Robert Frost rokonsága kiakadt Joyce Carol Oatesra

.konyvesblog. | 2013. november 05. |

Robert-Frost.jpgRobert Frost egy szexista, rasszista, faragatlan bunkó volt. Legalábbis Joyce Carol Oates szerint, aki Lovely, Dark, Deep című novellájában festett róla nem túl hízelgő portrét. Kapott is érte hideget, meleget. A költő, akit például a kora huszadik századi, New England-i vidéki élet leírásáért becsülnek nagyra, életében igen elismert közszereplő volt, munkásságáért például négy Pulitzer-díjjal is jutalmazták. Munkásságának és magánéletének megítélése azonban az évek során többször változott. Egy korábbi barátja, Lawrance Thompson például 1977-es, háromkötetes életrajzi könyvében festette le sokkal kellemetlenebb alaknak, mint amilyennek a közvélemény gondolta,és most Oates villantotta meg a sötét oldalát. Az írónő lábjegyzetben közölte ugyan, hogy műve fikció (ami némi kutatáson alapszik),de ez nem hatotta meg a Frost-rajongókat.

Az amerikai költő barátait és rokonait mélységesen felháborította, hogy Oates története faragatlannak és öntelt dicsekvőnek állította be szerettüket. Sőt, volt aki abszurd és felháborító támadásként értékelte a novellát az ötven évvel ezelőtt elhunyt szerzővel szemben. Frost unokája, a most 86 éves John Cone azzal vádolta Oatesot, hogy nagyapja emlékén próbál nyerészkedni, életrajzírója, William Pritchard szerint pedig a novella teljesen abszurd, és rettentően ízléstelen.

A Harper's Magazine novemberi számában megjelent Lovely, Dark, Deep (egyelőre csak HM előfizetéssel olvasható, itt) egy fiatal újságírónő, Evangeline Fife kalandjait meséli el, aki 1951 nyarán interjút készített az akkor már köztiszteletnek örvendő, 77 éves Frosttal. Ahogy halad előre a történet, az újságírónő egyre rámenősebb kérdéseket tesz fel, és ez kihozza Frostból az állatot. Az agresszív kitörések, és a rasszista megnyilvánulások pedig senkit nem tesznek szerethetőbbé, akármennyire is elismert szerző. Nemcsak Frost, de nővére, Jeanie, felesége, Elinor, és gyermekeik, Irma, Lesley, Marjorie és Carol is szerepelnek a novellában, Oates pedig meg sem próbálta elrejteni a személyazonosságukat.

75 éves írónőnek nem ez az első botránya idén, korábban hatalmas vihart kavart az iszlám és a nemi erőszak kapcsolatát feszegető tweetjeivel.

Forrás: Guardian