Glukhovsky új regényében a gyűlölet vírusa terjed

A posztapokaliptikus Metró-trilógia szerzője, Dmitry Glukhovsky a nemrég magyarul is megjelent új regényében, a Posztban egy járványról írt. Bár az ő történetében a vírus nem biológiai, hanem sokkal inkább a gyűlölettel függ össze, a Novaja Gazetának azért adott egy interjút, amelyben a Covid-19 is szóba került. A cikk néhány részlete most a Nyugatitér blogon olvasható, M. Nagy Miklós fordításában.

Könyves Magazin | 2020. május 08. |

Fotó: Valuska Gábor

Az interjúban Glukhovskyt többek között arról kérdezték, hogy nem rémisztő-e számára, hogy az új regénye, a Poszt cselekménye gyakorlatilag a szeme előtt valósul meg. Az író elmondta, hogy a regényében azért nem biológiai vírusról van szó, hanem valami másról: „az emberek szavakon keresztül fertőzik meg egymást, látszólag értelmetlen szövegekkel: veszetté válnak tőlük, és ezt a veszettséget adják át másoknak”. Ez a vírus tulajdonképpen a gyűlölet.

Dmitry Glukhovsky
Poszt
Helikon Kiadó, 2019,  440 oldal

Gluskovsky arról is beszélt, hogy az irodalom mindig is igyekezett valamit megjósolni a jövőből és sokszor felvázolták már az emberiség összeomlását is, hiszen az emberek szeretik az apokalipszist. Szerinte különösen a gazdag időkben nő meg az igény az apokalipszis-ábrázolások iránt. Így nem is csoda, hogy az utóbbi években népszerűek voltak az ilyen jellegű történetek.

Hallgatni arról, hogy mi történik Oroszországban: tilos - Könyves magazin

„A Metro 2033 önarcképe és egyben karikatúrája a saját hazámnak" - mondja nagysikerű sci-fi sorozatának 10 évvel ezelőtti első darabjáról Dimitry Glukhovshy, a most megjelent zárórészben, a Metro 2035-ben viszont egy friss vázlatot rajzol a mai Oroszországról.

A koronavírus-járvány is szóba került az interjúban. „Az államok első reakciója mindenesetre a veszély tagadása volt, a második az elhatárolódás: újra megjelentek, szinte egy pillanat alatt, a nemzeti határok, amelyek évtizedeken át mintha csak egyre fakuló vonalak lettek volna a térképen. És aztán már a tartományok, sőt a városok köré is réges-rég nem létező határokat húztak. A pestis elől mindenki bezárkózik, falak nőnek ki a földből ott, ahol valamikor – még ha több száz évvel ezelőtt is – megálltak a frontvonalak.”- mondta. Szerinte a pandémia felébreszti az idegenektől való félelmet az emberekben, mivel a vírus maga láthatatlan, míg a fertőzöttek láthatók. Mindez jó táptalaja a stigmatizációnak, a félelemnek, a bizalmatlanságnak és a babonáknak is. „De a vírus határok fölötti, és nem válogat.”

Olvassátok el a magyarul megjelent interjúrészleteket ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Dmitry Glukhovsky: Oroszország válaszúton van

...
Hírek

Film készül Glukhovsky disztópiájából, a Metró 2033-ból

...
Nagy

Borítópornó: Dmitry Glukhovsky - Text

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!