Borítópornó: Dmitry Glukhovsky - Text

Borítópornó: Dmitry Glukhovsky - Text

.konyvesblog. | 2018. február 28. |

boritoporno.jpg

Új rovatunkban különleges könyvborítók tervezőit kérdezzük meg arról, hogyan dolgoznak, miként születnek a nagy ötletek, és milyen tendenciákat látnak a szakmájukban itthon, illetve külföldön. Elsőként Tillai Tamással, a Libri Kiadói Csoport vezető grafikusával beszélgettünk Dmitry Glukhovsky áprilisban megjelenő új regénye, a Text borítója kapcsán, ami egy okostelefon kijelzőjét ábrázolja.

Text. A könyv egyik központi gondolata, hogy a mobilok lassan a legfontosabb tárggyá válnak az életünkben: nemcsak a világgal való kapcsolattartás elengedhetetlen eszközei, de emlékeket és információkat is tárolunk bennük. Biztonságot nyújtanak, de ha elveszítjük, egész privát életünk kerülhet illetéktelen kezekbe. A történet egy börtönviselt férfiről, Iljáról szól, aki szabadulása után egy rendőr kalandos körülmények között megszerzett iPhone-jával a kezében fedezi fel újra a moszkvai alvilágot.

glukhovsky_text_300dpi.jpg

Hogyan készült a borító?

Text történetének két fő vizuális kulcsa van, a mobiltelefonon élt „online” világ és a modern orosz valóság. Ezek közül mi az előbbire koncentráltunk, így szerintem egyedibb külsejű lesz a könyv. Fontosnak tartottam, hogy a képi világ hiteles legyen, az egyetlen nehézséget az okozta, hogy a borítón a vizuális egységet a kötelező elemek – a szerző, a cím és a logó –  ne bontsák meg. Így került az író neve a chatablak fölé, a cím egy kiemelt szövegbuborékba és a kiadó logója a szolgáltatói térerőjelzés mellé. Apróság talán, de a beszélgetés időpont-megjelölései nem az eredeti szöveget követik, azokat a dátumokat és időpontokat tettem rá, amikor épp az adott szövegblokkot készítettem.

Dmitry Glukhovsky:Text

Fordította: M. Nagy Miklós, Helikon, 2018, 444 oldal, 3899 HUF

 

Mennyire lett más a végeredmény, mint a legelső változat?

Szerencsére már az első körben elkészült az a terv, ami végül a borító lesz, így nem is tudok mutatni nagyon másmilyen variációt. Volt egy nüanszokban eltérő másik grafika, amelyen nemcsak a kijelző látszik, hanem a telefon testének néhány részlete is, de végül a minimalista megoldás mellett döntöttünk.

Melyik friss külföldi megjelenés az, aminek a borítója különösen megragadta, és miért?

Nem igazán friss, de Margaret Atwood regénye, A Szolgálólány meséjének borítója, ami nemcsak képernyőn, de kézbe véve is élmény.

noma-bar-handmaids-tale-margaret-atwood-2.jpg(Forrás)

Az ötlet egyszerűsége és a kivitelezés professzionalizmusa is imponáló, a tavalyi Frankfurti Könyvvásár talán legszebb és legötletesebb borítója volt.

Szerző: Forgách Kinga