Könyvesblokk: Anna Freud, svéd családregény és egy angol nő fantasztikus élete

Könyvesblokk: Anna Freud, svéd családregény és egy angol nő fantasztikus élete

A hét újdonságai közül ezúttal olyan regényeket ajánlunk, melyeket szinte lehetetlen letenni. Az egyikben Anna Freud életét ismerhetjük meg, a másikban a főhős fantasztikus, sokszoros újjászületéseiről olvashatunk, míg a harmadikban egy család négy generációjának története bontakozik ki.

ko | 2023. április 03. |

-

Romy Seidel: Anna Freud - Egy lány az apja árnyékában

Romy seidel
Anna Freud - Egy lány az apja árnyékában
Ford. Győri Hanna, Kossuth, 2023, 349 oldal
Romy Seidel: Anna Freud - Egy lány az apja árnyékában könyv

A Kossuth Kiadó Különleges sorsok - Regényes életek című sorozatában ezúttal a híres bécsi pszichiáter, Sigmund Freud lányának története elevenedik meg. Az 1920-as években játszódó cselekmény középpontjában Anna Freud áll, aki okos és érzékeny fiatal nőként szerelme támogatásával képes volt arra, hogy kilépjen világhírű apja árnyékából. Anna boldog, mert az édesapja megengedte, hogy saját rendelőt alakítson ki a családi otthonukban. Ám a legendás Sigmund Freud nem csak példakép és támogató apa: legfiatalabb lányának asszisztensként, bizalmasként és ápolónőként is a rendelkezésére kell állnia. Anna a saját praxisában bajba jutott gyerekeket gyógyít az apja által életre hívott pszichoanalízis segítségével, majd napköziotthont, iskolát és bölcsődét alapít, életét a gyermekeknek szenteli. 

Kate Atkinson: Élet az élet után

Kate atkinson
Élet az élet után
Ford. Szűr-Szabó Katalin, Geopen, 2023, 611 oldal
Kate Atkinson: Élet az élet után könyv

A kötet szerzője ezért a kötetéért 2013-ban elnyerte a Costa Book Awards regényírói díját. A történet a vidéki Angliában indul 1910-ben, amikor egy hatalmas havazásban megszületik egy kislány, de az orvos elakad a hóban, a baba pedig meghal, mielőtt levegőt vehetne. Még ugyanezen az éjszakán a doktor mégis megérkezik, hogy időben megmentse az újszülöttet, és ezzel megkezdődik Ursula Todd különleges élete, amelyben tragikus halálai szerencsés menekülésekkel váltakoznak. Kérdés, hogy csodálatos életei vajon felvértezik-e Ursulát azzal erővel, amellyel megmentheti a világot?  Kate Atkinson különleges regényében az idilli gyermekkortól a huszadik század második feléig ívelő sorstörténetek megindítóan mutatják be egy önálló nő életét az angol történelem békés és háborús korszakaiban. Ám a történelem sohasem tolakodik az emberi sorsok elé: a szerző végtelen szeretettel, a tragédiában is ott bujkáló megértő és feloldó humorral ábrázolja hőseit. 

Linn Ullmann: Mielőtt elalszol

Linn ullmann
Mielőtt elalszol
Ford. Szöllősi Adrienne, Scolar, 2023, 307 oldal
Linn Ullmann: Mielőtt elalszol könyv

A világhírű svéd filmrendező Ingmar Bergman és a legendás színésznő Liv Ulmann lánya szüleihez hasonlóan művészi pályára lépett, az írásnak szentelte az életét. A Scolar Kiadó most újra kiadta magyarul már megjelent első regényét, mely egy modern családregény, a képzelet és az abszurditás szálaival átszőve. A főhős Karin Blom, akin keresztül családjának négy generációját ismerheti meg az olvasó sorsfordító eseményeken (születés, halál, esküvő) keresztül. A főhős által mesélt családi történetek helyszínei nagyon változatosak, New Yorktól Tokión át Norvégiáig kígyóznak az események. A fülszöveg szerint a könyv lényege mégsem az eseményekben, hanem az ezekben részt vevő emberek érzelmein van: "Karin lebilincselő meséje szólhatna rólunk is. Van-e társunk az élet rögös útján, hogyan gazdálkodunk a ránk bízott életekkel, hogyan élünk vagy élünk vissza szerelmeinkkel, érzelmeinkkel, mások szeretetével, a belénk vetett gyermeki bizalommal - van-e mellettünk valaki "mielőtt elalszunk"?

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Linn Ullmann: Az emlékezet olyan, mint egy nagyszerű író, történeteket kreál

...
Kritika

Linn Ullmann hosszú évekig a táskájában hurcolta az apját

...
Nagy

Freud öröksége: ahol Kosztolányi és Stephen King találkozik

Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján körüljárjuk, hányféle izgalmas módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.