Ken Follett a Notre Dame-ról írt könyvet, amellyel az újjáépítést is támogatja

Ken Follett új könyvében elmeséli milyen érzelmek kerítették hatalmukba, amikor értesült a tűzről, amely a párizsi Notre-Dame elpusztításával fenyegetett.

fk | 2022. október 25. |

Könyvet írt a párizsi Notre-Dame történetéről Ken Follett. A kötetből megismerhetjük majd a székesegyház történetét, az építéstől kezdve a történelemben betöltött szerepéig, és megtudhatjuk, hogy milyen hatással volt egyik leghíresebb regényének, A katedrálisnak a megírására. Az író a könyv jogdíjait teljes egészében a Notre Dame újjáépítésére ajánlotta fel.

2019 áprilisában egy borzalmas tűzvészben leégett a párizsi Notre Dame egy része, a pusztítást az egész világ rémülten figyelte. A tűz kiégette a templom tetőzetét, és megsemmisítette a tornyát, amikor az lezuhant. A Notre Dame azóta helyreállítás miatt zárva tart. Az utolsó hírek szerint 2024-ben nyithat majd újra a székesegyház. A párizsi Notre Dame a világ egyik legismertebb temploma, amely számos írót, festőt és zeneszerzőt is megihletett, ezekről ITT és ITT írtunk részletesebben, ITT pedig azt mutattuk meg, hogy a katedrálisról szóló leghíresebb regényben, a középkor alkonyának Párizsát bemutató és az eredetileg 1831-ben megjelent A párizsi Notre-Dame-ban milyen tűzjelenet szerepelt.

A székesegyház Ken Follett világhírű bestsellerének, A katedrálisnak (interjúnk ITT) is fontos ihletője volt. Többek közt erről is mesél majd az új könyvében, amely magyarul várhatóan november 17-én fog megjelenni a Gabo Kiadónál.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

2024-ben újra nyithat a Notre Dame

A párizsi Notre Dame székesegyház várhatóan 2024-ben újra megnyílik a hívek és a nagyközönség előtt – közölte Rima Abdul Malak kulturális miniszter. A székesegyház teteje több mint három éve hatalmas tűzvészben semmisült meg. A világ legismertebb temploma számos írót, festőt és zeneszerzőt is megihletett. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

Írókat és költőket inspirált a Notre Dame

...
Hírek

Victor Hugo így írta le a Notre Dame-i tűzvészt

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban