Könyvcunami várható ősszel Nagy-Britanniában

Könyvcunami várható ősszel Nagy-Britanniában

Ősszel egyetlen nap alatt közel hatszáz új könyv fog megjelenni Nagy-Britanniában, ami csak látszólag jó hír, hiszen félő, hogy nem jut elég figyelem majd az egyes könyvekre, ez pedig különösen a kis, független kiadókat és könyvesboltokat érintheti rosszul.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 19. |

A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában sok új könyv megjelenését kellett elhalasztani, hiszen a karantén alatt a könyvesboltok jobbára bezártak, az irodalmi fesztiválokat lemondták vagy online rendezték meg őket. Mindez persze nem angol sajátosság, ugyanez történt Magyarországon és a világ minden részén.

Az újratervezés viszont azt is jelenti, hogy például a briteknél szeptember 3-án közel 600 új könyv fog megjelenni, ami harmadával több, mint az előző évben. Egy efféle dömping látszólag jó hír, hiszen az olvasók majd rengeteg cím közül válogathatnak, viszont a forgalmazóknak és a kereskedőknek is alaposan fel kell készülniük: a londoni Piccadillyn található Waterstones egyik munkatársa például a Guardian szerint úgy fogalmazott, habár nagy üzletet visznek, kétségei vannak afelől, hogy az összes könyvet raktározni tudják majd: "Senkinek sincs ehhez elég helye". Hozzátette még azt is, hogy azt fogják tenni, amit mindig: azaz kiválasztják azokat a könyveket, amelyeket szerintük a vásárlóik a legjobban szeretnek majd, és amelyeket őszinte szívvel tudnak nekik ajánlani.

A nagy cégeknek még viszonylag könnyű dolguk van, de a független könyvesboltok valószínűleg nehezebben fognak tudni megbirkózni a könyvcunamival, és ugyanez igaz azokra a felületekre, amelyek kimondottan a könyvekre fókuszálnak. Így az irodalomkritikusok, recenzensek is mozgalmas őszre számíthatnak, bár a nagy nevek valószínűleg így is elég figyelmet kapnak majd - Nagy-Britanniában például új könyve jelenik meg Martin Amisnek, Robert Galbraith-nek (azaz új krimije lesz J.K. Rowlingnak), David Attenborough-nak, kijön az új Elena Ferrante (mi ITT írtunk róla) és Nick Hornby is új kötettel jelentkezik. Kérdés viszont, hogy mi lesz a többiekkel, a kevésbé híres, bejáratott, népszerű, populáris szerzőkkel. Tavaly már írtunk a franciák könyves őszéről, a La Rentrée Littéraire-ről - például ezt: "A legtöbben mégis attól rettegnek, ha közöny fogadja a könyvet. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a Rentrée heteiben megjelent könyvek közül csak kevesen fognak igazán kiemelkedni." Néhány héten belül mindenesetre kiderül, hogy mik lesznek az ősz irodalmi kedvencei.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

A modern élet sokszor túlságosan gyors és kaotikus ahhoz, hogy az ember elmélyedjen egy-egy könyvben. Éppen ezért jók az olyan tippek és stratégiák, amelyek segítenek abban, hogy az olvasást beépítsük a napjainkba.

...
Hírek

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Az ekönyv és hangoskönyv eladások erős növekedést mutattak Európában a tavaszi karanténidőszak alatt egy friss német-osztrák jelentés szerint. A felmérés során az idei év 11. és 19. hete közötti periódust vizsgálták, amikor Európa-szerte a legtöbb könyvesbolt zárva volt.

...
Hírek

Fontos, hogy egy gyerek mennyi könyv között nő fel

Az otthoni könyvtárak méretének nagyobb szerepe van a gyerekek fejlődésében, mint gondoltuk, egy új kutatás szerint legalábbis nagyobb eséllyel tesznek szert fontos képességekre azok, akik sok könyv között nőnek fel. 

...
Kritika

Az életünket akkor tudjuk helyre tenni, ha ismerjük a családi múltunkat

Gurubi Ágnes első regénye, a Szív utca egy terápiás munka szépirodalmi lenyomata, melyben a negyvenes éveiben járó, kétgyermekes én-elbeszélő, Anna igyekszik helyre tenni az életét. önmaga megértéséhez pedig a családi múlt megismerésén keresztül közelít.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Szöllősi még sosem írt annyira filmszerűen, mint az Illegálban

...
Forgách Kinga

Az élet egy kártyavár, és nem te osztod a lapokat

...
Valuska László

Mégis minden félbemaradt - Térey János 50

...

Vékony, de súlyos Spiró új esszékötete

...

PODCAST: Margó Extra Orvos-Tóth Noémivel

...

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

...

Szabó T. Anna: Óriási dolog a szégyenből kilépni

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén