Közel félmillióan követték az első online Hay Festivalt

Közel félmillióan követték az első online Hay Festivalt

A koronavírus miatt egyre-másra maradnak el vagy tolódnak a könyves rendezvények (nem kivétel ez alól a könyvfesztivál vagy a könyvhét sem), a ma kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál pedig történetében először online jelentkezik. Így tett a brit kultúra egyik legprominensebb programjának tartott Hay Festival is, ami az online közvetítésnek köszönhetően közel megkétszerezte nézői számát.

Könyves Magazin | 2020. június 03. |

Idén 33. alkalommal rendezték meg a Hay Festivalt, ami különösen nagy szó annak fényében, hogy a koronavírus által sújtott Nagy-Britanniában nem lehet rendezvényeket tartani. Az elmúlt két hétben ugyanakkor 350 ezer fontot adományoztak a kultúrakedvelők, így lehetőség nyílt rá, hogy történetében először ingyen és online rendezhessék meg az eseményt. Ami persze nem ugyanaz, mintha az ember egy légtérben hallgathatja a kultúra nagyágyúit, mindenesetre a számok azt mutatják, hogy elképesztő nagy volt az érdeklődés a programok iránt, hiszen 70 országból 490 ezer néző csatlakozott be a közvetítésekbe.

Peter Florence igazgató szerint a bensőséges beszélgetéseknek, valamint annak a ténynek a kombinációja, hogy globális közönség tudott bekapcsolódni a programokba, megújította a fesztivált. A rendezvényen vagy 100 író vett részt online, köztük a legnagyobb név kétségkívül a kanadai Margaret Atwood volt, és olyan színészek is csatlakoztak a rendezvényhez, mint Helena Bonham Carter és Benedict Cumberbatch. De a résztvevők között volt az író-humorista Stephen Fry is, akinek legutóbb a Mítosz - Görög mitológia angol humorral című könyve jelent meg magyarul. A Hay szervezői mindenesetre azt mondják, most még emésztik az első online rendezvény csodáit, majd megfontolják, hogyan lépjenek tovább.

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bereményi, Erdős, Nádasdy, Spiró és Tompa is fellép az online Margó Irodalmi Fesztiválon

A Margó Irodalmi Fesztivál a járványhelyzetre való tekintettel 2020. június 3-7. között online valósítja meg a kilenc év alatt megkerülhetetlenné vált irodalmi ünnepet, ami idén ötven programmal jelentkezik.

...
Nagy

15 új könyvet ajánlunk a Margó Irodalmi Fesztiválról!

Holnap kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál, amelyet a járványhelyzete való tekintettel idén online rendeznek meg. Mutatjuk, mik azok a programok, amiket nem érdemes kihagyni!

...
Nagy

A műsorváltozás joga - Esterházy Péter a Hay fesztiválon

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről