Film készül Glukhovsky disztópiájából, a Metró 2033-ból

.konyvesblog. | 2019. szeptember 02. |

glukhovsky_k-5404.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Végre elkészülhet a régóta ígért adaptáció Dmitrij Glukhovsky kultregényéből, a Metró 2033-ból (ami mellesleg egy sikeres videójáték alapjául is szolgált). A projektet egy orosz cég, a Gazprom Media vállalta el, a tervek szerint a filmet 2022. január 1-én fogják bemutatni. A rendezőről és a stábról egyelőre nem árultak el részleteket.

Glukhovsy a hír kapcsán azt nyilatkozta, hogy évek óta nem tudott rábólintani arra, hogy a három regényből álló Metró-trilógiából adaptációk készüljenek, mert nem látott senkit, aki képes lett volna hűen feldolgozni, de most végre találkozott egy olyan csapattal, amelyre szívesen rábízza a Metrót. „A céljaink hasonlónak bizonyultak: megalkotni egy kasszasikert és lenyűgözni azokat is, akik olvasták és szívből ismerik a trilógiát” – mondta. 

Hallgatni arról, hogy mi történik Oroszországban: tilos

(kép forrása)„A Metro 2033 önarcképe és egyben karikatúrája a saját hazámnak" - mondja nagysikerű sci-fi sorozatának 10 évvel ezelőtti első darabjáról Dimitry Glukhovshy, a most megjelent zárórészben, a Metro 2035-ben viszont egy friss vázlatot rajzol a mai Oroszországról. „Ez a könyv búcsút int...

Az író maga kreatív tanácsadóként fog közreműködni a feldolgozás elkészítésében. A film producere Valery Fedorovich „álomprojektnek” nevezte a munkát és azt is elárulta, hogy példátlan összeget fognak fordítani a produkcióra és a promócióra is, Oroszországban és külföldön egyaránt.

A Metró 2033 egy disztópia a világégés utáni Moszkváról, amely azokról az emberekről szól, akik a nukleáris háborút túlélték és a moszkvai metróhálózat atombunkerként is használható állomásain kezdtek új életet. Glukhovsky a 2000-es évek elején írta meg, de miután több orosz kiadó is elutasította a kéziratot, ingyenesen elérhetővé tette azt honlapján. Az online sikeren felbuzdulva 2005-ben kiadták, 20 nyelvre lefordították, Glukhovsky neves sci-fi díjakat is nyert vele. Mi annak idején azt írtuk róla:

„Glukhovsky regénye remek disztópia, a hátborzongató hangulatot fokozza a sötétségen kívül az az érzés, hogy ez akár velem is megtörténhetne, hiszen a budapesti metró szovjet mintára szintén atombiztos megállókkal épült, és a városi legendák titkos bunkerekről és privát vonalakról is szólnak, amelyek a parlament kiürítésére épülhettek. Talán a mi parlamentünk alatt is ott áll egy elhagyott állomás, Kreml-szörnnyel a mozgólépcsők alján. A szorongató hangulat mellett pörgős akciórészekkel tarkított sci-fi, hitchcocki befejezése pedig semmi biztatót nem ígér a jövőre nézve.”

Pár éve, amikor interjút készítettünk az íróval, a sci-firől és a Metró-univerzumról is beszélt.

„A sci-fi mindig is a menekülés egy formája volt, ez az oka a fellendülésnek. Elmenekülni a valóságból egy alternatívba, elmenekülni a hétköznapok unalmából, biztonságából, az elégedetlenség elől. Valami mást jelent, azért ilyen sikeres a sci-fi.”

 Forrás: Variety

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.