Három kívánság: Marlon James, Ta-Nehisi Coates, Alexandra Kleeman

Rostás Eni | 2015. november 22. |

3k1.jpgA világon egy évben kétmillió könyv jelenik meg a Wikipédia szerint, ebből Magyarországon tizenkétezer. Ennek a töredékét sem vagyunk képesek elolvasni, de hogy még tovább nőjön az elolvasásra váró könyveink listája, mostantól a Könyves Magazin minden számában választunk három könyvet, amit nagyon szeretnénk magyarul is kézbe venni.

Könyves magazin 2015/4.

LIBRI-SHOPLINE NYRT, 2015, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

Marlon James: A Brief History of Seven Killings
Riverhead Books, 2014, 740 oldal, 28,95 $

Nem jut eszembe jobb könyv a 21. századból, írta Marlon James harmadik regényéről Irvine Welsh, én pedig hittem neki, és Bécsből cipeltem haza a jamaicai szerző hétszáz oldalas könyvóriását. A brit kiadás keménykötését, mert annak a legszebb a borítója. 1976 decemberének elején, a jamaicai választások és a helyi szociáldemokrata párt, a PNP (People's National Party) által szervezett Smile Jamaica-koncert előtti napokban hét fegyveres támadt Bob Marley házára. A merényletben Marley mellett a felesége és a menedzsere is megsérült. Bár a fellépést a támadás ellenére sem halasztották el, az énekes-dalszerző utána azonnal elhagyta az országot, és két évre Londonba tette át a székhelyét. Kingston utcáin eközben egyre hangosabbak lettek azok a pletykák, amelyek politikai indíttatást gyanítottak a merénylet mögött. James, aki rendőr szülei révén mindig első kézből értesült a Jamaica utcáin tomboló erőszakról, az ország legveszélyesebb és leginstabilabb évtizedeibe repít vissza, és a hét feltételezett támadó sorsát követi végig a hetvenes évektől egészen a kilencvenes évekig. CIA-ügynökök, politikusok, újságírók,  vérszomjas bandatagok és Keith Richards drogdílere népesíti be az elbeszélt harminc évet, James pedig mindegyiküket olyan elképesztően hiteles hangon szólaltatja meg, mintha egész eddigi életében ilyen figurák körében mozgott volna. Dave Eggers szerint sokként éljük majd meg, ha le kell tennünk a történetet, hogy megegyünk egy szendvicset. Amíg valamelyik magyar kiadó ráugrik a regényre, kitalálom, hogy milyen szendvicstől szeretnék elsőként sokkot kapni.

Miért olvasnánk? Az utóbbi évekből egy magyarul megjelent jamaicai regény sem jut eszünkbe, és mert bárhogy is tagadja, valószínűleg nem létezik olyan ember, aki ne bólogatott volna már elégedetten Bob Marley valamelyik gigaslágerére.

Ta-Nehisi Coates: Between the World and Me
Spiegel & Grau, 2015, 176 oldal, 24 $

Ta-Nehisi Coates a baltimore-i utcán nevelkedett, majd a börtönök helyett, amiket a hozzá hasonló fiatal fekete férfiaknak épített a fehér, középosztálybeli társadalom, a Howard egyetemen kötött ki. Gyerekkoráról és az iskolai élményeiről The Beautiful Struggle című memoárjában mesél, második könyvében, a Between the World and Me-ben pedig 15 éves kamaszfiához, Samorihoz írt levelet, akinek fel kell valahogy dolgoznia, hogy a világ számára nem olyan biztonságos hely. Coates ismét felidézi nyugat-baltimore-i  és egyetemi éveit, de ezúttal apaként és íróként is mesél arról, hogy milyen érzés fekete testben élni Amerikában. Könyve fájdalmasan pontosan időzít, elég csak Fergusonra vagy Trayvon Martin és Eric Garner halálának körülményeire gondolni, vagy rákeresni a #blackmatterlives tagre a Twitteren. Coates prózája éleslátó, felkavaró, és kellőképpen szikár ahhoz, hogy kijelenthessük, egyetlen mondata sem felesleges.

Miért olvasnánk? A fekete szót túl sok mindenre tudnánk behelyettesíteni Magyarországon, és azért, mert ha Toni Morrison kötelező olvasmánynak titulálná, még a telefonkönyvet is hajlandóak lennék végigolvasni.

Alexandra Kleeman: You Too Can Have a Body Like Mine
Harper, 2015, 304 oldal, 25, 99  $

Ha egy debütáló regényt A 49-es tétel kiáltásához (Pynchon) vagy a Fehér zajhoz (DeLillo) hasonlítanak, akkor annak érdemes adni legalább egy egészen kis esélyt. Alexandra Kleeman a 20. századi olasz testépítő, Charles Atlas egyik hirdetéséből kölcsönözte első könyve címét, ami a megszállottan hajszolt egészséges életmód, a fitnesz és az egész fogyasztói társadalom szatírája, és ami után egy ideig elmegy a kedvünk a narancsfogyasztástól. A regény A, B és C története, akik randizós valóságshow-ban akarnak szerepelni, fátyolos szemmel bámulják a reklámokat a tévében, jégkrémdiétán vegetálnak, és le vannak nyűgözve egy helyi celebritástól, aki azzal szerzett tizenöt perc hírnevet magának, hogy felvásárolta egy nagyáruház teljes borjúhúskészletét. Kleeman szürreális, de nagyon is ismerős világában a kapitalizmus mindent és mindenkit uniformizál, és azt is bebizonyítja, hogy bármennyire is szilárdnak hisszük, az identitásunk sokkal képlékenyebb, mint gondolnánk.

Miért olvasnánk? Azért, mert hatott már ránk tévéreklám, és akartunk már hasonlítani valaki egészen másra.

A cikk eredetileg a Könyves magazin őszi számában jelent meg.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!