Ifjúsági regények szerzőit vádolják szexuális visszaéléssel

.konyvesblog. | 2018. február 15. |

james_dashner_variety_gotham_comic_con_luncheon_t8lehrh_wqcl.jpgNem képviseli többé az ügynöke James Dashnert, Az útvesztő-trilógia szerzőjét (fenti kép), mert az írót szexuális visszaéléssel vádolták meg. Az ügynök, Michael W. Bourret közleményében azt írta, hogy nem tudná jó lelkiismerettel folytatni a munkát Dashnerrel, úgyhogy az adott körülmények miatt szétválnak útjaik. A trilógia milliós példányban ment el világszerte, és filmet is készítettek belőle.

Dashnert a 13 okom volt szerzője, Jay Asher (lenti kép) és más ifjúsági könyves szerzők mellett a School Library Journal nevű magazin oldalának egyik kommentfolyamában vádolták meg. Névtelen kommentekben többen is azt állították, Dashner zaklatta őket, vagy látták, amint feltörekvő női szerzőket és elsőkönyveseket zaklat.

Dashner kiadója, a Random House még nem kommentálta az ügyet. A Gyerekkönyvszerzők és lllusztrátorok Egyesülete a hét elején bejelentette, hogy Ashert már tavaly kizárta a tagjai közül, mert megsértette az egyesület zaklatásra vonatkozó szabályait. Asher szerint önszántából távozott: azt állítja, hogy azok, aki egy névtelen levélben megvádolták, már közel tíz éve zaklatják őt, ezért döntött a távozás mellett.  A szerző szóvivője vitatja a kizárás tényét, de azt elismerte, hogy Ashert is dobta az ügynöksége. A 13 okom volt főszereplője egyébként egy öngyilkosságot elkövető tinilány, akit szexuálisan zaklattak és bántalmaztak.

A vádakat más gyerek- és ifjúsági könyvesek sem hagyták szó nélkül, Meg Cabot (A neveletlen hercegnő naplója) arról írt, hogy szomorú és dühös, amiért ilyen sokáig lehetett zaklatóként viselkedni, de többé már nem lehet, Ally Condie (Egymáshoz rendelve-trilógia) pedig azt kívánta, bárcsak a könyvkiadás nem lenne megmérgezve, de úgy tűnik, mégis meg van.

Forrás: WashingtonPost, Vulture