Ezeket a könyveket nézzük majd a moziban!

.konyvesblog. | 2019. január 17. |

Tavaly év végén már listába szedtük azokat a könyveket, amelyek a filmesek figyelmét is felkeltették és 2019-ben bemutatják a filmes adaptációikat. Most a Publisher’s Weekly friss listájáról kiválogattunk még ötöt, melyek miatt idén is érdemes lesz moziba menni.

Kés a zajban

Patrick Ness azt gondolja, ha nem érintene kemény (akár tabunak is tekintett) témákat a könyveiben, az olyan lenne, mintha magára hagyná fiatal olvasóit, hogy egyedül nézzenek szembe ezekkel. Ezt néhány éve nyilatkozta a Könyvesblognak, akkor jelent meg magyarul a Soha nincs vége című regénye, Ness viszont előtte már igazi kultstátuszt ért el a Káosz-trilógiával, melynek első részéből Doug Liman (Mr. és Mrs. Smith, A Bourne-rejtély, Barry Seal: A beszállító) rendezett filmet. A könyvről ezt írtuk korábban: „Ness trilógiája igazi sci-fi: a Föld egyik jövőbeli gyarmatbolygóján játszódik, ahol a férfiak egy különös vírus miatt (amit valószínűleg az ott élő őslakos fajtól kaptak el) hallják egymás gondolatait egy örökös, kontrollálhatatlan zajban. Csak egymáséit, a nőkét nem. Mire az első számú főszereplő, Todd eléri a férfikor határát, már ő az utolsó fiú a városban, a nőket ugyanis kiirtották: nem bírták elviselni a csendjüket. Todd azonban egy napon mégis csak találkozik egy lánnyal, Violával, és hamarosan felpörögnek az események: ádáz harc kezdődik a diktátor hatalma alatt álló férfiak, a terrorista-szervezetbe tömörült nők és a jórészt megsemmisített őslakosok, a szpakkerek maradékai között”. A főbb szerepekben Tom Holland, Mads Mikkelsen és Daisy Ridley látható, és úgy hírlik, hogy előkészítés alatt van már a folytatás is.

Kedvencek temetője

Stephen King valószínűleg a legnagyobb élő adaptációkirály, mert nincs év, hogy egy-kettő-három könyvéből ne készülne egész estés fim vagy sorozat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy öt évvel ezelőtt egyszer már volt egy olyan bestof-listánk, ahol a legjobb King-filmek között szerepelt a Kedvencek temetője is, igaz, az az 1989-es feldolgozás volt, de 2019-ben újra a frászt hozzánk ránk a kimúlt kisállatok. A kedvenctemető mellé költöző párt Jason Clarke és Amy Seimetz alakítja, a rendezői székbe ezúttal Kevin Kölsch és Dennis Widmyer ült.

A Nap is csillag

Kényes pillanatban keresztezi egymást a koreai származású Daniel és a jamaicai felmenőkkel rendelkező, de már Amerikában felnőtt Natasha útjai. A lány családját ki akarják toloncolni az országból, és Natasha valószínűleg élete legrosszabb napját éli épp, amikor bumm!, megtörténik az, amire a legkevésbé számít, szerelembe esik egy kvázi idegennel. A filmet Ry Russo-Young rendezte, a két főszereplőt Yara Shahidi és Charles Melton alakítja. A Nap is csillag szerzőjének, Nicola Yoonnak nem ez az első regénye, amiből film készült, pár éve mutatták be ugyanis a Minden, mindent, ami szintén az ő történetén alapul.

Aranypinty

„Theo Decker a regényidőben 27 éves, és túl van mindenen, amin egy tisztességes nagyregényhősnek ilyen idős korára túl kell lennie. Egy amszterdami hotelszobában írja titkos történetét az életéről, amely tizenhárom évvel korábban szakadt Előttére és Utánára: egy bomba szakította ketté, ami a manhattani Frick Gyűjteményben robbant, ahová az eső elől menekült be az édesanyjával” – ez a kiindulópontja Donna Tartt regényének (ami a hét könyve is volt nálunk, ITT el tudjátok olvasni a cikket), melyben kulcsszerepet játszik egy 17. századi festmény, miközben szól túlélésről, barátságról, a 9/11 utáni Amerikáról (is). A kultregényből John Crowley (Brooklyn) rendezett filmet, a főszereplő Theót a Csillagainkban a hibából ismert Ansel Elgort alakítja, de felbukkan benne Nicole Kidman és Luke Wilson is.

Kisasszonyok

Louisa May Alcott klasszikusa eredetileg az 1860-as évek végén, és egy igazi felnövéstörténet, melyben a March-lányoknak maguknak kell boldogulniuk, miután apjuk az amerikai polgárháborúban harcol. Rivalizálás, első szerelem, veszteség és boldogság is kijut nekik, az olvasó pedig lapról lapra nyomon követheti, ahogy felnőtt nővé érnek. A regénynek számtalan adaptációja volt már (a filmes és tévés feldolgozások mellett készült belőle opera, musical és anime is); a mostani filmváltozatot Greta Gerwig rendezte, a főbb szerepekben pedig Saoirse Ronan, Florence Pugh, Eliza Scanlen és Emma Watson látható, de a lányok nénikéjeként felbukkan a filmben Meryl Streep is.