Mutatunk öt fotót Nádas Péter és Aranyossi Magda családi albumából!

.konyvesblog. | 2018. november 09. |

nadas_boritek_latvany.jpg

Nádas Péter gyerekkorából és a Világló részletekből ismerős családtagok bukkannak fel azokon a limitált példányszámban készült képeslapokon, melyek néhány hete jelentek meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. A „boríték” tizenkét képeslapot tartalmaz, ezek részben Nádas Péter családi archívumából származnak, részben pedig megtalálhatók Aranyossi Magda Én régi, elsüllyedt világom című memoárjában.

Nádas Péter: Világló részletek (képeslapok) - Fényképek a családi albumból

Jelenkor Kiadó, 2018, 12 oldal, 1999 HUF

 

Aranyossi Magda Nádas Péter nagynénje volt (a Világló részleteknek is rendszeres szereplője), mostani kötete pedig a harminc éve megjelent Rendszertelen önéletrajz családi fényképekkel és levelekkel kiegészített, átdolgozott kiadása, amelyhez Nádas Péter írt széljegyzeteket. Ráadásul tartalmaz egy családfát is, amely nem mellesleg segíti a Világló részletek olvasását is. A képeslapok közül most ötöt választottunk ki, a fotókon szereplő családtagokat pedig Nádas Péter és Aranyossi Magda egy-egy könyvidézete mutatja be.

19_aranyossi_magda1898_husz_ev_elott_1918_december.jpg

Aranyossi Magda 1898 körül Mai Manó műtermi felvételén

„– Nincs ennek a kislánynak semmi baja, csak nagyon indulatos természetű, ha elájul, öntsenek rá egy pohár hideg vizet, vagy verjenek kettőt a gömbölyűbb részére.
A professzornak igaza volt. Kétéves koromra elmaradtak az ájulások, de továbbra is könnyen begurultam, sok bajt okozva másoknak és a legtöbbet önmagamnak.” – Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom

21_gyuri_magda_ozsi_pista.jpg

Nádas György, Aranyossi Magda, Nádas Eugénia és Nádas István 1900 körül a Mai Manó műtermében készült fotográfián

„Annyit neveltek bennünket, anyánk, apánk, dadusok, nevelőnők, nagybácsik, nagynénik – mindenki a saját nevelési elvei szerint –, annyiszor hallottam, hogy így meg úgy hibáztam, hogy állandó kisebbségi érzésemhez valami örökös bűntudat tapadt. Azt hittem, csak mi, a Nádas gyerekek vagyunk ilyen szerencsétlenek. [Az iskolába ugyan sok szegény gyerek járt, titokban irigyeltem őket, úgy gondoltam, ők szegények, de boldogok. Hisz ezek a szegény gyerekek nevetgéltek, hancúroztak, a tanító néni meg is büntette őket, de ők csak nevettek. Hol mi van olykor a nevetés alatt, azt hét-nyolc éves koromban még nem tudhattam.]” – Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom

25_nadas_endre_1906_korul.jpg

Nádas Endre 1906 körül a Pannónia utcai lakásban

„Gyűlöltem apámat durvaságáért és a sok igazságtalanságáért, amiket főképp a két idősebb fiú ellen elkövetett, és bálványoztam Bandit, akit a világ legszebb babájának tartottam. Ő ha meglátott, ki is nyújtotta felém sovány, szürke karját, és én minden szülői tiltás ellenére: »majd elgörbül a hátad«, »rögtön tedd le!« – cipeltem őt másik szobába vagy valami távoli sarokba, védtem a nagyfiúktól. Ők ketten aztán évekig a szememre hányták, hogy én kényeztettem el, tettem nyafogóssá Bandit.” – Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom

32_nadas_laszlo_1915_korul.jpg

Nádas László, Aranyossi Magda testvére, Nádas Péter és Nádas Pál édesapja, 1915 körül

„Azt is az apámtól tudtam meg, hogy a szavakra néha valami rátapad, ami nem hagyja el őket többé, habár a szavak jórészt ártatlanok.” – Nádas Péter: Világló részletek I. kötet

60_aranyossimagda_1959-ben.jpg

Aranyossi Magda 1959-ben - Nádas Péter felvétele

„Az olvasás szeretete már gyermekkorunkban belénk ivódott. Rendes ifjúsági könyvtárunk volt. Erről gondoskodtak a nagybácsik és a nagynénik. Emlékszem, valamelyik karácsonyra szép aranykötésű könyvet kaptam, címe: A párizsi gyújtogatók. A Kommünt ismertette, nem részletezem, milyen szemszögből. Így fejlődtem, vagy jobban mondva hányódtam ellentétes nézetek között.” – Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.