Ismeretlen Joseph Heller-novella került elő

.konyvesblog. | 2013. július 26. |

Tizennégy évvel az író halálát követően Joseph Heller egy, eddig még publikálatlan novellájára bukkant egy irodalmi szerkesztő. Andrew Gull, a Strand Magazine munkatársa éppen a Brandeis Egyetem könyvtárában kutatott, amikor rátalált Heller írására. A 22-es csapdája szerzője életében több novellát is írt, a szóban forgó, Almost Like Christmas című műve keletkezését pedig a negyvenes évek végére, az ötvenes évek elejére teszik szakértők (az biztosnak látszik, hogy még A 22-es csapdája előtt írta).

A történet középpontjában a faji feszültségek állnak: miután egy közelebbről meg nem határozott déli városkában egy fekete fiú egy utcai verekedés során leszúr egy fehéret, a város lakóinak egy része bosszút esküszik. Andrew Gull szerint a novella a tömeg, a csőcselék szívtelenségéről szól, és annyiban párhuzamba állítható A 22-es csapdájával, hogy a regény pedig a bürokrácia szívtelenségét és merevségét pellengérezi ki. Gull szerint Hellert éppen ezért az emberi ostobaság, hiúság és brutalitás cinikus krónikásának is lehetne nevezni.

Heller nyolc évig dolgozott A 22-es csapdáján, melyben saját háborús tapasztalatait dolgozta fel. Igaz, a szerkesztők eleinte azt tanácsolták neki, hogy hanyagolja a háborús történeteket, mivel a piac akkor telítve volt, hiszen abban az időben (a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején) jelentek meg Norman Mailer Meztelenek és holtak, valamint James Jones Most és mindörökké című regényei. A 22-es csapdája végül 1961-ben jelent meg, és ma már az egyik leghíresebb háborúellenes regényként tartja számon a közvélemény.

Az Almost Like Christmas teljes terjedelmében a Strand Magazine legfrissebb számában olvasható.

Forrás: Guardian, The Atlantic Wire

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.