Spórolnia kell, de ameddig csak tudja, nyitva tartja a kapuit a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár

Ahogy a legtöbb intézményben, úgy a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban is jelentősen megnőttek a fenntartási költségek a magas rezsiárak miatt. A könyvtárban és tagintézményeiben spórolásra készülnek, de amíg csak tudnak, nyitva lesznek, hogy ne hagyják cserben az olvasókat, és hogy menedéket tudjanak nyújtani azoknak, akik az otthonaikat már nem tudják felfűteni.

fk | 2022. október 24. |

Pár hete írtunk arról, hogy az angliai és walesi könyvtárakban arra készülnek, hogy idén télen sok rászorulónak kell majd menedéket adniuk. A kialakuló megélhetési válságban a világ számos országában felértékelődik idén télen a közkönyvtárak szerepe: valószínű, hogy sok olyan embert kell majd befogadniuk napközben, akik nem tudják felfűteni az otthonaikat. Erről beszélt Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója is a 24.hu-nak adott interjújában, amelyben úgy fogalmazott, fontos a végsőkig nyitva tartani, mert egy közkönyvtár nemcsak kölcsönzésre való, de szociális feladatai is vannak, ami a válságos időkben még fontosabbá válik.

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

Az angliai és walesi könyvtárak arra készülnek, hogy idén télen sok rászorulónak kell majd segítséget nyújtaniuk. Az intézményekben menedéket adnak majd azoknak, akik a hideg elől szeretnének behúzódni valahova, és a késedelmi díjakat is el fogják engedni.

Tovább olvasok

A főigazgató hangsúlyozta, ezt az évet még biztosan tudják kezelni kényszerbezárások nélkül. Spórolniuk azonban nekik is kell, ezért október 17-től az összes könyvtárukban 20 fokban maximalizálták a hőfokot, emellett egy új eljárásrendet is megszabtak a munkatársak számára, amelyben azt taglalják, miként kell takarékoskodni a villamos energiával, és hogyan lehet a fűtést optimalizálni. Fodor Péter arról is beszélt, hogy sok múlik majd azon, hogy milyen költségvetési feltételekkel vághatnak neki a következő évnek. Az elmúlt hetekben felállítottak B- és C-terveket is arra az esetre, ha jövőre már nem bizonyulnának elegendőnek a most bevezetett spórolási intézkedések. Van olyan forgatókönyv, ami szerint meghagynák a nyitva tartás heti óraszámát, de egy teljes órával előrébb hoznák a nyitást és a zárást, mérlegelik továbbá a szombati nyitva tartás elhagyását is. A legdrasztikusabb forgatókönyv szerint időszakos bezárásokkal is számolni kell.

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit
Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

A Jövő Könyvtár 2014 óta fogadja a felkért írók - köztük Atwood, Shafak és Knausgard - kéziratait, melyeket viszont csak száz év múlva fognak megjelentetni.

Tovább olvasok

Azt azonban hangsúlyozta, hogy a közkönyvtáraknak szociális feladatai is vannak, így fontos, hogy ameddig csak tudnak, nyitva tarthassanak. „Nagyon sokan be fognak térni hozzánk azért, hogy ne kelljen otthon fűteni. Erre is felkészültünk, különben nem is nevezhetnénk magunkat kulturális közszolgáltató intézménynek. Hamarosan megkeresem a kerületi polgármestereket, hogy a kerületi szociális gondozókkal legyenek szakmailag segítségünkre, hogyan tudjuk legjobban kezelni az ilyen helyzeteket. Így hasznos, naprakész információkkal láthatjuk el az érintetteket, hogy hol lehet ebédet kapni a környéken, vagy merre vannak a nyilvános közfürdők, amit igénybe vehetnek. Szórványosan eddig is elláttunk ilyen feladatokat” – mondta, hozzátéve, hogy a jelenség a válság miatt most általánosabbá válhat.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

Az angliai és walesi könyvtárak arra készülnek, hogy idén télen sok rászorulónak kell majd segítséget nyújtaniuk. Az intézményekben menedéket adnak majd azoknak, akik a hideg elől szeretnének behúzódni valahova, és a késedelmi díjakat is el fogják engedni.

...
Hírek

Kiselejtezett könyvekből hoztak létre könyvtárat a török szemétszállítók

Ankarában nyílt egy könyvtár olyan könyvekből, amelyeket gazdáik a szemétbe dobtak.

...
Hírek

Fenyegetések miatt amerikai könyvtárak sora kényszerül bezárásra

Bombákkal és lövöldözéssel fenyegették őket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.

...
Gyerekirodalom

Ezt a 12 gyerekkönyvet keresd a Könyvhéten!

Június 13-16. között ismét lesz Ünnepi Könyvhét, és ahogy megszokhattuk, gyerekkönyvekből sem lesz hiány. 

...
Gyerekirodalom

Mi az oka, hogy a gyerekek egyre kevesebb és nem túl nagy kihívást jelentő könyvet olvasnak?

Egy, az Egyesült Királyságban és Írországban készült felmérés arra kereste a választ, miért csökken a gyerekek olvasási kedve.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Margó 2024
...
Nagy

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón