Glukhovsky új regényében a gyűlölet vírusa terjed

A posztapokaliptikus Metró-trilógia szerzője, Dmitry Glukhovsky a nemrég magyarul is megjelent új regényében, a Posztban egy járványról írt. Bár az ő történetében a vírus nem biológiai, hanem sokkal inkább a gyűlölettel függ össze, a Novaja Gazetának azért adott egy interjút, amelyben a Covid-19 is szóba került. A cikk néhány részlete most a Nyugatitér blogon olvasható, M. Nagy Miklós fordításában.

Könyves Magazin | 2020. május 08. |

-

Fotó: Valuska Gábor

Az interjúban Glukhovskyt többek között arról kérdezték, hogy nem rémisztő-e számára, hogy az új regénye, a Poszt cselekménye gyakorlatilag a szeme előtt valósul meg. Az író elmondta, hogy a regényében azért nem biológiai vírusról van szó, hanem valami másról: „az emberek szavakon keresztül fertőzik meg egymást, látszólag értelmetlen szövegekkel: veszetté válnak tőlük, és ezt a veszettséget adják át másoknak”. Ez a vírus tulajdonképpen a gyűlölet.

Dmitry Glukhovsky
Poszt
Helikon Kiadó, 2019,  440 oldal
-

Gluskovsky arról is beszélt, hogy az irodalom mindig is igyekezett valamit megjósolni a jövőből és sokszor felvázolták már az emberiség összeomlását is, hiszen az emberek szeretik az apokalipszist. Szerinte különösen a gazdag időkben nő meg az igény az apokalipszis-ábrázolások iránt. Így nem is csoda, hogy az utóbbi években népszerűek voltak az ilyen jellegű történetek.

Hallgatni arról, hogy mi történik Oroszországban: tilos - Könyves magazin

„A Metro 2033 önarcképe és egyben karikatúrája a saját hazámnak" - mondja nagysikerű sci-fi sorozatának 10 évvel ezelőtti első darabjáról Dimitry Glukhovshy, a most megjelent zárórészben, a Metro 2035-ben viszont egy friss vázlatot rajzol a mai Oroszországról.

A koronavírus-járvány is szóba került az interjúban. „Az államok első reakciója mindenesetre a veszély tagadása volt, a második az elhatárolódás: újra megjelentek, szinte egy pillanat alatt, a nemzeti határok, amelyek évtizedeken át mintha csak egyre fakuló vonalak lettek volna a térképen. És aztán már a tartományok, sőt a városok köré is réges-rég nem létező határokat húztak. A pestis elől mindenki bezárkózik, falak nőnek ki a földből ott, ahol valamikor – még ha több száz évvel ezelőtt is – megálltak a frontvonalak.”- mondta. Szerinte a pandémia felébreszti az idegenektől való félelmet az emberekben, mivel a vírus maga láthatatlan, míg a fertőzöttek láthatók. Mindez jó táptalaja a stigmatizációnak, a félelemnek, a bizalmatlanságnak és a babonáknak is. „De a vírus határok fölötti, és nem válogat.”

Olvassátok el a magyarul megjelent interjúrészleteket ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Dmitry Glukhovsky: Oroszország válaszúton van

...
Hírek

Film készül Glukhovsky disztópiájából, a Metró 2033-ból

...
Nagy

Borítópornó: Dmitry Glukhovsky - Text

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]