Illyés Gyulát bemutató szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten

Illyés Gyulát bemutató szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten

A Magyar Művészeti Akadémia Andrássy úti irodaházánál megtekinthető kerítéstárlat a negyven éve elhunyt szerző életútjának fontos állomásait tekinti át.

Nyitókép: Illyés Gyula és felesége, Kozmutza Flóra 1979-ben. Forrás: Wikipedia

vn | 2023. november 23. |

Illyés Mária irodalomtörténész, a költő lánya az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítás létrehozása nem volt könnyű feladat, egyrészt, mert Illyés Gyula életműve rendkívül hosszú időszakot ölel fel az 1920-as évektől az 1980-as évekig, és ezt tablón, röviden megmutatni nem egyszerű, de amiatt is alaposan át kellett gondolni a koncepciót,

mert Illyés elsősorban lírai költőnek tartotta magát.

„A lírai költő a lelke mélyéről emeli ki az élményeket, gondolatokat, és azokat áttételesen, vers formájában teszi a nyilvánosság elé. Ahhoz, hogy ezt valaki értékelni tudja, figyelemre, csöndre, elmélyülésre van szükség, amire egy kültéri tárlat nem igazán alkalmas” ‒ fogalmazott.

A nép fia, nemzeti irodalmi ikon és baloldali osztályharcos? - 120 éve született Illyés Gyula
A nép fia, nemzeti irodalmi ikon és baloldali osztályharcos? - 120 éve született Illyés Gyula

Illyés Gyula életpályája átívelte az egész 20. századot, háromszor kapta meg a Kossuth-díjat és kétszer terjesztették fel irodalmi Nobelre. Miközben irodalmi munkássága a mai napig gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen tekintéllyé teszi, vonzódása a baloldali rezsimekhez a kor ellentmondásosságait is jól tükröző alakká formálja. Hiszen ő írta meg az Egy mondat a zsarnokságrólt, de ő közölte osztályharcos hevülettel Nemes Nagy Ágnessel azt is, hogy a polgári költők akasszák fel magukat. Születésének 120 éves évfordulóján emlékezünk rá.

Tovább olvasok

Ugyanakkor hozzátette, hogy az édesapjának volt egy másik, a közélet felé forduló arca is, annak ellenére, hogy hivatalos közéleti szerepet igazán sosem vállalt. „Egész életművét, verseit, prózáit, színdarabjait, tanulmányait áthatja a közéleti gondolat, a politikum, és legyen bár szó a pusztai cselédek sorsáról, a két háború közötti szegény parasztságról vagy a határon túli magyarokról,

a közösség iránti felelősségérzet mindig valamilyen módon a magyar sorskérdéseket pendítette meg benne.”

A kiállítás koncepcióját kidolgozó Gróh Gáspár irodalomtörténész a költőnek erre a közéleti arcára hívja fel a figyelmet, ezt hangsúlyozza ki a tablókon, amelyeknek nemcsak a szövegét írta, de a képanyagot és az idézeteket is maga válogatta ki ‒ fűzte hozzá Illyés Mária.

Illyés Gyulának 1966-ban is helye volt az irodalmi Nobelre jelöltek listáján
Tovább olvasok

A kerítéstárlat jövő év elejéig lesz látható.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Illyés Gyula versének kormánykritikus átiratát szavalta el egy makói tanár

Az Egy mondat a zsarnokságról sorait úgy fogalmazta át az október 23-ai ünnepségen, hogy belekerültek a lefóliázott könyvek, a státusztörvény és a Balaton-part kisajátítása is.

...
Nagy

30 éve hunyt el Illyés Gyula

...
Általános cikkek

Illyés Gyula: A Dunánál Esztergomban [Trianon emléknap]

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán