Igazat adtak a grúz sakkmesternőnek A vezércsel ügyében

A bíróság helyt adott Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok keresetének, aki azt kifogásolta, hogy rossz hírben tüntették fel őt A vezércselben. 

fk | 2022. január 31. |

Korábban mi is írtunk róla, hogy becsületsértésért ötmillió dolláros kártérítésre perelte be a Netflixet Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok, mert úgy gondolta, A vezércsel című sorozatban rossz hírben tüntették fel őt.

WALTER TEVIS
A vezércsel
Ford.: Szabó Luca, Gabo, 2020, 384 oldal
Walter Tevis: A vezércsel

A 80 éves sakklegenda a sorozat utolsó részében elhangzottakat kifogásolta, amelyben azt állítják róla, hogy női bajnokként „soha nem játszott férfiak ellen”, miközben a valóságban ő volt az első nő a történelemben, aki megszerezte a nemzetközi sakknagymesteri címet férfiak között. Legalább 59-szer játszott férfi sakkozók ellen 1968-ig, amikor a sorozat ezen része játszódik. Úgy vélte, a sorozatban elhangzottak kisebbítik az eredményeit több millió néző előtt, ügyvédei pedig azzal érveltek, hogy nemcsak téves, de szexista is a megfogalmazás (arról nem is beszélve, hogy orosz származásúként mutatják be a jelenetben).

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon
A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

A tavalyi év egyik legsikeresebb sorozata volt a The Queen’s Gambit, azaz A vezércsel, amely szerte a világon új lendületet adott a sakk iránti rajongásnak: nemcsak rengetegen nézték meg, de nagyon sokan vettek a hatására sakk-készletet és sakkal kapcsolatos könyveket is, az adaptáció főszereplője, Beth Harmon pedig igazi popkulturális ikon lett. De honnan származik A vezércsel alapötlete? Mit kell tudni Walter Tevisről, akinek a 38 éve megjelent regényét most feldolgozták? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasok

A Variety a napokban arról számolt be, hogy bár a Netflix korábban nem vette komolyan az ügyet, a bíróság végül helyt adott Nona Gaprindasvili keresetének. A streaming-szolgáltató azzal védte a sorozatban elhangzottakat, hogy fikciós alkotásról van szó és erre figyelmeztették is a nézőket, emellett azzal is érveltek, hogy sakkszakértőket is bevontak a sorozat készítésekor. Virginia Phillips, dél-kaliforniai szövetségi bíró azonban úgy vélte, a becsületsértés ennek ellenére megtörtént, Gaprindasvilit valóban úgy állították be, mintha nem állt volna ki a férfiak ellen, ami nem igaz, és nincs rendben, hogy a fiktív Beth Harmon érdemeinek pozitív beállítása érdekében lerombolták egy valós női sakkozó renoméját.

Sakkoznál A vezércsel Beth Harmonjával?
Sakkoznál A vezércsel Beth Harmonjával?

Ha A vezércsel nyomán kedvet kaptatok egy kis sakkozáshoz, egy honlapon most különböző nehézségi fokozatoknak megfelelően állhattok ki a zseniális Beth Harmon ellen.

Tovább olvasok

A vezércsel Walter Tevis 1983-ban megjelent regényére épül, amely egy fiatal árva, Beth Harmon történetét meséli el, aki a hidegháború idején sakkvilágbajnok lesz. A sorozat két Golden Globe-díjat is nyert és hatalmas volt a nézettsége. A vezércsel írójáról, Walter Tevisről ebben a cikkünkben írtunk. Ebben az összeállításunkban 5 könyvet ajánlottunk a sakkról, itt pedig Polgár Judit és a Beth Harmont alakító Anya Taylor-Joy beszélgetéséről számoltunk be. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Polgár Juditot faggatta a The Queen's Gambit főszereplője

Hetek óta egy női sakkozóról szóló sorozat az egyik legnépszerűbb a Netflixen, így szinte elkerülhetetlen volt, hogy a The Queen’s Gambit főszereplője, Anya Taylor-Joy végre – ha csak virtuálisan is – egy igazi sakklegendát, Polgár Juditot kérdezzen a sakkról.

...
Nagy

5 könyv a sakkról, ha tetszett a The Queen’s Gambit

Pillanatok alatt az év egyik legnépszerűbb sorozata lett a The Queen’s Gambit, amely egy nehézsorsú, árva kislány elképesztő tehetségéről és sakk-karrierjéről szól. Mutatunk öt könyvet, amit érdemes elolvasni, ha nektek is tetszett. Beth Harmon története. 

...
Szórakozás

Beperelte a Netflixet a grúz sakklegenda A vezércsel miatt

Becsületsértésért ötmillió dolláros kártérítésre perelte be a Netflixet Nona Gaprindasvili grúz női sakkvilágbajnok, aki szerint a streaming-szolgáltató A vezércsel című sorozatában rossz hírben tünteti fel őt.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot