Franciaországban egész ősszel az olvasók figyelméért és a díjakért versengenek a könyvek

Franciaországban egész ősszel az olvasók figyelméért és a díjakért versengenek a könyvek

.konyvesblog. | 2019. november 05. |

A könyvek Oscar-szezonja – így is nevezik a franciák irodalmi évindítóját (La Rentrée Littéraire), ami furcsa módon őszre esik, de az egész éves figyelem (az íróké, a kiadóké, a kritikusoké és persze az olvasóké) nagyjából erre az időszakra fókuszál. A LitHub nagycikkben számolt be erről az izgalmas, időnként káoszos, feszültségekkel teli, augusztus közepétől október végéig terjedő periódusról, amely könyvek és így szerzők sorsát is el tudja dönteni. 

Ebben a bő két hónapban idén 524 könyv jelent meg Franciaországban, amelyek nemcsak az olvasók figyelméért, de a rangos irodalmi díjakért is versengenek. Vagy egy tucatnyi elismerést osztanak ki ebben az időszakban, melyek közül az egyik legrangosabb a Goncourt (ezt idén Jean-Paul Dubois nyerte el Tous les hommes n'habitent pas le monde de la meme façon (Az emberek nem egyformán élnek a földön) című regényével), de ma jelentik be például a Prix Femina nyertesét, és a héten kiderül az is, hogy ki kapja idén a Prix Médicis-t. A LitHub megszólaltatta kiadói részről Francis Geffard-t, aki azt mondta, hogy ez az időszak egészen egyedülálló, hiszen sehol másutt a világon nem adnak át ennyi irodalmi díjat ilyen rövid idő alatt. Néhány hét alatt több száz könyv jelenik meg az országban, amelyek persze mind a díjakra hajtanak, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a könyv továbbra is népszerű karácsonyi ajándék Franciaországban. Így történhet aztán meg, hogy a könyvszakma az éves kereskedelmének több mint a felét bonyolítja le ez alatt a nagyjából négy hónap leforgása alatt.

A felkészülés természetesen már az év elején megtörténik, amikor a francia kiadók véglegesítik az augusztusi és szeptemberi megjelenéseket. Manuel Carcassonne, a Les Éditions Stock nevű kiadó vezetője nem is titkolja, hogy célja nem más, minthogy minél több könyvét feljuttassa a fontos díjak listáira. Éppen ezért fontos, hogy a megjelenéseik között finoman egyensúlyozzanak a már befutott és a feltörekvő írók között.

A befutásra jó példa lehet Leïla Slimani, akinek Altatódal című regénye 2016 augusztusában jelent meg Franciaországban. Kiadója, a Gallimard nagyon tudatosan egyengette a kötet útját, a befolyásos irodalmi kritikusok időben felfigyeltek rá, és a média ugyancsak széles körben foglalkozott a kötettel, amely végeredményben abban az évben el is nyerte a Goncourt-t (kritikánk a kötetről ITT olvasható). A Gallimard-nál azt vallják, hogy habár az írók nehezen viselik a kudarcot, ám időről időre a siker is nagyon emberpróbáló tud lenni. A legtöbben mégis attól rettegnek, ha közöny fogadja a könyvet. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a Rentrée heteiben megjelent könyvek közül csak kevesen fognak igazán kiemelkedni. Gyakran kiadói szinten is nehéz eldönteni, hogy mire harapnak majd az olvasók, a siker sok elemből áll össze, és egy-egy botrány könnyen elsodorhatja a sikerkönyvnek ígérkező köteteket is (mint történt ez Yann Moix regényével, amely az erőszakos apa árnyékában leélt gyerekkorát dolgozta fel). Arról nem is beszélve, hogy a karácsonyi időszak kifutásával a figyelem már a téli könyves időszakra fókuszál (La Rentrée de Janvier), ami kevésbé stresszes, de ugyanúgy izgalmas könyveket ígér.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.