Két nő vádolja szexuális visszaéléssel a Rammstein billentyűsét

Két nő vádolja szexuális visszaéléssel a Rammstein billentyűsét

A Süddeutsche Zeitungnak névtelenül nyilatkozó rajongók egyelőre nem tettek feljelentést. Könyvek hírek mellé.

Könyves Magazin | 2023. július 18. |
Flake Lorenz
Villanycigány - Minden, vagy legalábbis amire emlékszem
Ford.: Rieckmann Tadeusz, Cser Kiadó, 2019, 308 oldal
-


„Szerintem mindent elrontottam, amit csak lehetett. Nem értettem a nők lényegét. Nagyon érzéketlennek tűnhettem. Nem tudtam beszélni a problémáimról és a harmónia-függőségemmel konkrétan feszültséget generáltam” ‒ írja Villanycigány című, magyar nyelven 2019-ben megjelent kötetében Christian „Flake” Lorenz, a Rammstein billentyűse. Az életrajzi kötetéről ITT írtunk részletesen.

Nem kizárt, hogy a zenész a most napvilágra került esetekre is utalt. Amint a Süddeutsche Zeitung írja, nemrégiben két nő jelentkezett be náluk névtelenül, és egyikük egy huszonegy, másikuk pedig egy huszonhét éve történt esetről számolt be a lap újságíróinak. Közös pont a két történetben, hogy a két nő egy-egy koncertet követően együtt bulizott, illetve alkoholt fogyasztott a zenekar tagjaival, majd ezt követően – az elmondásuk alapján Lorenz – szexelt velük, pontosabban szexuális visszaélést követett el.

Punk, csajok, satöbbi az NDK-ban – elolvastuk a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét
Punk, csajok, satöbbi az NDK-ban – elolvastuk a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét

Másfél héttel a Till Lindemann énekest ért, szexuális visszaélésről szóló vádak, hat nappal a vele szemben a berlini ügyészség által indított nyomozás megindulása után, illetve két héttel a zenekar budapesti fellépése előtt elolvastuk a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét. A Villanycigány egy kicsit mentalitástörténeti esszé, egy kicsit asszociációk mentén felépülő különös NDK-nosztalgia, egy kicsit anti-művészkönyv. Flake Lorenz úgy kerüli el a rocksztárbiográfia-zsáner toposzait, hogy végig szerepben marad. Memoárja afféle indusztriális börleszk, amelyből megismerhetjük a csetlő-botló főhős hóbortjait, félelmeit, függőségeit, és amely elénk tárja a szerző nőkhöz fűződő bonyolult viszonyának részleteit is.

Tovább olvasok

Villanycigány című könyve vége felé Lorenz azt fejtegeti, több esetben előfordult már vele, hogy találkozott egy sztárral, akiről rossz véleménnyel volt azelőtt, aztán bebizonyosodott: az illető valójában nem is olyan förtelmes alak. Majd így folytatja:

„Az én jellemem viszont nem túl példás. Elég nagy hiányosságaim vannak e téren, ami főleg a nőkkel való viszonyomban mutatkozik meg”.

A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó két nő egyelőre nem tett feljelentést ellene, ám ha megteszik, a szóban forgó esetek még büntetőjogi felelősséggel bírhatnak az érvényben lévő törvények szerint. Mint ismeretes, a zenekar énekesét, Till Lindemannt szexuális zaklatással vádolják. Vele szemben a német rendőrség már hetekkel ezelőtt nyomozást indított.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Punk, csajok, satöbbi az NDK-ban – elolvastuk a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét

Másfél héttel a Till Lindemann énekest ért, szexuális visszaélésről szóló vádak, illetve két héttel a zenekar budapesti fellépése előtt elolvastuk Flake Lorenz, a Rammstein billentyűsének önéletrajzi kötetét. A Villanycigány egy kicsit mentalitástörténeti esszé, egy kicsit asszociációk mentén felépülő különös NDK-nosztalgia, egy kicsit anti-művészkönyv.

...
Nagy

A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

Valuska László az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Czakó Zsófiát és André Ferencet, az Alkotótárs nyerteseit kérdezte. Most meghallgathatod a beszélgetést.

...
Hírek

Ifjúsági regények szerzőit vádolják szexuális visszaéléssel

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Nagy

Hatvany Helga: Legfőképpen az érdekelt, hogy kicsoda az apám

Viharos idők címmel jelent meg Hatvany Helga családtörténeti kötete. A szerzővel  megtorpanásokról és kérdésekről, a nyelvtanuláshoz hasonlító kutatómunkáról, ízemlékekről, keményfejűségről, dacról, valamint a minták meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Valuska László

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?