A Lady Chatterley szeretője hosszú évekig tiltólistán volt, de már a sokadik adaptáció készül belőle

A Lady Chatterley szeretője hosszú évekig tiltólistán volt, de már a sokadik adaptáció készül belőle

ro | 2022. november 06. |
D.H. Lawrence
Lady Chatterley szeretője
Ford.: Falvay Mihály, Athenaeum, 2022, 467 oldal
-

December elején debütál a Netflixen a Lady Chatterley szeretője új feldolgozása, amelynek már meg is érkezett az előzetese. D.H. Lawrence regénye annak idején óriási botrtányt váltott ki, ezért először csak külföldön jelenhetett meg (1928-ban Olaszországban, 1929-ben pedig Franciaországban). Hivatalosan 1960-ig nem jelenhetett meg Nagy-Britanniában. Akkoriban egy nagy port kavart pert indítottak az obszcénnak tartott kötet, pontosabban a kiadója, a Penguin Books ellen. A kiadás ellenzői kifogásolták például, hogy a történet nyíltan ábrázolja a szexualitást és vulgárisnak tekintett szavakat használ (például a fuck-ot).

A regény cselekménye röviden annyi, hogy egy fiatal, házas nő, Connie Chatterley, akit az új adaptációban Emma Corrin játszik, szenvedélyes viszonyba kezd a birtok vadőrével, Oliver Mellorsszal (Jack O’Connell alakítja). A felszabadult szexualitás mellett a regény fontos motívuma még az osztálykülönbség (hiszen egy munkásosztálybeli férfi és egy arisztokrata nő között jön létre kapcsolat).

Az 1960-as per végül a kiadó felmentésével zárult, a regény Nagy-Britanniában is megjelenhetett, és a Penguin egy hónapon belül kétmillió példányt értékesített belőle - és még az a nyomda is, amely eleinte elutasította a kiadót, meggondolta magát, így viszonylag gyorsan és nagy számban újra tudták nyomni a könyvet. Pár éve amúgy kalapács alá került az a példány, amelyet az 1960-as per bírája használt (bónuszként az árverési tétel részét képezte az a damaszttáska is, amelyet a bíró felesége varrt, hogy a férje a szemérmetlennek tartott könyvet abban vigye a bíróságra). A per előtt egyébként a feleség is elolvasta a regényt, és a férje számára bejelölte és kigyűjtötte a nyíltan szexuálisan részeket. Az esetről bővebben itt írtunk:

Elárverezik a Lady Chatterley szeretőjének legfontosabb példányát
Elárverezik a Lady Chatterley szeretőjének legfontosabb példányát
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Henry Cavill Vaják-rajongása lehet az ok, amiért otthagyja a sorozatot

A Vaják harmadik évada 2023-ban érkezik - még Cavill-lel.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.