Nézegess a karanténban réges-régi képeket!

A karanténidőszakban sokkal nagyobb figyelem irányul az online archívumokra, amelyekben igazi kincsekre lehet bukkanni. Például az első olyan fotóalbumra, amely valaha kereskedelmi forgalomba került.

.konyves. | 2020. március 27. |

1844-ben jelent meg először a fotográfia igazi úttörőjének számító Henry Fox Talbot könyve, a The Pencil of Nature (amelyet A természet irónjának is fordíthatnánk). Ez volt az első kereskedelmi forgalomba került fotóalbum, amelyet most bárki végiglapozhat a Project Gutenbergnek köszönhetően.

A könyv eredetileg hat részben jelent meg 1844 és 1846 között, és Talbot ekkor ismertette meg a világot az általa fejlesztett kalotípiákkal. Portréjában a Mai Manó Ház Blog a következőket írja róla: „1840-ben jött arra rá, hogy nem kell megvárnia, míg a kép láthatóvá válik. Ekkor találta meg a fotópapír érzékenységének fokozására a leghatékonyabb kémiai anyagot; a galluszsavat. A negatívok kontaktmásolásával, napfény alkalmazásával ezüstklorid papírra készítette lenyomatait. Ezeket a ragyogóan továbbfejlesztett negatívokat kalotípiáknak nevezte, ami görögül „gyönyörű képeket” jelent. Később ugyanezt már egy új névvel talbotípiáknak jelölte a beszámolóiban. (…) Találmánya azért is korszakalkotó mert ő a felfedezője a korszerű fotográfiát megalapozó negatív-pozitív eljárásnak.” A korabeli technológiáról bővebben még ezen az oldalon olvashattok.

A könyve mindenesetre azért volt korszakos jelentőségű, mert így ország-világ előtt bizonyítani tudta, mire képes ezzel a technikával. Képei között látható csendélet éppúgy, mint városi fotó. Habár Talbot több részt is szeretett volna publikálni, de pénzügyileg a fotóalbum óriási bukásnak számított, így le kellett tennie a folytatásról. Habár ez volt az első fotókkal illusztrált kötet, amely kereskedelmi forgalomba került, valójában egy évvel megelőzte egy tudományos célokkal készült kiadvány, mégpedig a botanikus Anna Atkins 1843-ban megjelent kötete, a Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions, amely a brit moszatvilágba vezette be az érdeklődőket.

Forrás: PetaPixel

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kati első külföldi útja - Maradj otthon #5

A karanténban 6-8000 családi fotót kezdett rendszerezni fotósunk, Valuska Gábor, aki nagymamája első külföldi útjáról rakott össze nagyképes anyagot.

...
Nagy

Hat elkapott pillanat - Nézzetek bele Szabó Magda fotóalbumába!

...
Nagy

Mutatunk öt fotót Nádas Péter és Aranyossi Magda családi albumából!

...
Podcast

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

Az Austen-projekt ötödik adásában az Emmát tárgyaljuk ki, amely az író egyik legkidolgozottabb regénye. Egyben az egyik legtrükkösebb könyve is, amelyet az irodalomtörténészek Flaubert és Virginia Woolf regényeivel soroltak egy ligába.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

...
Kolozsi Orsolya

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?