Nézegess a karanténban réges-régi képeket!

A karanténidőszakban sokkal nagyobb figyelem irányul az online archívumokra, amelyekben igazi kincsekre lehet bukkanni. Például az első olyan fotóalbumra, amely valaha kereskedelmi forgalomba került.

.konyves. | 2020. március 27. |

1844-ben jelent meg először a fotográfia igazi úttörőjének számító Henry Fox Talbot könyve, a The Pencil of Nature (amelyet A természet irónjának is fordíthatnánk). Ez volt az első kereskedelmi forgalomba került fotóalbum, amelyet most bárki végiglapozhat a Project Gutenbergnek köszönhetően.

A könyv eredetileg hat részben jelent meg 1844 és 1846 között, és Talbot ekkor ismertette meg a világot az általa fejlesztett kalotípiákkal. Portréjában a Mai Manó Ház Blog a következőket írja róla: „1840-ben jött arra rá, hogy nem kell megvárnia, míg a kép láthatóvá válik. Ekkor találta meg a fotópapír érzékenységének fokozására a leghatékonyabb kémiai anyagot; a galluszsavat. A negatívok kontaktmásolásával, napfény alkalmazásával ezüstklorid papírra készítette lenyomatait. Ezeket a ragyogóan továbbfejlesztett negatívokat kalotípiáknak nevezte, ami görögül „gyönyörű képeket” jelent. Később ugyanezt már egy új névvel talbotípiáknak jelölte a beszámolóiban. (…) Találmánya azért is korszakalkotó mert ő a felfedezője a korszerű fotográfiát megalapozó negatív-pozitív eljárásnak.” A korabeli technológiáról bővebben még ezen az oldalon olvashattok.

A könyve mindenesetre azért volt korszakos jelentőségű, mert így ország-világ előtt bizonyítani tudta, mire képes ezzel a technikával. Képei között látható csendélet éppúgy, mint városi fotó. Habár Talbot több részt is szeretett volna publikálni, de pénzügyileg a fotóalbum óriási bukásnak számított, így le kellett tennie a folytatásról. Habár ez volt az első fotókkal illusztrált kötet, amely kereskedelmi forgalomba került, valójában egy évvel megelőzte egy tudományos célokkal készült kiadvány, mégpedig a botanikus Anna Atkins 1843-ban megjelent kötete, a Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions, amely a brit moszatvilágba vezette be az érdeklődőket.

Forrás: PetaPixel

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kati első külföldi útja - Maradj otthon #5

A karanténban 6-8000 családi fotót kezdett rendszerezni fotósunk, Valuska Gábor, aki nagymamája első külföldi útjáról rakott össze nagyképes anyagot.

...
Nagy

Hat elkapott pillanat - Nézzetek bele Szabó Magda fotóalbumába!

...
Nagy

Mutatunk öt fotót Nádas Péter és Aranyossi Magda családi albumából!

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak: van itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. 1. rész.

Szerzőink

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja