Könyvcunami várható ősszel Nagy-Britanniában

Könyvcunami várható ősszel Nagy-Britanniában

Ősszel egyetlen nap alatt közel hatszáz új könyv fog megjelenni Nagy-Britanniában, ami csak látszólag jó hír, hiszen félő, hogy nem jut elég figyelem majd az egyes könyvekre, ez pedig különösen a kis, független kiadókat és könyvesboltokat érintheti rosszul.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 19. |

A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában sok új könyv megjelenését kellett elhalasztani, hiszen a karantén alatt a könyvesboltok jobbára bezártak, az irodalmi fesztiválokat lemondták vagy online rendezték meg őket. Mindez persze nem angol sajátosság, ugyanez történt Magyarországon és a világ minden részén.

Az újratervezés viszont azt is jelenti, hogy például a briteknél szeptember 3-án közel 600 új könyv fog megjelenni, ami harmadával több, mint az előző évben. Egy efféle dömping látszólag jó hír, hiszen az olvasók majd rengeteg cím közül válogathatnak, viszont a forgalmazóknak és a kereskedőknek is alaposan fel kell készülniük: a londoni Piccadillyn található Waterstones egyik munkatársa például a Guardian szerint úgy fogalmazott, habár nagy üzletet visznek, kétségei vannak afelől, hogy az összes könyvet raktározni tudják majd: "Senkinek sincs ehhez elég helye". Hozzátette még azt is, hogy azt fogják tenni, amit mindig: azaz kiválasztják azokat a könyveket, amelyeket szerintük a vásárlóik a legjobban szeretnek majd, és amelyeket őszinte szívvel tudnak nekik ajánlani.

A nagy cégeknek még viszonylag könnyű dolguk van, de a független könyvesboltok valószínűleg nehezebben fognak tudni megbirkózni a könyvcunamival, és ugyanez igaz azokra a felületekre, amelyek kimondottan a könyvekre fókuszálnak. Így az irodalomkritikusok, recenzensek is mozgalmas őszre számíthatnak, bár a nagy nevek valószínűleg így is elég figyelmet kapnak majd - Nagy-Britanniában például új könyve jelenik meg Martin Amisnek, Robert Galbraith-nek (azaz új krimije lesz J.K. Rowlingnak), David Attenborough-nak, kijön az új Elena Ferrante (mi ITT írtunk róla) és Nick Hornby is új kötettel jelentkezik. Kérdés viszont, hogy mi lesz a többiekkel, a kevésbé híres, bejáratott, népszerű, populáris szerzőkkel. Tavaly már írtunk a franciák könyves őszéről, a La Rentrée Littéraire-ről - például ezt: "A legtöbben mégis attól rettegnek, ha közöny fogadja a könyvet. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a Rentrée heteiben megjelent könyvek közül csak kevesen fognak igazán kiemelkedni." Néhány héten belül mindenesetre kiderül, hogy mik lesznek az ősz irodalmi kedvencei.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

A modern élet sokszor túlságosan gyors és kaotikus ahhoz, hogy az ember elmélyedjen egy-egy könyvben. Éppen ezért jók az olyan tippek és stratégiák, amelyek segítenek abban, hogy az olvasást beépítsük a napjainkba.

...
Hírek

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Az ekönyv és hangoskönyv eladások erős növekedést mutattak Európában a tavaszi karanténidőszak alatt egy friss német-osztrák jelentés szerint. A felmérés során az idei év 11. és 19. hete közötti periódust vizsgálták, amikor Európa-szerte a legtöbb könyvesbolt zárva volt.

...
Hírek

Fontos, hogy egy gyerek mennyi könyv között nő fel

Az otthoni könyvtárak méretének nagyobb szerepe van a gyerekek fejlődésében, mint gondoltuk, egy új kutatás szerint legalábbis nagyobb eséllyel tesznek szert fontos képességekre azok, akik sok könyv között nőnek fel. 

...
Nagy

Mi történik a férfiakon túl az irodalomban?

Olyan könyveket ajánlunk, amelyek megmutatják, hogy sokfélék vagyunk, és sokféle nézőpontot érdemes megismerni, mert a könyv az egyetlen igazán nyitott társadalom.

Szerzőink

...
Bányász Attila

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Forgách Kinga

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

...
Valuska László

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Jászberényi: A varjakhoz köthető, hogy megtanultam, ölni sosem egyszerű [PODCAST]

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

...

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]