Elárultuk a 444-nek a Könyves év végi listájának kulisszatitkait

Elárultuk a 444-nek a Könyves év végi listájának kulisszatitkait

ko | 2023. december 22. |

A 444.hu Nem rossz könyvek podcastsorozatának legutóbbi részében Horváth Bence, Ott Anna és vendégük, a Könyves Magazin lapigazgatója, Valuska László arról beszélgettek, hogyan lesz egy könyv az év legjobb könyve, milyen módszerek szerint készülnek az év végén a könyveket rangsoroló listák.

Az adás első részében szó esett arról, hogy ezek a listák azért hasznosak, mert valamiféle iránymutatást adnak az elveszett a olvasóknak. Ott Anna elmesélte, hogy ő maga íróktól is kért ilyen listákat arról, hogy mit érdemes olvasni, sőt, magát Nádas Pétert is megkérdezte erről. Az író azt válaszolta, először

a teljes klasszikus orosz irodalmat olvassa el,

és majd ha végzett, akkor folytathatják a többivel. A két házigazda beszélt a Könyves év végi listájáról is, de arra is kitértek többek között, hogy ezek a listák milyen viszonyban vannak az eladási adatokkal. 

2023 legjobb könyvei 10-1.
2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt. Ahogy a korábbi években, úgy most is november elején húztunk egy határt, majd listába rendeztük a kedvenceinket. Listánk nem átfogó, ezzel együtt vállaltan szubjektív, hiszen csak azokból a szépirodalmi könyvekből választottunk, amelyeket olvastunk, és amelyek elgondolkodtattak vagy megérintettek minket. Így olvastunk mi 2023-ban.

(A LISTA TOVÁBBI RÉSZEI: 50-41., 40-31., 30-21., 20-11.)

Tovább olvasok

A műsor középső részében Valuska László a Könyves Magazin listájának kezdeteiről és történetéről beszélt, valamint arról is, hogy az olvasók és a kiadók is figyelnek erre a listára. A listakészítés körüli műhelymunka kulisszái mögé is bevezetett, elmondta, hogy a Könyves szerkesztősége voltaképpen egész évben erre a listára készül, és személyes olvasatok csapnak össze, viták alakulnak ki, és egymás olvasási stratégiáiról is sokat megtudnak ilyenkor a lista készítői.  

A podcast utolsó harmadában a Könyves listájának top 3 könyvéről beszéltek részletesen, a harmadik helyezett Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című könyvéről, Vida Gábor Senkiháza című regényéről és a norvég Karl Ove Knausgård nagy formátumú munkájáról, a Hajnalcsillagról, mely az első helyezett lett a 2023-as listán.

A listáról persze mi magunk is beszélgettünk akkor, amikor összeállt a végleges sorrend:

Kibeszéltük 2023 legjobb könyveit!
Kibeszéltük 2023 legjobb könyveit!

A Könyves Magazin szerkesztőiként 2012 óta listázzuk az adott évben megjelent szépirodalmi könyveket, azokat az olvasmányokat, melyeket a legizgalmasabbnak, legemlékezetesebbnek tartunk. Nem volt ez másként idén sem, az ötvenes lista összeállítása után pedig rögtön stúdióba vonultunk, hogy kitárgyaljuk a könyveket. Podcast.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt.

...
Nagy

2023 legjobb könyvei 20-11.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevetettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Következzenek az év végi listánk 20-11. helyezettjei. 

...
Nagy

2023 legjobb könyvei 30-21.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevetettek, megleptek minket - nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.