Könyvcunami várható ősszel Nagy-Britanniában

Könyvcunami várható ősszel Nagy-Britanniában

Ősszel egyetlen nap alatt közel hatszáz új könyv fog megjelenni Nagy-Britanniában, ami csak látszólag jó hír, hiszen félő, hogy nem jut elég figyelem majd az egyes könyvekre, ez pedig különösen a kis, független kiadókat és könyvesboltokat érintheti rosszul.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 19. |

A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában sok új könyv megjelenését kellett elhalasztani, hiszen a karantén alatt a könyvesboltok jobbára bezártak, az irodalmi fesztiválokat lemondták vagy online rendezték meg őket. Mindez persze nem angol sajátosság, ugyanez történt Magyarországon és a világ minden részén.

Az újratervezés viszont azt is jelenti, hogy például a briteknél szeptember 3-án közel 600 új könyv fog megjelenni, ami harmadával több, mint az előző évben. Egy efféle dömping látszólag jó hír, hiszen az olvasók majd rengeteg cím közül válogathatnak, viszont a forgalmazóknak és a kereskedőknek is alaposan fel kell készülniük: a londoni Piccadillyn található Waterstones egyik munkatársa például a Guardian szerint úgy fogalmazott, habár nagy üzletet visznek, kétségei vannak afelől, hogy az összes könyvet raktározni tudják majd: "Senkinek sincs ehhez elég helye". Hozzátette még azt is, hogy azt fogják tenni, amit mindig: azaz kiválasztják azokat a könyveket, amelyeket szerintük a vásárlóik a legjobban szeretnek majd, és amelyeket őszinte szívvel tudnak nekik ajánlani.

A nagy cégeknek még viszonylag könnyű dolguk van, de a független könyvesboltok valószínűleg nehezebben fognak tudni megbirkózni a könyvcunamival, és ugyanez igaz azokra a felületekre, amelyek kimondottan a könyvekre fókuszálnak. Így az irodalomkritikusok, recenzensek is mozgalmas őszre számíthatnak, bár a nagy nevek valószínűleg így is elég figyelmet kapnak majd - Nagy-Britanniában például új könyve jelenik meg Martin Amisnek, Robert Galbraith-nek (azaz új krimije lesz J.K. Rowlingnak), David Attenborough-nak, kijön az új Elena Ferrante (mi ITT írtunk róla) és Nick Hornby is új kötettel jelentkezik. Kérdés viszont, hogy mi lesz a többiekkel, a kevésbé híres, bejáratott, népszerű, populáris szerzőkkel. Tavaly már írtunk a franciák könyves őszéről, a La Rentrée Littéraire-ről - például ezt: "A legtöbben mégis attól rettegnek, ha közöny fogadja a könyvet. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a Rentrée heteiben megjelent könyvek közül csak kevesen fognak igazán kiemelkedni." Néhány héten belül mindenesetre kiderül, hogy mik lesznek az ősz irodalmi kedvencei.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tippek ahhoz, hogyan olvassunk többet

A modern élet sokszor túlságosan gyors és kaotikus ahhoz, hogy az ember elmélyedjen egy-egy könyvben. Éppen ezért jók az olyan tippek és stratégiák, amelyek segítenek abban, hogy az olvasást beépítsük a napjainkba.

...
Hírek

A pandémia alatt több ekönyvet és hangoskönyvet adtak el Európában

Az ekönyv és hangoskönyv eladások erős növekedést mutattak Európában a tavaszi karanténidőszak alatt egy friss német-osztrák jelentés szerint. A felmérés során az idei év 11. és 19. hete közötti periódust vizsgálták, amikor Európa-szerte a legtöbb könyvesbolt zárva volt.

...
Hírek

Fontos, hogy egy gyerek mennyi könyv között nő fel

Az otthoni könyvtárak méretének nagyobb szerepe van a gyerekek fejlődésében, mint gondoltuk, egy új kutatás szerint legalábbis nagyobb eséllyel tesznek szert fontos képességekre azok, akik sok könyv között nőnek fel. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

Szerzőink

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Hírek
...
Hírek

Orvos-Tóth Noémi, Náray és Frei Tamás az új Libri-díjasok

...
Hírek

Finy Petra Kerti szonátája három női generáció történetén keresztül mesél [Budapesti nők]

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni