A francia hadsereg legújabb fegyvere: a sci-fi írók

A francia hadsereg legújabb fegyvere: a sci-fi írók

Az olvasás pozitív hatásairól számtalan cikket olvashattunk már, amelyek mind arról számolnak be, hogy a könyvek nemcsak szórakoztatnak, de boldogabbá tesznek, csökkentik a stresszt, segítik a szociális érzékenyítést, sőt akár a vállalkozói képességeinket is fejleszthetik - írja a Lithub. Azáltal, hogy olvasás közben belehelyezkedhetünk a szereplők élethelyzeteibe, átéljük a  történeteiket, sokat profitálunk, hiszen a saját életünkbe is átültethetjük a könyvben olvasottakat (erről itt írtunk részletesebben).

Simon Eszter | 2021. szeptember 06. |

A francia hadsereg felismerte a könyvek nyújtotta fejlődési lehetőséget és ebből szeretne előnyt kovácsolni, ezért elkezdtek sci-fi írókat is alkalmazni a katonaságban. A Le Monde és a WorldCrunch arról számolt be, hogy a francia honvédség együttműködésbe kezdett a párizsi PSL egyetemmel, annak érdekében, hogy a katonák majd sci-fi regénybe illő futurisztikus megoldásokat ismerhessenek meg. Az írók határtalan kreativitásának köszönhetően számos futurisztikus technológiával és társadalmi innovációval szóló ötletek születnek, és a hadsereg reményei szerint a szerzők olyan jövőbeni szcenáriókkal állnak majd elő, melyekből kiderülhet, milyen veszélyek fenyegethetik majd Franciaországot 2030 és 2060 között.

A projektben dolgozó sci-fi írók csapatot alkotnak, ők lesznek a „Vörös csapat”, akik a „Lila csapattal” (a mesterséges intelligenciával dolgozó tudósokkal) tényellenőrzéseket végeznek és együttműködnek a „Kék csapattal”, azaz a hadsereggel, hogy együtt kitalálják hogyan lehetne hadi szempontból hasznosítani ezeket az ötleteket. 

Érdekesség, hogy a Vörös csapat lehetséges szcenárióinak egy részét nyilvánosságra is bocsátották, ugyanis a weboldalukon online elérhetőek ezek a forgatókönyvek.

Az oldalon jelenleg két cselekményről olvashatunk, az egyik The Sublime Door Opens Again címen jelent meg, amelyben a hipersebességű rakéták miatt a hadseregek olyan pajzsot fejlesztettek ki, amivel egy egész várost lefedhetnek. A másik történetet a Chroncile of an Announced Cultural Death, ahol az emberek kis közösségekbe rendeződve, úgynevezett biztonságos szférákba menekülve zárkóznak el a háború elől.

Hírlevél feliratkozás

 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.