Spórolnia kell, de ameddig csak tudja, nyitva tartja a kapuit a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár

Ahogy a legtöbb intézményben, úgy a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban is jelentősen megnőttek a fenntartási költségek a magas rezsiárak miatt. A könyvtárban és tagintézményeiben spórolásra készülnek, de amíg csak tudnak, nyitva lesznek, hogy ne hagyják cserben az olvasókat, és hogy menedéket tudjanak nyújtani azoknak, akik az otthonaikat már nem tudják felfűteni.

fk | 2022. október 24. |

Pár hete írtunk arról, hogy az angliai és walesi könyvtárakban arra készülnek, hogy idén télen sok rászorulónak kell majd menedéket adniuk. A kialakuló megélhetési válságban a világ számos országában felértékelődik idén télen a közkönyvtárak szerepe: valószínű, hogy sok olyan embert kell majd befogadniuk napközben, akik nem tudják felfűteni az otthonaikat. Erről beszélt Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója is a 24.hu-nak adott interjújában, amelyben úgy fogalmazott, fontos a végsőkig nyitva tartani, mert egy közkönyvtár nemcsak kölcsönzésre való, de szociális feladatai is vannak, ami a válságos időkben még fontosabbá válik.

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

Az angliai és walesi könyvtárak arra készülnek, hogy idén télen sok rászorulónak kell majd segítséget nyújtaniuk. Az intézményekben menedéket adnak majd azoknak, akik a hideg elől szeretnének behúzódni valahova, és a késedelmi díjakat is el fogják engedni.

Tovább olvasok

A főigazgató hangsúlyozta, ezt az évet még biztosan tudják kezelni kényszerbezárások nélkül. Spórolniuk azonban nekik is kell, ezért október 17-től az összes könyvtárukban 20 fokban maximalizálták a hőfokot, emellett egy új eljárásrendet is megszabtak a munkatársak számára, amelyben azt taglalják, miként kell takarékoskodni a villamos energiával, és hogyan lehet a fűtést optimalizálni. Fodor Péter arról is beszélt, hogy sok múlik majd azon, hogy milyen költségvetési feltételekkel vághatnak neki a következő évnek. Az elmúlt hetekben felállítottak B- és C-terveket is arra az esetre, ha jövőre már nem bizonyulnának elegendőnek a most bevezetett spórolási intézkedések. Van olyan forgatókönyv, ami szerint meghagynák a nyitva tartás heti óraszámát, de egy teljes órával előrébb hoznák a nyitást és a zárást, mérlegelik továbbá a szombati nyitva tartás elhagyását is. A legdrasztikusabb forgatókönyv szerint időszakos bezárásokkal is számolni kell.

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit
Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit
Tovább olvasok

Azt azonban hangsúlyozta, hogy a közkönyvtáraknak szociális feladatai is vannak, így fontos, hogy ameddig csak tudnak, nyitva tarthassanak. „Nagyon sokan be fognak térni hozzánk azért, hogy ne kelljen otthon fűteni. Erre is felkészültünk, különben nem is nevezhetnénk magunkat kulturális közszolgáltató intézménynek. Hamarosan megkeresem a kerületi polgármestereket, hogy a kerületi szociális gondozókkal legyenek szakmailag segítségünkre, hogyan tudjuk legjobban kezelni az ilyen helyzeteket. Így hasznos, naprakész információkkal láthatjuk el az érintetteket, hogy hol lehet ebédet kapni a környéken, vagy merre vannak a nyilvános közfürdők, amit igénybe vehetnek. Szórványosan eddig is elláttunk ilyen feladatokat” – mondta, hozzátéve, hogy a jelenség a válság miatt most általánosabbá válhat.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

Az angliai és walesi könyvtárak arra készülnek, hogy idén télen sok rászorulónak kell majd segítséget nyújtaniuk. Az intézményekben menedéket adnak majd azoknak, akik a hideg elől szeretnének behúzódni valahova, és a késedelmi díjakat is el fogják engedni.

...
Hírek

Kiselejtezett könyvekből hoztak létre könyvtárat a török szemétszállítók

Ankarában nyílt egy könyvtár olyan könyvekből, amelyeket gazdáik a szemétbe dobtak.

...
Hírek

Fenyegetések miatt amerikai könyvtárak sora kényszerül bezárásra

Bombákkal és lövöldözéssel fenyegették őket.

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte