Így néz ki a Biblia regényként

.konyvesblog. | 2016. december 19. |

585367581800002c00e42ed0.jpeg

Egy kaliforniai székhelyű könyvdizájner, Adam Greene elkészítette a Biblia olvashatóbb, ötkötetes változatát, vagyis a Bibliothecát. Greene kihagyta a saját változatából a fejezeteket, a lábjegyzeteket és minden egyéb referenciát, ami miatt a Biblia elsőre káoszosnak tűnhet. Vagy ha úgy jobban tetszik, megalkotta a hipszterbibliát.

A dizájner még 2014-ben indított Kickstarter-kampányt a terve megvalósítására. Kampánya az év tíz legsikeresebbjének egyike lett, a 37 ezer dolláros cél helyett összesen 1,4 millió dollárt gyűjtött össze. A HuffPostnak azt nyilatkozta, ennek oka az lehet, hogy az emberek szeretik a szép tárgyakat, amiken látszik, hogy hozzáértéssel és szenvedéllyel készítették őket. Greene a Biblia 1901-ben kiadott, archaikus nyelvet tartalmazó amerikai standardváltozatát akarta használni, és mielőtt a kampánya széles körben ismertté vált, úgy tervezte, hogy a régies szavakat egyszerűen a modern megfelelőjükre cseréli. Ám amikor látta, hogy mennyien adakoztak, úgy döntött, hogy egy korrektorokból, szerkesztőkből és nyelvi szakértőkből álló csapattal felülvizsgáltatja az amerikai standardváltozatot. Greene az évekig tartó munkafolyamat során arra jött rá, hogy hiába elemezték és fordították le számtalan alkalommal a Bibliát, még mindig sok rejtély maradt a szövegben.

A Bibliotheca a német könyvgyártó cégnél, az 1593 óta működő Köselnél készült, a famentes, mészkő alapú papírt az 1579 óta működő osztrák Salzer szállította. A minőség végül a kész termék árán is megmutatkozott, 179 dollárt kell fizetni az öt kötetért, plusz a szállítási költséget. A Bibliothecát több mint 20 ezren rendelték meg a világ minden tájáról.