árbenz az Egyesült Államok nagy csodálója volt és eszébe sem jutott, hogy a Szovjetunióhoz közeledjen. Éppen ezért nagyon össze volt zavarodva, amikor kiderült, hogy az USA inkább az ellenfelét, Carlos Castillo Armast támogatja az ellene indított puccs során. Az író szerint a guatemalai államcsíny amerikai támogatása nem kívánt következmények sorozatát idézte elő. Úgy fogalmazott, hirtelen kiábrándító lett számukra az amerikai beavatkozás. Szerinte Latin-Amerikában ezt követően egy új korszak kezdődött. Arbenz bukása miatt sok fiatal döntött úgy, hogy szembemegy a demokráciával Kuba példáját követve. „Ebben az értelemben Guatemala tragédiája egész Latin-Amerika tragédiája volt” – mondta.

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit
A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők valós eseményeken alapuló fikció, izgalmas háttértörténettel: hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt? Olvass bele a Vad időkbe, amit Eöry Zsófia fordított!

Tovább olvasok

A könyv már magyarul is megjelent Eöry Zsófia fordításában. Olvass bele ITT! 

Vargas Llosa pedig közben már az új könyvén dolgozik. 

Forrás: NPR

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa új regénye, a Vad idők megmutatja, hogyan döntötték meg Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével a megválasztott kormányt? Olvass bele!

...
Hírek

Az ELTE díszdoktora lett Mario Vargas Llosa

...
Nagy

Mario Vargas Llosa kapta az irodalmi Nobel-díjat

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.